لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۸

یازدهمین دور از مذاکرات آستانه درباره سوریه «به نتیجه ملموسی نرسید»


مذاکرات دو روزه آستانه درباره سوریه که از روز چهارشنبه، هفتم آذر، در پایتخت قزاقستان آغاز شده بود صبح پنج‌شنبه با دیدارهای هیئت‌های شرکت‌کننده پی گرفته شد، اما به گفته نماینده ویژه سازمان ملل، این مذاکرات به هیچ دستاورد ملموسی نرسید.

در این دور از گفت‌وگوها قرار بود از جمله روند تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه مورد بحث قرار گیرد اما بنا بر بیانیه دفتر نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در روز پنج‌شنبه، آقای «دی میستورا عمیقا متأسف است که هیچ پیشرفت ملموسی در خروج از بن‌بست ده ماهه در روند تشکیل کمیته قانون اساسی به دست نیامد».

بنا بر همین گزارش، آقای دی‌میستورا همچنین ابراز تأسف کرده است که آخرین فرصت سال ۲۰۱۸ هم برای «تشکیل کمیته‌ای قابل اعتماد، متوازن، جامع، با هدایت سوری و زیر نظر سازمان ملل» از دست رفت.

به گزارش رویترز، در این دور از گفت‌وگوها قرار بود روند تشکیل کمیته قانون اساسی و همچنین وضعیت استان ادلب مورد بحث و رایزنی قرار بگیرد.

خبرگزاری ایتارتاس نیز گزارش داده است که در پیش‌نویس بیانیه پایانی نشست به هیچ جدول زمانی خاصی برای تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی اشاره نشده است.

گفت‌وگوهای آستانه بین هیئت‌هایی از سوی دولت سوریه، مخالفان دولت و همچنین سه کشور روسیه، ایران و ترکیه، موسوم به «کشورهای ضامن» برگزار شد.

خبرگزاری رویترز پیشتر گزارش داده بود که در این دور از مذاکرات، روند تشکیل کمیته قانون اساسی و همچنین وضعیت استان ادلب مورد بحث قرار خواهد گرفت.

الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه ولادیمیر پوتین در امور سوریه و رئیس هیئت روسی در این نشست، عصر چهارشنبه به خبرنگاران گفت کشورش تمایل دارد که برای ایجاد منطقه امن در استان ادلب، عملیاتی علیه شبه‌نظامیان آن منطقه و از جمله «فتح الشام» ترتیب دهد.

این مقام روس با اشاره به این که فتح‌الشام بیش از ۱۵هزار نیرو در ادلب دارد گفت حمله به این نیروها «روند ایجاد منطقه امن در ادلب را تسریع خواهد کرد».

«جبهه النصره» در سال ۲۰۱۶ با تغییر نام خود به «فتح‌الشام» اعلام کرد که از القاعده جدا شده است، اما آمریکا این گروه را همچنان شاخه‌ای از القاعده و سازمانی تروریستی می‌داند.

بنا بر گزارش‌ها، آمریکا نماینده‌ای به این دور از مذاکرات آستانه نفرستاده بود.

هیئت ایرانی نیز به ریاست حسین جابری انصاری، دستیار ارشد وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در این نشست حضور داشت.

ایران و روسیه در طول جنگ هفت ساله سوریه دو متحد اصلی حکومت بشار اسد بوده‌اند.

مذاکرات آستانه به گفت‌وگوهایی با حضور نمایندگان دولت و مخالفان سوریه و همچنین سه کشور روسیه، ایران و ترکیه گفته می‌شود. تاکنون ۹ دور از این مذاکرات در آستانه، پایتخت قزاقستان، انجام شده و دو دور آن نیز در شهرهای سوچی و مسکو، در روسیه، برگزار شده است.

ایجاد منطقه امن در ادلب تصمیمی بود که در نشست سوچی و بدون حضور ایران گرفته شد.

رؤسای جمهوری روسیه و ترکیه شهریور امسال تنها چند روز پس از سفر به تهران و دیدار با همتای ایرانی‌شان، حسن روحانی، در شهر سوچی مذاکراتی دوجانبه برگزار کردند.

مقام‌های آمریکا، از جمله مایک پومپئو، وزیر خارجه این کشور، بارها گفته‌اند حکومت جمهوری اسلامی بدون توجه به مشکلات معیشتی مردم ایران، میلیاردها دلار در سوریه و برخی کشورهای دیگر صرف جنگ‌های نیابتی کرده است.

ایران می‌گوید حضورش در سوریه «مستشاری» و به دعوت حکومت سوریه است.

منابع: خبرگزاری‌های رویترز، ایتارتاس، اینترفکس و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG