لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۰

نتیجه انتخابات آمریکا چه تأثیری بر اروپا می‌گذارد؟


دیدار ولودیمیر زلنسکی (چپ) رئیس‌جمهور اوکراین با دونالد ترامپ نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات آمریکا
دیدار ولودیمیر زلنسکی (چپ) رئیس‌جمهور اوکراین با دونالد ترامپ نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات آمریکا

در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، رهبران کشورهای اروپایی درباره دو نامزد این انتخابات چگونه فکر می‌کنند؟

همچنین کشورهای اروپایی چه نگرانی‌هایی درباره تاثیرات احتمالی نتیجه انتخابات آمریکا بر مسائل جاری در اروپا از جمله جنگ اوکراین و سازوکار ائتلاف نظامی خود با آمریکا، ناتو، دارند؟

هواداری تاریخی اروپا از دموکرات‌ها

پیش از آن که یکی از دو نامزد انتخابات، یعنی کامالا هریس و دونالد ترامپ وارد کاخ سفید شود، مقامات اروپایی تأمل و اظهارنظر درباره این را که سیاست خارجی مستاجر بعدی کاخ سفید چه تأثیر احتمالی بر مسائل و امنیت قاره اروپا می‌گذارد، آغاز کرده‌اند.

اگر به تاریخ معاصر نگاه کنیم، اساساً رهبران کشورهای اروپای غربی، در اغلب موارد، طرفدار دموکرات‌های آمریکا بوده‌اند، اما در این دوره، در شرق اروپا نیز، جایی که بحران جنگ اوکراین ملموس‌تر است، احساسات مشابهی وجود دارد.

با این حال، برخی از رهبران احزاب راست افراطی، ترامپ را چیزی شبیه به یک پرچمدار می‌دانند، زیرا در برخی سیاست‌ها با او اشتراک‌نظر دارند: از مسائل مربوط به مهاجرت و سقط جنین، تا موضوع هویت ملی.

در هر صورت، با وجود اختلاف‌نظرها در اروپا در مورد انتخابات آمریکا، رهبران قدرت‌های اصلی اروپایی نگران تاثیرات احتمالی انتخابات آمریکا بر قاره خودشان هستند.

در این شرایط، الکساندر شالنبرگ، وزیر خارجه اتریش چند روز پیش از برگزاری انتخابات، برای جلوگیری از ایجاد حس ناامنی در اروپا به کنایه به رویترز گفت: «یک جملهٔ کوتاه که در مزرعه‌ای در جنوب آیداهو گفته می‌شود، همه را از پورتو تا هلسینکی به وحشت می‌اندازد».

همچنین الکساندر اشتوب، رئیس‌جمهور فنلاند، به رویترز گفت: «همه ما منتظریم تا انتخابات به‌دلیل پیامدهای بین‌المللی آن به پایان برسد».

تدابیری برای تداوم حمایت از اوکراین در صورت پیروزی ترامپ

وقتی صحبت از اوکراین و امنیت اروپا به میان می‌آید، بسیاری از مقامات اروپایی می‌گویند که با توجه به روابط متلاطم بین دو سوی اقیانوس اطلس در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ، انتقاد شدید او از ناتو و دیدگاه متزلزلش نسبت به مبارزه کی‌یف با تهاجم روسیه، نگران پیروزی این رئیس‌جمهور سابق و نامزد جمهوری‌خواهان هستند.

آن‌ها می‌گویند هر گونه پایان دادن به جنگ اوکراین که ولادیمیر پوتین آن را یک پیروزی بداند، می‌تواند رئیس‌جمهور روسیه را برای حمله به یک کشور عضو ناتو جسور کند. یکی از روسای سازمان‌های جاسوسی آلمان به تازگی هشدار داده که روسیه ممکن است حداکثر تا پایان دههٔ جاری در موقعیتی قرار گیرد که این کار را انجام دهد.

خود پوتین هر گونه قصد حمله به یک کشور عضو ناتو را رد کرده است.

