لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۲۹

درخواست سازمان ملل برای جلوگیری از نقض حقوق اقلیت‌های دینی


احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل

احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور آزادی‌های مذهبی، از کشورهای جهان خواست قوانینی را که حقوق اقلیت‌های مذهبی در زمینه اعتقادات و برگزاری آیین‌های مذهبی را تضعیف می‌کنند، مورد بازبینی قرار دهند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنج‌شنبه، ۱۵ آبان،‌ نوشت که آقای شهید از جمله به محرومیت بهاییان از حقوق اجتماعی در ایران، بازداشت اویغورها در چین، نظارت بر مسیحیان در کره شمالی و مسلمانان در تایلند و جرم ‌انگاشتن انکار دین (ارتداد) در ۲۱ کشور دنیا اشاره کرده است.

وی هشدار داد که «ناکامی» در امر رفع تبعیض همراه با انزوای سیاسی و حملات ملی‌گرایانه به اقلیت‌ها منجر به بروز خشونت و «جنایت‌های وحشیانه» خواهد شد.

گزارشگر ویژه سازمان ملل از کشورهای جهان خواست علاوه بر لغو کلیه قوانین تبعیض‌آمیز علیه اقلیت‌ها، روی به تصویب قوانین ضدتبعیض آورده و اقلیت‌ها را برای مطالبه حقوق خود در زمینه آزادی‌ها و اعتقادات مذهبی توانمند سازند.

وزیر خارجه پیشین مالدیو در گزارشی که روز سه‌شنبه هفته جاری در مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شد، از افزایش قوانین، سیاست‌گذاری‌ها و اقدامات دولتی محدودکننده حقوق اقلیت‌ها از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷ خبر داد.

وی برای مثال از استفاده «طیف وسیعی از اقدامات غیرقانونی» توسط شماری از دولت‌ها برای «برای مشروعیت‌زدایی و انگ زدن به برخی از گروه‌های مذهبی یا اعتقادی» به منظور نقض آزادی‌های اعتقادی آنها خبر داده است.

به گفته آقای شهید، جلوگیری از ساخت عبادتگاه‌ یا تعطیلی اجباری آنها، محدود كردن انتصاب رهبران دینی و آزار و اذیت آنها، محدود كردن جشن‌ها و آیین‌ها و آموزش مذهبی، «تروریستی» خواندن گروه‌های اعتقادی و معرفی اقلیت‌ها تحت عنوان گروه‌های دارای فعالیت «غیرقانونی» از جمله این موارد هستند.

بازداشت گروه‌های مذهبی عمدتا مسلمان در تاجیکستان تحت عنوان «مبارزه با افراط‌گرایی» و در مولداوی و نیجریه تحت عنوان گروه‌های تروریستی و افراطی از این دست است.

به گفته آقای شهید، مسلمانان شیعه در بحرین، مسلمانان روهینگیا در میانمار و شاهدان یهوه در اریتره و روسیه تابعیت خود را به دلیل هویت مذهبی خود لغو یا انکار کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، در ایران، گروه‌های مذهبی همچون بهائیان از جمله اقلیت‌هایی هستند که به دلیل باور خود نمی‌توانند به شغل، مسکن، آموزش در سطح دانشگاه، مراقبت‌های بهداشتی و خدمات اجتماعی، از جمله حقوق بازنشستگی دسترسی داشته باشند.

او به «تلاش‌های» حکومت چین برای «توجیه» اعزام بيش از يك ميليون اويغور مسلمان، قزاق و ساير اقليت‌های قومیِ غالبا مسلمان به اردوگاه‌های «بازآموزی دولت» تحت عنوان مبارزه با «افراط‌گرايی» نیز اشاره کرده است.

احمد شهید در گزارش خود در عین حال از اصلاحات قانونی از جمله لغو قوانین انکار دین (ارتداد) در سودان، قوانین ضد کفر در ایرلند، کانادا، یونان و دانمارک و لغو قوانینی در بنگلادش که انتشار، فروش و توزیع جزوه‌های دینی از سوی مسلمانان احمدی را ممنوع کرده بود، استقبال کرده است.

از دیگر نکات مطرح‌شده در گزارش وی، تقدیر از تصمیم دادگاه عالی در هند در زمینه رفع تبعیض در زمینه ورود زنان به تمام یا بخشی از اماکن مذهبی است.

در حال حاضر، در ۲۱ کشور جهان ارتداد یا انکار دین، مجازات مرگ دارد که از جمله می‌توان به افغانستان، برونئی، ایران، مالزی، مالدیو، موریتانی نیجریه، قطر، عربستان سعودی، سومالی، امارات و یمن اشاره کرد.

منبع: خبرگزاری آسوشیتدپرس/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG