لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۱

«تعهد روسیه» به فشار بر ارتش اسد برای آتش‌بس در غوطه شرقی


نگرانی‌های بین‌المللی در مورد سرنوشت غوطه شرقی که سازمان ملل می‌گوید با کمبود مواد غذایی و درمانی روبه‌روست، افزایش یافته است.
نگرانی‌های بین‌المللی در مورد سرنوشت غوطه شرقی که سازمان ملل می‌گوید با کمبود مواد غذایی و درمانی روبه‌روست، افزایش یافته است.

خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از یکی از سخنگویان مخالفان اسد نوشت که روسیه به هیئت نمایندگی معارضان بشار اسد در مذاکرات صلح وین، تعهد داده که برای برقراری آتش‌بس در منطقه تحت محاصره غوطه شرقی، ارتش بشار اسد تحت فشار قرار دهد.

ارتش سوریه در دو ماه گذشته با پشتیبانی نیروی هوایی روسیه، بمباران منطقه تحت محاصره غوطه در نزدیکی دمشق تشدید کرده است و آن طور که شورشیان و نیروهای امدادی می‌گویند، این حملات به کشته شدن ده‌ها غیرنظامی و مجروح شدن صدها نفر منجر شده است.

اما جمعه شب ایمن العاصمی، از اعضای شورای نظامی ارتش آزاد سوریه، به رویترز گفت که روسیه به هیئت مذاکره‌کننده قول داده که از بامداد شنبه در این منطقه آتش‌بس برقرار شود.

گفته می‌شود دستیابی به تفاهمی در مورد آتش‌بس در غوطه شرقی، می‌تواند احتمال حضور معارضان اسد در گفت‌وگوهای سوچی را تقویت خواهد کرد.

مخالفان اسد که همچنان در شامگاه جمعه سرگرم مذاکره با استفان دمیستورا، فرستاده سازمان ملل، هستند گفته‌اند که موضع خود در مورد نشست سوچی را پس از این مذاکرات اعلام می‌کنند و در عین حال سازمان ملل گفته است که مشارکتش در نشست سوچی بستگی به نتیجه مذاکرات وین دارد.

در عین حال یحیی العریضی، سخنگوی هیئت معارضان سوری در گفت‌وگوهای وین، تعهد روسیه به برقراری آتس‌بس را تأیید نکرده و تنها گفته است که مذاکراتی در این زمینه در جریان است.

نگرانی‌های بین‌المللی در مورد سرنوشت غوطه شرقی، منطقه‌ای که سازمان ملل می‌گوید با کمبود مواد غذایی و درمانی روبه‌روست، در شرایطی افزایش یافته که ممکن است ساکنان این منطقه با بدترین شرایط سوءتغذیه در طول جنگ داخلی سوریه روبه‌رو باشند.

این منطقه تحت محاصره که نزدیک به ۴۰۰ هزار تن در آن سکونت دارند، در چارچوب توافق آتش‌بسی که روسیه آن را هدایت کرده بود، قرار بود از مناطق کاهش تنش باشد اما درگیری‌ها در آن همچنان ادامه دارد.

آن طور که رویترز یادآور شده، روسیه روز چهارشنبه اتهام‌ها در مورد نقش ارتش سوریه در حمله شیمیایی به غوطه شرقی در روز دوم بهمن را رد کرده بود. در این حمله آن طور که رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا گفته است بیش از ۲۰ غیرنظامی که بیشتر آنها کودک بوده‌اند قربانی حمله با گاز کلر شده‌اند.

تلاش‌های سازمان ملل برای مجازات مجرمان شیمیایی در سوریه تاکنون بارها با ممانعت روسیه مواجه شده و شکست خورده‌است. آمریکا و متحدان غربی‌اش این گونه حملات را به ارتش سوریه نسبت می‌دهند.

در این میان گرماگرم مذاکرات روز جمعه محتوای سندی به رسانه‌ها درز کرد که در آن پنج کشور غربی و عربی که از شورشیان سوری در برابر حکومت بشار اسد حمایت می‌کنند، می‌گویند برای پیشبرد روند گذار سیاسی بر مبنای قطعنامه ۲۲۵۴ به استفان دمیستورا ارائه می‌کنند. سندی که در آن هیچ اشاره‌ای به آینده بشار اسد نشده است.

رادیو فردا به نسخه‌ای از این سند دست پیدا کرده و محتوای آن به تأیید یک منبع نزدیک به مخالفان اسد نیز رسیده است.

این سند را ایالات متحده آمریکا، اردن، بریتانیا، فرانسه و عربستان سعودی تهیه کرده‌اند و حاوی پیشنهادهایی به استفان دمیستورا، فرستاده سازمان ملل متحد در امور سوریه است. پیشنهادهایی که از آن با عنوان یک «رویکرد عملی» برای پایان دادن به بحران سوریه یاد شده که بر اساس آن فرایند سیاسی آرام آرام آغاز می‌شود.

این سند خواستار آن شده که فرستاده سازمان ملل، توجه طرف‌های مذاکرات را به ماهیت یک قانون اساسی اصلاح‌شده، روش‌هایی عملی انتخابات تحت نظارت سازمان ملل، و ایجاد محیطی امن و بی‌طرف برای برگزاری انتخابات هدایت کند. شرایطی که شامل برگزاری مبارزه‌های انتخاباتی بدون ترس از انتقام‌گیری، و نیز امکان مشارکت پناهندگان و آوارگان سوری در انتخابات باشد.

در این سند تأکید شده که تمایل حکومت اسد به تمرکز بر این شرایط، شاخصی برای مشارکت سازنده آنها [در روند گذار سیاسی] خواهد بود.

بر اساسی گزارش‌ها بشار الجعفری، نماینده حکومت سوریه در مذاکرات این پیشنهادات را رد کرده و آنها را «کاملاً غیرقابل قبول» خوانده است.

او اضافه کرده که «این به نوعی یک کمدی سیاه است و فصل جدیدی از توطئه علیه سوریه را شاهد هستیم‎».

همچنین یکی از سران اپوزیسیون سوریه نیز در گفت‌وگو با رویترز بدون ذکر توضیحات بیشتر تنها به این جمله اکتفا کرده که این سند «خوب نبوده است».

با استفاده از گزارش خبرنگار اعزامی رادیوفردا و رویترز؛ ه.ک-م.ا.
XS
SM
MD
LG