در هفته‌های اخیر، رویترز با بیش از ۲۰ مقام ارشد اروپایی در مورد تأثیر نتیجه انتخابات ایالات متحده بر جنگ اوکراین صحبت کرد.

از آن‌جا که آمریکا یک متحد حیاتی برای اروپاست، بسیاری از این مقامات به طور ناشناس صحبت کردند.

رویترز نوشت که یک موضوع در نظرات آن‌ها مشترک بود: عدم اطمینان ناشی از آنچه آن‌ها به عنوان غیرقابل پیش‌بینی بودن ترامپ در اولین دوره ریاست‌جمهوری او توصیف کردند.

مقامات اروپایی در همکاری با دولت بایدن اقداماتی را به اجرا گذاشته‌اند و می‌گویند امیدوارند در صورتی که ترامپ در ماه ژانویه به قدرت برسد، این اقدامات تاحدودی ضربهٔ ناشی از قطع سریع کمک‌های آمریکا به کی‌یف را کاهش دهد، از جمله وام ۵۰ میلیارد دلاری به اوکراین و تنظیم مجدد کمک‌های نظامی.

اصلی‌ترین اقدامی که اروپایی‌ها امیدوارند اوکراین را از هرگونه تغییر ناگهانی سیاست ایالات متحده در امان نگه دارد، وام ۵۰ میلیارد دلاری گروه هفت با استفاده از سود حاصل از دارایی‌های مسدود شدهٔ روسیه است.

انتظار می‌رود این وام - که به تازگی درباره جزئیات آن توافق شده - به کی‌یف اجازه دهد حتی در صورت قطع کمک‌های آمریکا به خرید تسلیحات ادامه دهد.

یکی از مقامات غربی گفت: «۵۰ میلیارد دلار گروه هفت برای اوکراین واقعاً مهم است و من فکر می‌کنم که اوکراین واقعاً برای سال ۲۰۲۵ به خوبی آماده شده است».

در همین حال، ناتو در حال ایجاد یک فرماندهی برای هماهنگی کمک‌های نظامی به اوکراین است و بخش عمده‌ای از کار یک ائتلاف موقت به رهبری ایالات متحده را بر عهده می‌گیرد.

مقامات اروپایی می‌گویند قرار دادن این تلاش‌ها تحت ساختار نظامی ناتو، آن را از تغییرات سیاسی ناگهانی مصون می‌دارد، اما با توجه به این‌که ایالات متحده قدرت مسلط ناتو است، ضد ضربه نیست.

با تدابیر، این تنها یک مهلت موقت برای کی‌یف خواهد بود.

مواضع هریس و ترامپ درباره اوکراین چیست؟

ترامپ و هریس در ماه سپتامبر به‌طور جداگانه با زلنسکی در جریان سفرش به آمریکا ملاقات کردند.

رئیس‌جمهور اوکراین علناً از هیچ یک از نامزدها حمایت نکرده، اما پس از این دیدارها گفت: «آمریکا درک مستقیمی از اوکراین دارد» و جنگ «باید با شرایط منصفانه متوقف شود، تا هیچ متجاوزی هرگز کاری را که روسیه انجام می‌دهد انجام ندهد».

انتظار می‌رود هریس، نامزد دموکرات‌ها و معاون کنونی جو بایدن، به حمایت از اوکراین ادامه دهد و در صورت پیروزی در انتخابات، از تشدید تنش‌ها جلوگیری کند.

هریس به شدت از پوتین انتقاد کرده و گفته که در صورت پیروزی خود در انتخابات، برای پیروزی کی‌یف در جنگ و دستیابی به صلح عادلانه تلاش خواهد کرد، هر چند که او استراتژی دقیقی برای اوکراین ارائه نکرده است.

در مقابل، ترامپ گفته که اگر در انتخابات پیروز شود، می‌تواند جنگ را در یک روز، حتی قبل از شروع به کار، پایان دهد. او نیز مشخص نکرده چگونه این کار را انجام خواهد داد.

ترامپ همچنین از میزان کمک‌های ایالات متحده به اوکراین انتقاد کرده و بارها ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین را «بزرگ‌ترین فروشنده روی زمین» نامیده است.

