دو ماه پس از اعلام این که روسیه و ترکیه در مورد انجام «اقدامات قاطع» برای برقراری دوباره ثبات در استان اِدلِب سوریه به توافق رسیدهاند، رئیس جمهوری سوریه از وضعیت این استان انتقاد کرده و خواستار پیشرفت در تثبیت وضعیت در ادلب شد.
مسکو و آنکارا در ماه سپتامبر توافقی در مورد انجام «اقدامات قاطع» در ادلب امضا کردند، اما به گزارش خبرگزاری فرانسه، بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، روز جمعه، ۳۰ فروردین، در پیامی از عدم پیشرفت در این مورد انتقاد کرد.
بشار اسد با تأکید بر این که هدف اصلی این توافق «حذف گروههای تروریستی» از ادلب بود بر رفع موانع موجود بر سر راه اجرای کامل این توافق پافشاری کرده است.
در پی پیروزیهای پیاپی ارتش سوریه علیه شورشیان، شمار زیادی از شورشیان تسلیمشده از مناطق مختلف کشور با اتوبوس به ادلب در شمال غربی سوریه منتقل شدند و جمعیت این منطقه که تا چند سال پیش یک میلیون نفر بود در حال حاضر سه میلیون نفر شده است.
در سالهای اخیر ترکیه در قسمتهای شمالی استان ادلب که هممرز آن کشور است نیرو مستقر کرده و از گروههایی از شورشیان مخالف رژیم اسد پشتیبانی میکند.
روسیه خواهان بازپسگیری مناطق تحت کنترل شورشیان از جمله ناحیه ادلب توسط ارتش سوریه است، ولی ترکیه که طرفدار برکناری حکومت بشار اسد است در برابر این سیاست مقاومت میکند.
اما منطقه ادلب، یعنی آخرین بخش از سوریه که از کنترل دولت بشار اسد خارج است، اخیراً شاهد تحکیم کنترل گروه تندروی تحریرالشام، وابسته به القاعده، بوده است.
گروه تندروی سلفی «هیئت تحریرالشام» (سازمان آزادسازی سرزمین شام) از ادغام جبهه فتحالشام (شاخه القاعده با نام پیشین جبههالنصره) و شماری دیگر از گروههای شبهنظامی جنگ داخلی سوریه شکل گرفته است.
روسیه، به عنوان حامی اصلی حکومت سوریه، و ترکیه، به عنوان پشتیبان شورشیان مخالف با اسد، پاییز گذشته در مورد وضعیت ادلب به توافقاتی رسیدند و این امر باعث شد که حکومت سوریه از حمله به این منطقه خودداری کند.
انتقاد تازه بشار اسد از «عدم پیشرفت» در اجرای این توافق پس از دیدار تازه او با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، و همچنین با الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه روسیه در سوریه، ابراز میشود.
دور بعدی نشست مذاکرات صلح سوریه موسوم به نشستهای آستانه قرار است این هفته (پنجم و ششم اردیبهشت، ۲۵ و ۲۶ آوریل) در شهر نورسلطان (آستانه سابق)، پایتخت قزاقستان، برگزار شود.
در این نشست نمایندگانی از دولت سوریه، اپوزیسیون سوریه، کشورهای ضامن آتشبس در سوریه، به اضافه ناظرانی از سازمان ملل و اردن حضور خواهند داشت.
مذاکره بر سر ادلب در حالی در این نشست نیز پیگیری خواهد شد که سازمان ملل متحد در مورد افزایش خشونتها در ادلب ابراز نگرانی کرده و هشدار داده که افزایش درگیری در این منطقه تهدیدی است برای ادامه کمکرسانی به ۲.۷ میلیون تن از ساکنان استان ادلب.