لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴۷

وزیر دفاع اسرائیل: برای مقابله با دالان شیعی تهران-دمشق به هر اقدامی دست می‌زنیم


در پی حمله جدید منتسب به اسرائیل علیه سوریه، وزیر دفاع اسرائیل گفته است که کشورش برای «جلوگیری از شکل‌گیری دالان شیعی از تهران تا دمشق» و «دفاع از مردم خود» به اقدامات لازم دست می‌زند. از سوی دیگر، سوریه نیز علیه اسرائیل به سازمان ملل متحد شکایت کرد.

در حمله هوایی نسبت داده شده به اسرائیل در بامداد پنجشنبه شانزدهم شهریور یکی از مراکز وابسته به صنایع نظامی ارتش سوریه در شهر مصیاف در استان حماء هدف قرار گرفت.

در گزارش رسانه‌های اسرائیلی و بین‌المللی آمده است که مرکز نظامی هدف قرار گرفته با نام اختصاری SERS نهاد تحقیقات علمی ارتش سوریه و از جمله محل تولید موشک بوده که در گذشته نیز جنگ‌افزار شیمیایی از جمله گاز سارین در آن تولید شده است.

ستاد فرماندهی کل نیروهای مسلح سوریه روز پنجشنبه اسرائیل را عامل «اقدام مذبوحانه» با هدف «تقویت روحیه تروریست‌ها» معرفی کرد و با اعلام کشته شدن دو نظامی در این بمباران، هشدار داد که این حمله «عواقبی خطرناک» برای ثبات منطقه خواهد داشت.

اسرائیل نسبت به این حمله رسماً سکوت کرده اما شماری از ژنرال‌های دوره ذخیره، از جمله ژنرال عاموس یادلین رئیس پیشین سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل، به طور تلویحی انجام حمله از سوی اسرائیل را تأیید کرده‌اند.

به گزارش جروزالم پست در شماره جمعه هفدهم شهریور، آویگدور لیبرمن ساعاتی پس از حمله هوایی به سوریه در یک مصاحبه رادیویی در تل‌آویو گفت «اسرائیل در پی ماجراجویی نظامی در سوریه نیست اما مصمم است که نگذارد دشمنان به ما آسیب بزنند یا ما را تهدید کنند».

آقای لیبرمن در همین حال افزود که «وقوع هر رخدادی در خاورمیانه محتمل است و اسرائیل برای هر سناریویی آماده است».

همچنین به نوشته هاآرتص، ژنرال هرتزی لوی رئیس امان، سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، شامگاه پنجشنبه در یک سخنرانی در مرکز «رابین» در تل‌آویو گفت «ما با قاطعیت با تهدیدات دور و نزدیک مقابله می کنیم» و «دشمنان می دانند که اطلاعا ت ما دقیق و توان ما بالاست».

ژنرال لوی افزود که «ایران در جستجوی تقویت جای پای خود در نزدیکی اسرائیل است و جنگ افزار کشنده زیادی را همراه با دنیای فکری که به اندازه همان سلاح ها مرگبار است، به منطقه رخنه داده است».

رئیس سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل افزود که این تهدیدها «خطرناک» هستند اما از نوع تهدید حیاتی محسوب نمی‌شوند.

علاوه بر این به گزارش رسانه‌های اسرائیل، رئوون ریولین رئیس‌جمهور این کشور که پنجشنبه ساعاتی پس از حمله در سوریه، با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در برلین دیدار کرده بود، تصریح کرد که «تلاش ایران برای تقویت نفوذ در خاورمیانه و ادامه تجهیز حزب‌الله از سوی ایران، یک تهدید مستقیم برای اسرائیل و امنیت منطقه است».

رئیس‌جمهور اسرائیل به صدراعظم آلمان گفت «ایران یک نیروی خرابکار در منطقه است که می‌تواند همه جا را به آتش بکشد» و «اسرائیل خود را موظف می‌بیند به اقدامات ایران پاسخ دهد».

