در پی انتشار گزارش شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره احتمال وقوع جنایات جنگی در جریان جنگ یمن، وزارت خارجه آمریکا چنین احتمالی را «نگرانکننده» خواند.
هیئتی از کارشناسان سازمان ملل روز دوشنبه، پنجم شهریور، در نخستین گزارش خود به شورای حقوق بشر این سازمان اعلام کرد که تمامی طرفهای درگیر در جنگ یمن در طول سه سال و نیم گذشته اقداماتی را مرتکب شدهاند که احتمالا «جنایت جنگی» به شمار میرود.
هدر نائرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری روز چهارشنبهاش با اشاره به این که از این گزارش باخبر است گفت: احتمال وقوع تخطی از قوانین بینالمللی، آن طور که در گزارش ذکر شده، برای دولت آمریکا بسیار نگرانکننده است.
خانم نائرت با تأکید بر این که وقوع احتمال چنین جنایتهایی هیچ توجیهی ندارد گفت: آمریکا مطمئنا این گزارش را بررسی میکند و از تمامی طرفها میخواهد که فورا تمهیدات لازم را برای جلوگیری از وقوع چنین مواردی به کار گیرند.
یک روز پیشتر نیز جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، ضمن تأکید بر حمایت واشینگتن از عربستان و متحدانش در جنگ یمن گفته بود: حمایت آمریکا «نامشروط نیست» و آنها باید «برای پرهیز از جان باختن حتی یک بیگناه، هر کاری را که در توان انسان است انجام دهند».
در گزارش کارشناسان سازمان ملل از جمله به مواردی همچون حملات هوایی مرگبار، تجاوز، خشونت گسترده جنسی و سربازگیری از کودکان اشاره شده بود.
ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان سعودی با اشاره به «برخی بیدقتیها در گزارش سازمان ملل» این گزارش را رد کرده و آن را «غیرخنثی» خوانده است.
هیئت کارشناسان سازمان ملل در گزارش خود تأکید کرده بود که «شواهدی مستند» در اختیار دارد که نشان میدهد دولتهای یمن، امارات متحده عربی و عربستان سعودی از یک سو و شبهنظامیان حوثی از سوی دیگر مسئول موارد نقض حقوق بشر هستند و «دست همه آنها آلوده است».
سازمان ملل دستکم از یک سال و نیم پیش بدین سو بارها گفته است که یمن «بزرگترین بحران بشری جهان را تجربه میکند» و حدود سهچهارم از جمعیت ۲۹ میلیونی این کشور به کمک بشردوستانه نیاز دارد.
سازمان ملل و جامعه جهانی دولت عبد ربه منصور الهادی را به رسمیت میشناسد، اما شورشیان حوثی که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران هستند از سال ۲۰۱۵ در حال جنگ با نیروهای ارتش این کشور و همچنین ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان سعودی هستند و صنعا، پایتخت یمن، را نیز در اختیار دارند.