انتخابات ریاست جمهوری در ایران، در رسانههای کشورهای عرب نیز بازتاب گوناگونی یافته است.
روزنامه بحرینی «الوطن» در مطلبی با عنوان «ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور جدید ایران کیست؟» مینویسد، همانطور که پیشبینی میشد ابراهیم رئیسی در انتخابات ایران که بسیاری آن را تحریم کرده بودند، برنده شد.
الوطن در معرفی ابراهیم رئیسی ادامه میدهد: «او روحانی ۶۰ سالهای است که به رهبر جمهوری اسلامی علی خامنهای نزدیک است و این نزدیکی به زمان طلبگیاش در مشهد برمیگردد که هر دو از آنجا آمدهاند.»
الوطن اضافه میکند: «ابراهیم رئیسی عضو هیئتی بوده که به عنوان هیئت مرگ شناخته میشود، و مسئول اعدام چند هزار زندانی سیاسی در سال ۱۹۸۸ شناخته شده است. به نوشته این روزنامه، بیشتر این زندانیان سیاسی اعضای سازمان مجاهدین خلق بودند.
الوطن مینویسد، سازمان عفو بینالملل نیز گفته است که ابراهیم رئیسی عضو هیئت مرگ بوده اما با اینهمه وقتی پس از چند دهه از او درباره این صفحه سیاه در تاریخ ایران پرسیدهاند، هر گونه نقش خود را در این مورد تکذیب کرد و گفت او فقط مجری دستور آیتالله خمینی بوده است.
تبریک مسکو ناخرسندی واشینگتن
روزنامه اردنی «الرأی» زیر عنوان واکنشهای گوناگون در مورد انتخاب رئیسی به عنوان رئیسجمهور ایران مینویسد، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه با ارسال تبریک برای ابراهیم رئیسی اظهار امیدواری کرده که روابط تهران و مسکو که آن را روابطی سنتی و دیرینه نامیده گسترش بیشتری بیابد.
به نوشته این روزنامه از سوی دیگر در آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه این کشور ضمن ناسالم خواندن انتخابات در ایران، نسبت به محروم ماندن مردم ایران از انتخاباتی آزاد ابراز تأسف کرده است.
بشار اسد، حماس و حوثیها هم تبریک میگویند
«الرأی» مینویسد، بشار اسد رئیسجمهور سوریه نیز به ابراهیم رئیسی تبریک گفت، و آنسوتر، جنبش فلسطینی «حماس» ضمن تبریک به ابراهیم رئیسی اظهار امیدواری کرده که حمایت و همبستگی ایران با مردم فلسطین همچنان ادامه یابد.
به نوشته «الرأی» مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی حوثیهای یمن در پیام تبریک خود برای ابراهیم رئیسی پیروزی او را در انتخابات «پیروزی اصول انقلاب اسلامی و مقاومت در برابر برنامه صهیونیستی-آمریکایی» دانسته است.
«الرأی» سخنان لیاور هایات، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل را نیز بازتاب داده که رئیسی را «جلاد تهران» توصیف کرده و گفته است رئیسی نقشی مستقیم در قتل بیش از ۳۰ هزار نفر در ایران داشته است.
سکویی برای پرش به کرسی رهبری
روزنامه «القدس العربی» که به طور همزمان در اروپا و خاورمیانه منتشر میشود، مینویسد: بسیاری از ناظران انتخابات ایران را نمایشی برای آماده ساختن ابراهیم رئیسی جهت جانشینی علی خامنهای میدانند.
این روزنامه نیز به اعدامهای دهه ۶۰ شمسی پرداخته و مینویسد: رئیسی در آن زمان با ۲۸ سال سن جوانترین عضو هیئت مرگ بود، هیئتی که به دستور آیتالله خمینی چند هزار زندانی را که بیشتر عضو سازمان مجاهدین خلق بودند، اعدام کرد.
روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» هم با عنوان «رئیسی از هیئت مرگ تا ریاست جمهوری» مینویسد: در تابستان ۲۰۱۶ دفتر حسینعلی منتظری، قائممقام رهبری در زمان آیتالله خمینی، یک فایل صوتی ۴۰ دقیقهای منتشر کرد که به گفتوگوی او و اعضای هیئت معروف به «هیئت مرگ» مربوط میشد.
این روزنامه میافزاید: منتظری اعضای این هیئت را از تصمیمشان برحذر داشت و هشدار داد که با اجرای این تصمیم، تاریخ از آنها و خمینی به عنوان «جنایتکار» یاد خواهد کرد.
به نوشته این روزنامه، انتشار این فایل صوتی که صدای رئیسی در آن به وضوح شنیده میشد، ضربه بزرگی به او زد اما او اکنون به ریاست جمهوری رسیده و این گمانهزنی در فضای سیاسی ایران هست که ریاست جمهوری سکویی برای پرش رئیسی به سوی رهبری، پس از درگذشت علی خامنهای است.