لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۳۲

تصویب اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی در پارلمان ارمنستان؛ روسیه: این یک تصمیم اشتباه است


پارلمان ارمنستان روز سه شنبه ۱۱ شهریور با تصویب اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی این کشور را به اجرای احکام آن ملزم کرد. این تصمیم ارمنستان دهن کجی به روسیه تلقی می‌شود که حکم جلب رئیس جمهورش از سوی این دیوان صادر شده است.

کاخ کرملین این اقدام را تصمیم نادرستی توصیف کرد که رهبری فعلی ارمنستان را زیر سئوال می‌برد.

بیانیه کرملین افزود در شرایط فعلی رهبری ارمنستان باید مناسبات با متحدان این کشور از جمله روسیه را تقویت کند.

سخنگوی پارلمان ارمنستان گفت در رای گیری مربوط به پذیرش اساسنامه دیوان کیفری بین المللی موسوم به «اساسنامه رم» ۶۰ نماینده رای مثبت و ۲۲ نماینده رای منفی دادند.

مناسبات ایروان و مسکو در سال‌های اخير به سردی گرائیده است و آنچه که ارمنستان اهمال و انفعال نیروهای حافظ صلح روسیه در برابر حمله نظامی اخیر جمهوری آذریجان به ناحیه ناگورنو- قره باغ توصیف می کند روابط دو کشور را که هنوز هم رسما اعضای یک پیمان دفاعی مشترک هستند سردتر کرده است.

حدود دو هفته پیش ارتش جمهوری آذربایجان در یک حمله برق‌آسا ناحیه ناگورنو- قره باغ را تصرف کرد. گزارش‌ها حاکی است که طی روزهای اخیر اکثریت جمعیت ۱۲۰ هزار نفری ارامنه ساکن این منطقه به ارمنستان گریخته‌اند.

پیوستن به دیوان کیفری بین المللی به این معنا خواهد بود که دولت ارمنستان موظف است ولادیمیر پوتین را به محض ورود به این کشور بازداشت کند.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، روز سه شنبه گفت:«ما نمی خواهیم که آقای رئیس جمهور (پوتین) به هر دلیلی از سفر به ارمنستان امتناع کند. ارمنستان متحد، یک کشور دوست و همکار ماست. ولی در‌عین حال ما از رهبری فعلی ارمنستان سئوال‌های بیشتری خواهیم داشت. ما معتقدیم که این یک تصمیم اشتباه است.»

مسکو انتقادها از نیکول پاشينیان، نخست وزیر ارمنستان، را افزایش داده که به طور علنی گفته است اتکای یک جانبه به روسیه برای تضمین امنیت ارمنستان اشتباه است و در یک اقدام بی‌سابقه با ارتش آمریکا رزمایش مشترک برگزار کرد.

ارمنستان احساس می‌کند که روسیه به وعده‌های خود برای تضمین امنیت آن کشور عمل نکرده است. نیروهای حافظ صلح روسیه که پس از درگیری‌های نظامی سال ۱۳۹۸ در منطقه مستقر شدند نه تنها در برابر حمله نظامی اخیر باکو بلکه در واکنش به حدود ۹ ماه محاصره کامل ناحیه ناگورنو- قره باغ قبل از وقوع حمله هیچ اقدامی انجام ندادند.

ارمنستان می‌گوید در مورد پیوستن به دیوان کیفری بین‌المللی با روسیه گفتگو کرده است و مسکو در ماه مارس در مورد «پیامدهای جدی» چنین اقدامی هشدار داده بود.

ایروان می گوید هدف اصلی این تصمیم پیگرد جرایم جنگی نیروهای جمهوری آذربایجان در درگیری‌های نظامی سال‌های اخیر است ولی اختیارات قضایی و احکام این دیوان عطف به ماسبق نمی شود.

دمیتری پسکوف در بخش دیگری از سخنانش روی انتقادهای نیکول پاشینیان تمرکز کرد که معتقد است عضویت ارمنستان در پیمان دفاعی مشترک شش جمهوری سابق اتحاد شوروی و حتی توافق‌های دفاعی ایروان و مسکو برای تضمین امنیت ارمنستان کافی نیست.

سخنگوی کرملین ضمن رد انتقادهای آقای پاشینیان گفت دیدگاه او منعکس کننده نظر اکثریت مردم ارمنستان نیست.

او افزود:«فکر می‌کنم اکثریت مردم ارمنستان درک می‌کنند که ابزارهایی نظیر عضویت کشورشان در سازمان پیمان امنیت جمعی و همکاری مسکو و ایروان را در حال حاضر نمی توان با هیچ چیز دیگری جایگزین کرد.»

یک وبسایت خبری در ایروان از قول وزیر اقتصاد ارمنستان گزارش داد که روز سه شنبه کامیون‌های حامل برندی صادراتی این کشور به روسیه برای کنترل کیفیت شدیدتر در مرز گرجستان و روسیه متوقف شده‌اند.

با استفاده از رویترز، ش.ر
XS
SM
MD
LG