پژوهش جدید با استفاده از هوش مصنوعی نشان میدهد که حتی با کاهش انتشار دیاکسید کربن، گرمایش زمین به راحتی قابل کنترل نخواهد بود و رکورد فعلی دما در سالهای آینده شکسته خواهد شد.
این تحقیق که روز چهارشنبه ۲۱ آذر در نشریه «پژوهش ژئوفیزیک» منتشر شد، پیشبینی میکند که حتی در بهترین حالت، اگر گازهای آلاینده تا دهه ۲۰۵۰ به صفر برسند، دمای گرمترین سال در قرن جاری حداقل ۱.۸ درجه سانتیگراد بالاتر از دوران ماقبل صنعتی خواهد بود.
در صورتی که توقف انتشار آلایندهها تا پایان قرن ۲۱ به تأخیر بیفتد، گرمایش زمین دستکم به سه درجه سانتیگراد خواهد رسید و وقوع پدیدههای جوی حاد و نامتعارف در سطح جهانی به سه برابر افزایش مییابد.
پژوهشگران این تحقیق با استفاده از سامانهٔ هوش مصنوعی و دادههای دمای زمین و انتشار گازهای آلاینده، روند گرمایش زمین را شبیهسازی کردند.
این پژوهش نشان میدهد که در بهترین حالت، گرمترین سال در قرن جاری حداقل نیم درجه سانتیگراد از رکورد فعلی گرمتر خواهد بود. اگر روند کربنزدایی به تأخیر بیفتد، گرمایش زمین ممکن است به بیش از سه درجه سانتیگراد برسد، که عواقب شدیدی مانند پدیدههای جوی حاد را در پی خواهد داشت.
به گفته دانشمندان، استفاده از هوش مصنوعی میتواند پیشبینیهای دقیقتری نسبت به مدلهای شبیهسازی شده موجود ارائه دهد و برای کاهش عدم دقت در پیشبینیها، به مشاهدات واقعی جهانی تکیه میکند.
نتایج این پژوهش جدید نشان میدهد که دستیابی به هدف معاهده پاریس برای مهار گرمایش زمین در حد ۱.۵ درجه سانتیگراد تقریباً غیرممکن است.
پژوهشگران تأکید میکنند که علاوه بر تلاشهای کاهش آلایندگی، باید به انطباق بشر و محیط زیست با پیامدهای گرمایش زمین، مانند امواج گرمای شدید و خشکسالی، توجه ویژهای شود.
به گفته نوا دیفنباو، محقق علوم اقلیمی، حتی با موفقیت در کربنزدایی، عدم سرمایهگذاری در انطباق با تغییرات اقلیمی، جوامع بشری و محیط زیست را با خطرات شدیدتر روبهرو خواهد کرد.