معاون سیاسی وزیر خارجه ایران شامگاه چهارشنبه ۱۲ آبان سرانجام تاریخ دقیق بازگشت ایران به مذاکرات احیای برجام را اعلام کرد؛ قرار است این گفتوگوها هشتم آذر در وین از سر گرفته شود.
علی باقری کنی در صفحه توئیتر خود نوشت: پس از گفتوگوی تلفنی با انریکه مورا، معاون هماهنگکننده ارشد سیاست خارجه اتحادیه اروپا، بر سر تاریخ دقیق آغاز مذاکرات در وین به توافق رسیده است.
او در این توئیت افزوده که ایران این گفتوگوها را با هدف به گفته آقای باقری، «لغو تحریمهای غیرقانونی و غیرانسانی» انجام میدهد.
همزمان، اتحادیه اروپا هم تایید کرده است که مذاکرات هستهای بین قدرتهای جهانی و تهران بر سر احیای توافق هستهای موسوم به برجام از هشتم آذر (۲۹ نوامبر) در وین از سر گرفته میشود.
سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای اعلام کرد که دور جدید مذاکرات حضوری در وین به ریاست انریکه مورا و به نمایندگی از جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در تاریخ یاد شده برگزار خواهد شد.
آقای باقری کنی روز هفتم آبان پس از دیدار با معاون رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل در صفحه توئیتر خود نوشته بود که طرفین درباره آغاز مذاکرات در هفته دوم آذر توافق کردهاند و وی در هفته جاری تاریخ دقیق بازگشت ایران به وین را اعلام خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واشینگتن نوشته که ایالات متحده امیدوار است تهران با حسن نیت به مذاکرات بازگردد و آماده رایزنی باشد.
به گفته آقای پرایس، واشینگتن همچنان بر این باور است که میتوان در مورد بازگشت و پایبندی دو طرف به مفاد برجام به سرعت به تفاهم دست یافت و آن را عملی کرد.
آمریکا در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ از برجام خارج شد و تحریمهای گستردهای علیه ایران اعمال کرد. ایران نیز طی دو سال گذشته با عدول از تعهدات خود در چارچوب برجام، برنامه هستهایش را گسترش داده است.
تاکنون شش دور مذاکرات احیای برجام با حضور ایران، روسیه، بریتانیا، فرانسه، آلمان و چین و مشارکت غیر مستقیم آمریکا در وین پایتخت اتریش برگزار شده است.
این مذاکرات با هدف بازگشت ایران و آمریکا به برجام برگزار شد. اما به دنبال پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری، مذاکرات وین به درخواست ایران متوقف شد.
پیش از این آمریکا اعلام کرده بود که گفتوگوهای ایران با انریکه مورا، جایگزین مذاکرات وین نخواهد بود.
مقامهای آمریکایی طی هفتههای اخیر بارها گفتهاند که صبر ایالات متحده در قبال رویکرد حکومت ایران برای بازگشت به مذاکرات وین رو به اتمام است و استدلالهای تهران برای توجیه تاخیر در از سرگیری این مذاکرات بسیار ضعیف است.
خودداری چندینماهه ایران از بازگشت به میز مذاکرات در حالی بوده است که فعالیتهای هستهای تهران سرعت بیشتری گرفته و براساس گزارش خردادماه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به ۱۶ برابر سقف مجاز در توافق بین تهران و قدرتهای جهانی رسیده است.
نشریه پولیتیکو مهرماه امسال در گزارشی با اشاره به اظهارات یک دیپلمات نوشت ایران در زمینه مذاکرات احیای توافق هستهای در وین پایتخت اتریش وقتکشی میکند و همزمان برنامه هستهای خود را توسعه میدهد تا ابزاری برای فشار در مذاکرات داشته باشد.
جمهوری اسلامی ایران خواهان لغو گسترده و «موثر» تحریمهای آمریکا است. اما مقامات آمریکایی میگویند ایران ابتدا باید ضمن توقف توسعه برنامه هستهای خود، به تعهداتش طبق برجام بازگردد تا تحریمهای مغایر با برجام را لغو کند.