با گذشت نزدیک به ۲۴ ساعت از «ماجرای نامشخص» ناوچه کُنارَک در آبهای بندر جاسک که دستکم ۱۹ کشته برجای گذاشت، مقامهای نظامی جمهوری اسلامی همچنان درباره دلیل این رویداد سکوت کردهاند و فقط اطلاعیهای کوتاه در این باره منتشر شده است.
همزمان شمار زیادی از مقامهای ارشد جمهوری اسلامی پیامهای تسلیت صادر یا «دلنوشته» منتشر کردهاند.
صبح روز دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت، پس از آنکه خبرهایی با مضمون «اصابت موشک خودی به ناوچه کنارک» و «شلیک ناو جماران به ناوچه کنارک» در شبکههای اجتماعی منتشر شد، نیروی دریایی ارتش صرفا «بروز حادثه برای یکی از شناورهای سبک در محدوده آبهای بندر جاسک با دستکم یک کشته» را تایید کرد.
ساعاتی بعد، و در حالی که گزارشها و تصاویر متعددی در خبرگزاریهای بینالمللی و همچنین شبکههای اجتماعی منتشر شده بود، نیروی دریایی ارتش در اطلاعیهای کوتاه اعلام کرد کنارک در جریان «تمرین دریایی» در آبهای جاسک و چابهار «دچار حادثه شد» که در پی آن ۱۹ تن کشته و ۱۵ نفر مجروح شدند.
نیروی دریایی ارتش در اطلاعیه خود هیچ اشارهای به ماهیت این رخداد نکرد و فقط گفت که «ابعاد حادثه» در دست بررسی است.
از ظهر دوشنبه شماری از مقامهای ارشد جمهوری اسلامی، از جمله رئیسجمهور، رئیس ستاد نیروهای مسلح، فرمانده ارتش، فرمانده کل سپاه پاسداران، دبیر شورای عالی امنیت ملی و برخی دیگر از فرماندهان نظامی پیامهای تسلیت منتشر کردند و از محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، نیز «دلنوشتهای» به عنوان پیام تسلیت منتشر شد.
در هیچ یک از این پیامها به گزارشهای متعدد درباره «شلیک خودی» اشاره نشده و در اغلب آنها صرفا «شهادت دریادلان» در جریان «رزمایش دریایی» تسلیت گفته شده است.
با این حال حشمتالله فلاحتپیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، روز دوشنبه در تذکری به رئیسجمهوری اسلامی، این رویداد را «غیر قابل قبول» خواند و خواستار پیگیری علت آن شد.
یک کارشناس نظامی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است: احتمال دارد در جریان رزمایش، «موشک ضدکشتی نور» به این ناوچه شلیک شده باشد.
رید فاستر، تحلیلگر ارشد اندیشکده معروف «جِینز»، همچنین گفت: تعمیر و بازگشت کامل کنارک «احتمالا چند سال به طول خواهد انجامید» و ارتش ایران پیش از این حادثه هم شاهد غرق شدن ناوشکن دماوند در دریای خزر در دیماه ۹۶ بود.
این تحلیلگر نظامی با این حال تأکید کرده است «بزرگترین ضربهای» که ارتش و حکومت ایران از این رویداد میخورند «از دست دادن اعتبار» است؛ زیرا برای دومین بار ظرف کمتر از شش ماه است که «موشک به هدف خودی اصابت میکند و شمار متعددی کشته برجا میگذارد».
شماری از روزنامهنگاران و همچنین کاربران شبکههای اجتماعی به گزارشهای تاییدنشدهای از قبیل شلیک «موشک کروز» از ناو جماران، شلیک «موشک قدیر» از ناو جماران یا «شناورهای سپاه» و برخی موارد دیگر اشاره کردهاند.
با این حال مقامهای جمهوری اسلامی درباره این گزارشها سکوت کرده و تنها در یکی از برنامههای تلویزیونی در ظهر دوشنبه گفته شد که ناوچه کنارک مأمور انتقال هدف در محدوده آتش و تست موشک بوده اما چون به اندازه کافی از هدف فاصله نگرفت مورد اصابت موشک واقع شد.
به نوشته آسوشیتدپرس، ناوچه کنارک که ۴۷ متر طول دارد و ساخت هلند است محمدرضا شاه پهلوی اندکی پیش از انقلاب بهمن ۵۷ خرید و بعد از چند سال خدمت در سالهای دهه ۶۰، نوسازی شد و بار دیگر از مهر ۹۷ به نیروی دریایی پیوست.
بنابر همین گزارش، ظرفیت این ناوچه ۲۰ نفر است و «روشن نیست که چگونه ۳۴ نفر در آن کشته و زخمی شدهاند».