در همین حال روزنامه هاآرتص جمعه هفدهم شهریور نوشته است که هدف انتخاب شده برای حمله منتسب به اسرائیل و زمان انجام آن «کاملاً غیرعادی» است.

هاآرتص نوشته است تا کنون حملات نسبت داده شده به اسرائیل علیه کاروان‌های حامل اسلحه و هدف‌های نسبتاً عادی دیگر بود اما این حمله در کنار یک «پیام قوی» به ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، این پیام را نیز به ایرانی‌ها می‌دهد که «طرح آنها برای کارخانه‌های موشک نقطه‌زن در سوریه از آسیب مصون نیست».

رسانه‌های اسرائیل یادآور شده‌اند که این حمله «غیرعادی»، همزمان با رزمایش بزرگ نظامی اسرائیل در شمال کشور انجام شده است.

در این زمینه جروزالم پست نیز جمعه نوشت که اگر حمله کار اسرائیل باشد، «هفته‌ها یا ماه‌ها برنامه‌ریزی در پشت آن بوده است».

جروزالم پست نوشته است، روسیه که از سپتامبر ۲۰۱۵ (شهریور ۱۳۹۴) در سوریه حضور نظامی بویژه حضور هوایی دارد، همواره نسبت به حملات منتسب به اسرائیل در سوریه سکوت کرده است.

ماه گذشته بنیامین نتانیاهو برای دیدار با ولادیمیر پوتین به روسیه رفت و گفت این دیدار با هدف دادن هشدار نسبت به «حضور فزاینده ایران در سوریه» صورت گرفته است.

به نوشته جروزالم پست، دیدار آقای نتانیاهو با ولادیمیر پوتین نشان داده که مسیر پیشین یعنی ادامه سکوت روسیه در برابر اقدامات اسرائیل در سوریه، تغییر نخواهد کرد... اما مهم است که «روسیه غافلگیر نشود».

ژنرال عاموس یادلین رئیس پیشین سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل پنجشنبه در صفحه کاربری توئیتر خود نوشته بود، «پیام حمله این است که اسرائیل تولید جنگ‌افزار راهبردی در سوریه را تحمل نمی‌کند».

ژنرال یادلین در مقاله‌ای که در وبسایت وای.نت منتشر شد نیز نوشت، بعد از حمله اکنون باید تمرکز کارها برای جلوگیری از وخیم شدن وضعیت باشد و همزمان باید آماده واکنش سوریه، ایران، حزب‌الله و حتی واکنش اعتراضی روسیه بود.

شکایت سوریه از اسرائیل به سازمان ملل

وزارت امور خارجه سوریه پنجشنبه با ارسال نامه‌هایی به دبیرکل سازمان ملل متحد و رئیس دوره‌ای شورای امنیت این سازمان از اسرائیل به خاطر حمله به هدف‌های نظامی این کشور شکایت کرد.

سوریه از شورای امنیت خواسته است که به این حملات «گستاخانه» پایان داده شود.

در این زمینه وزارت خارجه سوریه نوشته است که حملات اسرائیل به یک «عملکرد سیستماتیک» مبدل شده است.

دولت سوریه افزوده است که این کشور «به نیابت از سوی جهان با تروریسم مبارزه می‌کند» و «مفهوم تجاوز به سوریه، حمایت مستقیم از تروریسم، از خرابکاران جبهه النصره تا تروریست‌های داعش است».

سوریه در دوره اخیر از یک سلسله موفقیت‌های نظامی چشم‌گیر، از جمله با یاری ایران و حزب‌الله، خبر داده است.

استفان دمیستورا نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه نیز چهارشنبه گفته بود که مخالفان حکومت سوریه بپذیرند در جنگ شش سال و نیمه اخیر، «پیروز نشده‌اند».

XS
SM
MD
LG