علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران گفته است «بدون هیچ پیششرطی آماده تبادل زندانی با آمریکا هستیم».
او در گفتوگویی که روز دوشنبه ۲۱ اردیبهشت در وبسایت خبرآنلاین منتشر شده، تاکید کرده که برای انجام این کار نیازی به «قرار دادن میانجی نیست» و دفتر حفاظت منافع ایران میتواند جزئیات و زمان مبادله را به دولت آمریکا اعلام کند.
او همچنین دولت آمریکا را متهم کرده که تاکنون از دادن پاسخ به اعلام آمادگی حکومت ایران خودداری کرده ولی در ادامه تاکید کرده که شواهد نشان میدهد دیدگاه آمریکا تغییر کرده و «نسبت به گذشته آمادگی بیشتری» دارد.
آقای ربیعی جزئیاتی درباره ادعای خود مطرح نکرده است ولی موضوع تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا در طول یک و نیم سال گذشته بارها مطرح شده است.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران اردیبهشت سال ۹۸ گفت تهران مدتهاست که آمادگی خود را برای تبادل زندانیان اعلام کرده است.
در واکنش به این سخنان، وزارت خارجه آمریکا خواستار جدیت نشان دادن حکومت ایران و آزادی فوری شهروندان زندانی آمریکایی در ایران شد.
آقای ظریف همچنین مهرماه سال گذشته گفت از طریق سفارت سوئیس در تهران که حافظ منافع آمریکا است، درباره احتمال تبادل زندانیان میان دو کشور مذاکره کرده، اما این مذاکرات به بنبست خورده است.
با این وجود آذرماه سال گذشته ژیائو وانگ، پژوهشگر آمریکایی دانشگاه پرینستون که در ایران به ده سال زندان محکوم شده بود، با مسعود سلیمانی، پژوهشگر ایرانی که در آمریکا در بازداشت بود، مبادله شدند.
پس از این موضوع که به گفته دونالد ترامپ در جریان یک مذاکره منصفانه ممکن شد، مقامهای دو کشور آمادگی خود را برای گفتوگو درباره وضعیت سایر زندانیان اعلام کردند.
بحث تبادل زندانیان در روزهای اخیر دوباره مطرح شده است. عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز ۱۵ اردیبهشت بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد پیشنهاد مبادله زندانی با آمریکا همچنان روی میز است.
سیامک نمازی، باقر نمازی و مایکل وایت از جمله شهروندان آمریکایی هستند که به اتهامات گوناگون همچنان در ایران زندانیاند یا بهرغم آزادی از زندان حق خروج از ایران را ندارند.
علاوه بر اظهارنظرهای رسمی، خبرگزاری رویترز روز ۱۷ اردیبهشت به نقل از یک دیپلمات ایرانی و یک مقام آمریکایی نوشت که انتظار میرود ایالات متحده سیروس عسگری، استاد دانشگاه صنعتی شریف را که از اتهام سرقت اسرار تجاری تبرئه شده، به محض دریافت مجوز سلامت راهی ایران کند.
سیروس عسگری، ۵۹ ساله و دارای مدرک مهندسی مواد و متالورژی، پیش از این به سرقت اسرار تجاری متهم شده بود اما اینک به دلیل باطل شدن روادیدش همچنان در زندان بهسر میبرد. او در آمریکا به کرونا مبتلا شده است.
به نوشته رسانهها، آزادی آقای عسگری احتمالاً در مقابل آزادی مایکل وایت صورت میگیرد.
مایکل وایت که دو سال پیش بازداشت شد و به اتهام «توهین» به رهبر جمهوری اسلامی و «انتشار عمومی یک عکس خصوصی» به ۱۰ سال زندان محکوم شده است. او به خاطر شیوع کرونا از زندان آزاد شده و برای مرخصی در سفارت سوئیس در تهران اقامت دارد.
با وجود این گمانهزنیها، کِن کوچینِلی، از مسئولان ارشد سازمان امنیت ملی آمریکا، روز ۱۸ اردیهبشت به آسوشیتدپرس گفت هیچ ارتباطی بین پروندههای سیروس عسگری با مایکل وایت وجود ندارد و مسئله «تبادل» آنها هم در میان نیست.