هزاران تن ديگر از ساکنان نواحی عفرين در شمال سوريه و غوطه شرقی در حومه دمشق روز شنبه ۲۶ اسفند، تحت تأثير تشديد نبرد در اين مناطق از شهرها و روستاهای خود گريختند.
به گزارش خبرگزاری رويترز دست کم ۱۰ هزار نفر از ساکنان غوطه شرقی از مناطق تحت کنترل شورشيان خارج شده و خود را به مواضع نيروهای دولتی رساندند. امدادگران و گروه ديدهبان حقوق بشر سوریه میگويند حملات هوايی به اين منطقه روز شنبه نيز منطقه ادامه يافت.
گروههای کرد نيز میگويند در ناحيه عفرين واقع در شمال سوريه به خاطر پيشروی ارتش ترکيه و حملات هوايی جنگندههای آن کشور به شهرهای اصلی منطقه بسياری از مردم گريختهاند. به گفته يک مقام ارشد گروههای کرد طی چند روز اخير حداقل ۱۵۰ هزار نفر از مردم شهر را ترک کردهاند.
عمليات تهاجمی نيروهای دولتی سوريه با حمايت هوايی روسيه در غوطه شرقی و تهاجم ارتش ترکيه و شورشيان سوری متحد آن در ناحيه عفرين در روزهای اخير به مرحله تعيينکنندهای رسيده است. هر دو عمليات نشان میدهند که پس از شکست گروه موسوم به حکومت اسلامی، چگونه حاميان خارجی و متحدان سوری آنها در حال تغيير دادن نقشه سوريه هستند.
در جنگ داخلی سوريه که اين هفته وارد هفتمين سال خود شد تاکنون صدها هزار نفر کشته و حداقل ۱۱ ميليون نفر آواره شدهاند. خروج شش ميليون نفر از کشور طی سالهای اخير بزرگترين بحران پناهجويی در تاريخ معاصر را به وجود آورد.
ترکيه عمليات تهاجمی عليه يگانهای مدافع خلق متشکل از شبهنظامیان کرد سوريه را در ناحيه عفرين از ماه ژانويه آغاز کرد. ارتش سوريه نيز با حمايت روسيه طی يک ماهی که از تهاجم به غوطه شرقی میگذرد بخش زيادی از این منطقه تحت کنترل شورشيان را که از آخرين پايگاههای آنها در اطراف دمشق است، تصرف کرده است.
نيروهای دولتی سوريه در اين عمليات که خونين ترين نبرد در طول جنگ بوده توانستهاند غوطه شرقی را به سه بخش تفکيک کنند. ساکنان بخش جنوبی اين ناحيه در اطراف شهر حموريه در روزهای اخير خروج از منطقه را شروع کردند.
رسانه دولتی سوريه گزارش داد روز شنبه بيش از ۱۰ هزار نفر از مردم خود را به مواضع ارتش اين کشور رساندند و ارتش و هلال احمر سوريه آنها را به سرپناههای موقت منتقل میکنند.
سازمان ملل متحد میگويد تعداد دقيق مردمی که از غوطه شرقی خارج شده و همينطور مقصد و يا نقطهای که به آنجا اعزام میشوند، هنوز مشخص نيست. اين نهاد افزود مراکز درمانی سيار داير شده و تعدادی از بيماران به دمشق منتقل شده اند.
يک افسر ارتش سوريه که مسئول رسيدگی به آوارگان است به خبرگزاری رويترز گفت تا کنون حدود ۲۵ هزار نفر را در سرپناههای موقت در شهرها و روستاهای اطراف اسکان دادهاند.
او افزود پسران و مردان بين ۱۵ تا ۶۰ ساله با نوشتن تعهدنامهای که میگويد «تعهد میدهم ديگر اقدام مسلحانه انجام ندهم» میتوانند مشکل خود با حکومت را حل کنند. به گفته او تاکنون حدود هزار و ۵۰۰ نفر از مردانی که در شهر عدرا اسکان يافتهاند، چنين تعهدنامهای را امضا کردهاند.
ديدهبان حقوق بشر سوريه که اخبار جنگ را جمعآوری و منتشر میکند، اعلام کرد در ناحيه زملکا ۳۰ نفر از مردمی که برای خروج از منطقه و رفتن به مواضع ارتش اجتماع کرده بودند بر اثر حملات هوایی کشته شدهاند. اين گروه و امدادگرانی که در مناطق تحت کنترل شورشيان فعاليت میکنند، گفتند شهرهای کفربطنا و عين ترما نيز هدف حلات هوايی قرار گرفتهاند.
همزمان يک مقام امدادرسانی سازمان ملل متحد گفت بيش از ۴۸ هزار نفر در ناحيه عفرين آواره شدهاند.
ارتش ترکيه نيروهای کرد را از نوار مرزی عقب رانده و از دو جبهه شرقی و غربی به سمت شهر عفرين مرکز اين ناحيه در حال پيشروی است. حکومت ترکيه گروههای مسلح کرد سوريه را شاخهای از حزب کارگران کردستان ترکيه (پ ک ک) و يک نيروی تروريستی قلمداد میکند.
رجب طيب اروغان، رئيسجمهور ترکيه در کنفرانس حزب حاکم آن کشور گفت: «ما هر لحظه میتوانيم وارد شهر عفرين بشويم. میتوانيم هر لحظه به شما خبر خوب را بدهيم. پيروزی بسيار نزديک است و ما به سوی آن هدف حرکت میکنيم».
يک مقام غيرنظامی در عفرين گفت بسياری از مردم از اين شهر گريخته و به ساير مناطق تحت کنترل نيروهای کرد و يا مناطق تحت کنترل حکومت رفتهاند. به گفته او اوضاع در داخل شهر عفرين اسفبار است و آوارگانی که شهر را ترک کرده اند هيچ امکانات و مواد غذايی ندارند.
ارتش ترکيه روز شنبه حمله به يک بيمارستان در عفرين را تکذيب کرد و گفت عمليات را به شکلی پيش میبرد که به غيرنظاميان آسيبی وارد نشود. ولی ديدهبان حقوق بشر سوريه و نيروهای کرد میگويند شب گذشته بر اثر حمله هوايی ترکيه به بيمارستان اصلی شهر عفرين ۱۶ نفر کشته شدهاند.