وزارت دفاع بریتانیا روز پنجشنبه اعلام کرد نیروی دریایی این کشور موظف شده است شناورهای با پرچم بریتانیا را در عبور از تنگه هرمز اسکورت کند.
به گفته سخنگوی دولت بریتانیا، البته این شامل کشتیهایی با پرچم بریتانیا میشود که برنامه خود برای عبور از تنگه هرمز را پیشاپیش اطلاع دهند.
سخنگوی دولت بریتانیا در بیانیهاش همچنین گفته است: آزادی ناوبری برای تجارت و اقتصاد جهانی امری حیاتی است «و ما برای دفاع از آن دست به هر اقدامی خواهیم زد».
در خبری دیگر شبکه خبری «اسکای» گزارش داده است که ناو بریتانیایی «مونتروز» شامگاه پنجشنبه چند شناور این کشور را در عبور از تنگه هرمز اسکورت کرده است.
از جمعه گذشته و با توقیف نفتکش بریتانیایی استنا ایمپرو توسط سپاه پاسداران تنش بین دو کشور افزایش یافته است.
این خبر در حالی اعلام میشود که پیش از این خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام امنیتی بریتانیا گزارش داده بود لندن مایل به افزایش تنش با ایران نیست و قصد ندارد تمامی کشتیهای تجاری با پرچم این کشور را که از تنگه هرمز عبور میکنند با ناوگان نظامی خود همراهی کند.
در پی افزایش تنشها در این منطقه، بریتانیا میزان مراقبت امنیتی از کشتیهای خود را به درجه سه افزایش داده که بالاترین درجه محسوب میشود.
در پی گزارشها، روزانه ۱۵ تا ۳۰ کشتی که پرچم بریتانیا دارند در خلیج فارس تردد میکنند و فقط حداکثر سه فروند از این کشتیها از تنگه هرمز میگذرند.
خبر تصمیم بریتانیا برای اسکورت نظامی کشتیهای خود در منطقه همچنین پس از آن اعلام میشود که مقامهای بریتانیایی گفته بودند از ظرفیت نظامی کافی برای انجام این اقدام برخوردار نیستند.
با بالا گرفتن تنشها در منطقه، جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، روز دوشنبه از تلاشهای لندن برای راهاندازی ناوگان اتحادیه اروپا با هدف محافظت از ناوبری امن در منطقه نیز خبر داده بود.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه اول مرداد در گزارشی اختصاصی خبر داد که فرانسه، ایتالیا، دانمارک «موافقت اولیه» خود را برای حمایت از این طرح بریتانیا اعلام کردهاند.
آلمان اما گفته است که برلین ممکن است در این طرح شرکت کند اما هنوز برای تصمیمگیری در این باره زود است.
ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، روز ۱۸ تیرماه گفته بود که ایالات متحده به دنبال تشکیل ائتلافی نظامی با شماری از کشورها جهت تأمین امنیت کشتیرانی در آبهای بینالمللی در تنگه هرمز و باب المندب است.
رویترز میگوید، در چارچوب این طرح که به تازگی نهایی شدهاست آمریکا کشتیهای فرماندهی و همچنین تجهیزات تجسسی را در اختیار این ائتلاف قرار میدهد. کشورهای عضو این ائتلاف نیز کار گشتزنی و اسکورت کشتیهای تجاری با پرچمهای خود را در آبهای بینالمللی مجاور ایران و یمن انجام خواهند داد.
همزمان در روزهای اخیر خبر رسید که روسیه نیز طرحی برای «تأمین مشترک امنیت» در منطقه خلیج فارس مطرح کرده و این طرح با استقبال چین روبهرو شده است.
جزئیات این طرح روسیه هنوز رسانهای نشده است.
روز یکشنبه محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، به بریتانیا هشدار داد که مسئولیت «تأمین امنیت» کشتیرانی در خلیج فارس با ایران است.
او در جریان یک نشست گفت: «ایران به دنبال رویارویی نیست اما ما ۱۵۰۰ مایل خط ساحلی در خلیج فارس داریم. ما مسئول امنیت و آزادی ناوبری در خلیج فارس هستیم و این شریان حیاتی ماست. این آبهای ماست و ما از آن حفاظت خواهیم کرد.»
از سویی دیگر، مارک اسپر، وزیر جدید دفاع ایالات متحده، روز چهارشنبه دوم مرداد بر حضور نیروی دریایی کشورش در خلیج فارس تاکید کرد و گفت که میخواهد اطمینان یابد ناوهای آمریکایی به ایران اجازه نخواهند داد که کشتیهای تجاری آمریکایی را متوقف یا تصرف کند.