ترامپ همچنین در ماه گذشته زلنسکی را به کمک به شروع جنگ متهم کرد.

کارولین لیویت، سخنگوی ستاد انتخاباتی ترامپ، در این باره به رویترز گفت: «زمانی که ترامپ رئیس‌جمهور بود، ناتو قوی بود، در اوکراین جنگی وجود نداشت و خاورمیانه باثبات بود».

او گفت که ترامپ «صلح جهانی را از طریق قدرت آمریکا باز می‌گرداند و تضمین می‌کند که کشورهای اروپایی وزن خود را با پرداخت سهم منصفانه در دفاع متقابل ما برای کاهش بار ناعادلانه از روی دوش مالیات‌دهندگان آمریکایی پرداخت کنند».

رقابت فشرده انتخاباتی در ایالات متحده در برههٔ سختی برای کی‌یف و حامیان اروپایی آن رخ می‌دهد.

نیروهای روسیه در شرق اوکراین در حال پیشروی هستند و پس از حملات گسترده روسیه به زیرساخت‌های انرژی در اوکراین، زمستان سختی در این کشور در راه است.

مشکلات داخلی اروپا و حامیان ترامپ در اروپا

مشکلات سیاسی داخلی کشورهای اروپایی نیز رهبران این کشورها به‌ویژه، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه را تحت فشار قرار داده‌اند. تأمین بودجه‌های عمومی در سراسر این قاره با مشکلاتی مواجه است.

احزاب پوپولیست اروپایی که به روسیه نزدیک هستند، در ماه‌های اخیر در پارلمان‌های ارتش و آلمان و حتی پارلمان اروپا، موفقیت‌های انتخاباتی کسب کرده‌اند.

یک دیپلمات ارشد اروپایی به رویترز گفت: «هرچه این جنگ بیشتر طول بکشد، برای حمایت از آن باید سخت‌تر تلاش کنید، زیرا صداهایی بیشتر می‌شوند که می‌گویند: "چرا ما این درگیری را طولانی می‌کنیم؟ این یک چرخ‌گوشت بزرگ است"».

اما در اظهارنظرهای عمومی، مقام‌های اروپایی با اعلام این‌که پیروزی پوتین در اوکراین، ایالات متحده را ضعیف جلوه می‌دهد و روسیه و چین را برای به چالش کشیدن قدرت آمریکا جسور می‌کند، قصد دارند بر ترامپ و حامیان او تأثیر بگذارند.

دبیرکل ناتو اعلام کرد که ترامپ می‌داند که جنگ تنها مربوط به اوکراین نیست، بلکه به امنیت آینده ایالات متحده نیز مربوط می‌شود
دبیرکل ناتو اعلام کرد که ترامپ می‌داند که جنگ تنها مربوط به اوکراین نیست، بلکه به امنیت آینده ایالات متحده نیز مربوط می‌شود

مارک روته، دبیرکل ناتو، در ماه گذشته اعلام کرد که ترامپ می‌داند که جنگ «تنها مربوط به اوکراین نیست، بلکه به امنیت آینده ایالات متحده نیز مربوط می‌شود».

همه رهبران اروپایی نسبت به قدرت گرفتن مجدد ترامپ نگران نیستند. ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان و از متحدان ترامپ، مخالف کمک‌های نظامی به اوکراین است و به صراحت گفته که فکر می‌کند ترامپ با او هم‌عقیده است.

اما گروهی از مقامات اوکراینی و اروپای شرقی نیز این گمانه‌زنی را مطرح کرده‌اند که اگر پوتین هر توافقی را که ترامپ پیشنهاد کند، نپذیرد، ممکن است ترامپ با دادن سلاح‌های دوربرد بیشتر و پایان دادن به ممنوعیت حمله به عمق روسیه از خطوط قرمزی که پیشتر از سوی بایدن تعیین شده است، عبور کند.

بر اساس گزارش‌های خبرگزاری رویترز و نیویورک تایمز/م.خ/ک.ر
XS
SM
MD
LG