یک ماه پس از بازداشت شماری از فعالان مدنی در عربستان سعودی، دستگاه قضایی این کشور اعلام کرد بازداشتشدگان به همکاری با «دشمن» اعتراف کردهاند.
دادستانی عمومی سعودی در بیانیهای که شامگاه شنبه ۱۲ خرداد منتشر شد گفته است شمار بازداشتشدگان ۱۷ نفر بوده و آنها به «ارتباط و همکاری با اشخاص و سازمانهای دشمن» و همچنین «تلاش برای دسترسی به اسناد حساس و محرمانه دولتی» و «حمایت مادی و معنوی از عناصر دشمن در خارج» اعتراف کردهاند.
بنابر بیانیه دادستانی عمومی سعودی، ۸ تن از متهمان، شامل پنج زن و سه مرد، موقتاً تا پایان تحقیقات آزاد شدهاند اما سایر متهمان، شامل پنج مرد و چهار زن، همچنان در بازداشت هستند.
دستگاه قضایی سعودی اشارهای به نام و هویت ۱۷ متهم نکرده اما نهادهای مدافع حقوق بشر در چند هفته اخیر از بازداشت دستکم ۱۱ فعال مدنی در عربستان خبر داده و گفته بودند اکثر بازداشتشدگان، زنان فعال در کمپین لغو ممنوعیت رانندگی برای زنان و مبارزه علیه قیمومیت مردان بودهاند.
حکومت سعودی در ماههای اخیر دست به اصلاحاتی مدنی زده و قرار است ممنوعیت رانندگی زنان عملا از سه هفته دیگر برداشته شود؛ با این حال به نوشته رویترز، بازداشتهای اخیر اجرای این لغو ممنوعیت را با ابهام روبهرو کرده است.
بازداشتهای اخیر در عربستان سعودی با انتقاد نهادهای مدافع حقوق بشر روبه رو شد.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل (OHCHR) نیز چند روز پیش از مقامهای سعودی خواست تا اطلاعاتی درباره اتهامهای بازداشتشدگان ارائه کند و به حقوق قانونی آنها احترام بگذارد.
لیز تراسل، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل، گفته بود: «اگر مشخص شود که بازداشت این افراد صرفاً به خاطر فعالیتهای آنان در زمینه حقوق بشر بوده است باید بلافاصله آزاد شوند».
با این حال چهرههای و نهادهای محافظهکار در عربستان، از بازداشتهای اخیر حمایت کردهاند.
رئیس «کمیته امر به معروف و نهی از منکر» عربستان نیز ساعتی پس از انتشار بیانیه دادستانی، از اقدام دستگاههای امنیتی و قضایی تمجید کرد و به افراد و گروههایی که «امنیت و ثبات حکومت را هدف گرفتهاند» هشدار داد.
رسانههای نزدیک به دولت سعودی نیز در هفتههای اخیر ضمن متهم کردن بازداشتشدگان به موارد مختلف، از آنها با عنوان «عوامل سفارتها» یاد کردهاند.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها و فعالان مدنی، این احتمال را مطرح کرده است که موج جدید بازداشتها شاید برای آرام کردن اعتراض محافظهکاران به اصلاحات اعلامشده از سوی محمد بن سلمان است؛ «یا پیامی روشن به فعالان است که مطالبات خود را بیرون از برنامههای حکومت دنبال نکنند».
عربستان سعودی بزرگترین صادرکننده و دومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است و متحد اصلی آمریکا در خاورمیانه به شمار میرود.