کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان روز چهارشنبه از تصمیم جدید برای به تعویق انداختن چندماهه انتخابات ریاست جمهوری این کشور خبر داد.
این کمیسیون پیش از این گفته بود انتخابات ریاست جمهوری این کشور قرار است روز ۳۱ فروردین ۱۳۹۸ (۲۰ آوریل ۲۰۱۹) برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، عبدالعزیر ابراهیمی، معاون سخنگوی این کمیسیون گفت که این تعویق برای این است که برای حل مشکلات فنی برگزاری انتخابات نیاز به وقت است.
یکی از عمدهترین مشکلات بر سر راه برگزاری درست انتخابات پارلمانی اخیر افغانستان ناکامل ماندن فهرستهای رأیگیری و نقص فنی در دستگاههای زیستسنجی بود.
دستگاههای زیستسنجی (بایومتریک) در انتخابات افغانستان برای انگشتنگاری و چهرهنگاری رأیدهندگان و تطبیق این اطلاعات جهت جلوگیری از رأی دادنهای تکراری استفاده میشود.
آقای ابراهیمی نیز گفت که هماینک برای آموزش دادن کار با این دستگاهها به کارکنان انتخاباتی نیاز به وقت بیشتر است.
مسئولان افغان به تازگی نیز گفته بودند با توجه به انتقادهای شدید از نحوه برگزاری انتخابات پارلمانی ماه گذشته، ممکن است انتخابات ریاست جمهوری اواخر فروردین (اواسط آوریل) را به تأخیر بیندازند.
ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری افغانستان قرار بود از یکم تا دوازدهم دیماه ۹۷ (۲۲ دسامبر تا دوم ژانویه) انجام شود. این کمیسیون گفته بود فهرست اولیه نامزدها نیز در روز ۱۸ دی (هشتم ژانویه) اعلام خواهد شد.
برگزاری انتخابات پارلمانی در افغانستان در ۲۸ مهرماه ۱۳۹۷ به خاطر خشونت و نقائص فنی با تأخیر و هرج و مرج روبهرو شد و چند انفجار در مراکز رأیگیری در کابل نیز دستکم ۱۸ کشته و ۶۵ زخمی و مجروح بر جای گذاشت.
مسئولان انتخاباتی افغانستان همچنان درگیر شمارش صحیح آرا آن انتخابات هستند.
به تعویق افتادن انتخابات ریاست جمهوری همچنین در حالی اعلام میشود که مقامات ایالات متحده در جریان روند مذاکره با طالبان برای پایان دادن به جنگ ۱۷ ساله هستند؛ به نوشته خبرگزاری رویترز، ترس این وجود دارد که برگزاری این انتخابات جنجالی ممکن است مذاکره با طالبان را از مسیر خود خارج کند.
از سوی دیگر، تأخیر در انتخابات ریاست جمهوری میتواند مخالفتهای جدی گروههای سیاسی را در پی داشته باشد. به نوشته رویترز، بسیاری از این گروهها، رئیسجمهور کنونی، اشرف غنی، را متهم میکنند که قصد «مهندسی» انتخابات آتی را برای انتخاب مجدد خود دارد.
در همین حال، محمد حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان و دومین فرد سیاسی قدرتمند در این کشور، به تازگی اعلام کرد که خواستار نامزدی برای ریاستجمهوری و رقابت در این انتخابات با رئیس سابق خود است.
محمد حنیف اَتمَر، از مقامهای پشتونتبار، در دولت سابق کمونیستی این کشور افسر اطلاعاتی بود که در دهه ۱۹۸۰، در مبارزه با مجاهدین ضد شوروی یک پای خود را از دست داد.