در پی انتشار گزارشهایی در رسانههای استرالیایی، دولت این کشور تایید کرد که دو شهروند زن و یک شهروند مرد از استرالیا طی ماههای اخیر در ایران بازداشت شدهاند.
شبکه «ایبیسی»، «نیوز»، روزنامههای «سیدنی مورنینگ هرالد» و «اِیج»، در گزارشهایی گفته بودند که دو زن استرالیایی در پی سفر به ایران بازداشت شدهاند.
حال وزارت خارجه استرالیا در پاسخ به پرسش رادیوفردا تایید کرده است که این سه استرالیایی در بازداشت به سر میبرند.
دولت استرالیا هیچ جزئیات دیگری در اختیار رسانهها قرار نداده، تنها تاکید کرده است که به خانواده این بازداشتیها «کمک کنسولی ارائه میکند».
سیدنی مورنینگ هرالد و اِیج میگویند یکی از زنان بازداشتشده از دانشجویان دانشگاه کمبریج بریتانیا و دیگری یک بلاگر است. تایم بریتانیا میگوید بلاگر-گردشگر بازداشتشده همراه دوستپسرش در حال سفر در آسیا بودند.
در سالهای اخیر بسیاری از گردشگرانی که به سفرهای طولانیمدت میروند، گزارشی از سفر خود را در شبکههای اجتماعی مانند یوتیوب یا اینستاگرام منتشر میکنند.
آنطور که این گزارشها حاکیست، دو زن از تابعیت بریتانیایی نیز برخوردار هستند و مرد تنها تابعیت استرالیا را دارد. به گفته رسانههای استرالیایی آنها «چند ماه است» که در بازداشت بهسر میبرند. شبکه ایبیسی میگوید یکی از استرالیایی-بریتانیاییهای بازداشتشده «نزدیک به یک سال است که زندانیست».
روز گذشته سایت فعالان حقوق بشر در ایران، «هرانا»، گفته بود یک زوج استرالیایی «بهدلیل کمپ کردن در یک منطقه نظامی در اطراف جاجرود» بازداشت شدهاند.
روزنامه بریتانیایی گاردین نیز خبر بازداشت دو شهروند دوتابعیتی استرالیایی بریتانیایی را منتشر کردهاست. این روزنامه نیز از بازداشت مرد همراه یکی از زنان سخن گفتهاست.
«نیوز» میگوید اتهامهای بلاگر-گردشگر بازداشتشده مشخص نیست، اما زن دیگر با حکم ۱۰ سال زندان روبهرو شدهاست. جزئیات زیادی از وضعیت شهروند مرد استرالیا منتشر نشدهاست. مشخص نیست بازداشت یکی از زنان و زوج دیگر مستقیما به هم مرتبط باشد.
تایم گزارش داده که هر دو زن بازداشتی در زندان اوین بهسر میبرند و افزوده بازداشتها همراه با افزایش تنشها بین تهران و لندن انجام شدهاست.
مقامهای جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به گزارشهای تازه نشان ندادهاند. احکام و اتهامهای اعلامشده در رسانههای استرالیایی از سوی هیچ منبع رسمی تائید یا رد نشدهاست.
پیشتر گزارشهایی از بازداشت میمنت حسینی چاوشی، جمعیتشناس و پژوهشگر استرالیایی-ایرانی منتشر شده بود. وکیل خانم چاوشی در هفتم بهمن ماه سال پیش به خبرگزاری ایرنا گفته بود او «آزاد شده است».
سیدنی مورنینگ هرالد به نقل از یک منبع نزدیک به خانم چاوشی میگوید او متهم به «نفوذ» به موسسات یا نهادهای ایران شده و هرچند با قرار وثیقه آزاد شده، اما قادر به ترک ایران نیست.
بازداشت میمنت حسینی چاوشی در جریان بازداشتهایی انجام شد که ظاهرا مربوط به فعالیتها در حوزه کنترل جمعیت میشدند. خبرگزاری فارس، رسانهای نزدیک به سپاه پاسداران، آذرماه سال پیش از بازداشت شماری از افراد در «حوزه کنترل جمعیت» از سوی یکی از «نهادهای امنیتی» خبر داده و آنها را «نفوذی» معرفی کرده بود.
روزنامه گاردین میگوید دولت استرالیا در حال مذاکره با تهران برای آزادی شهروندان بازداشت شدهاست. یک سخنگوی وزارت امور خارجی و بازرگانی استرالیا به رسانهها گفته آنها به خانواده بازداشتشدهها خدمات کنسولی ارائه کردهاند اما بهدلایل قانونی این وزارتخانه نمیتواند جزئیات بیشتری ارائه کند.