به دنبال چین، وزارت خارجه روسیه نیز تحریمهای آمریکا علیه ایران که در حال مقابله با بیماری کروناست را «ضد بشردوستانه» خواند و خواستار لغو این تحریمها شد.
وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه، ۲۶ اسفند، در بیانیهای اعلام کرد: «تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی که آمریکا از مه ۲۰۱۸ به عنوان بخشی از کارزار فشار حداکثری وضع کرده مانعی قوی بر سر تاثیرگذاری [اقدامات] مقابله با این بیماری است.»
آمریکا پیش از این بارها تأکید کرده بود دارو و اقلام بشردوستانه مشمول تحریمهای علیه ایران نیست.
در پی شیوع کرونا نیز آمریکا علاوه بر تأکید دوباره بر تحریم نبودن اقلام بشردوستانه از طریق کانال سوئیس، پیشنهاد کمک به ایران برای مقابله با شیوع بیماری را مطرح کرد، اما مقامهای جمهوری اسلامی این پیشنهاد را رد کردند.
با این حال بیانیه وزارت خارجه روسیه مدعی شده است: «میلیونها شهروند ایران از امکان خرید داروهای ضروری محروم شدهاند؛ فارغ از این که واشینگتن چطور این موضوع را تحریف کند.»
وزارت خارجه روسیه با اشاره به همهگیری جهانی کرونا گفته است چنین شرایطی «زمان حل و فصل موضوعات ژئوپولیتیک نیست؛ به ویژه آن موضوعاتی که پایه و اساسی ندارد».
روسیه در بیانیه خود از آمریکا خواسته است تحریمها را «که به حقوق بشر در ایران آسیب زده» لغو کند.
اندکی پیش از روسیه، وزارت خارجه چین نیز روز دوشنبه از آمریکا خواست برای کمک به مبارزه ایران با شیوع ویروس کرونا، تحریمها علیه تهران را لغو کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین در بیانیهاش گفته بود: «ادامه تحریمهای آمریکا ناقض مسائل بشردوستانه است و توانایی سازمان ملل و دیگر نهادهای بینالمللی برای کمک به ایران را تحت تأثیر قرار میدهد.»
شیوع ویروس کرونا در ایران تاکنون صدها قربانی برجای گذاشته و هزاران تن را مبتلا کرده است. سازمان جهانی بهداشت از ایران، در کنار چین، ایتالیا و اسپانیا، به عنوان یکی از چند کانون اصلی شیوع این بیماری نام میبرد.
تاکنون کشورهای مختلفی، از جمله آلمان، فرانسه، بریتانیا، ژاپن و جمهوری آذربایجان، کمکهایی مالی برای مقابله با کرونا در اختیار ایران قرار دادهاند.
همچنین جمهوری اسلامی دریافت کمک و تجهیزات دارویی و پزشکی از چین و سازمان جهانی بهداشت را تایید کرده است.
ایران همچنین از صندوق بینالمللی پول درخواست پنج میلیارد دلار وام کرده و از جامعه جهانی خواسته است که بر آمریکا فشار وارد کنند تا تحریمهای نفتی را بردارد تا جمهوری اسلامی بتواند منابع مورد نیاز برای مبارزه با ویروس کرونا را از طریق درآمدهای نفتی به دست آورد.
آمریکا اردیبهشت دو سال پیش ایران را به نقض روح برجام متهم کرد و با تأکید بر این که توافق هستهای هیچ کمکی به بهبود صلح و امنیت جهان نکرد از این توافق خارج شد.
پس از آن تحریمهای آمریکا علیه ایران بازگشت و واشینگتن اعلام کرد برای تغییر رفتار جمهوری اسلامی سیاست «فشار حداکثری» را در پیش گرفته است.