لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۱۷

تاکید ژاپن بر ارائه داروی آزمایشی «آویگان» به ده‌ها کشور از جمله در خاورمیانه


تصویری از داروی ضد آنفلوآنزای آویگان که شرکت تابعه فوجی‌فیلم آن را تولید می‌کند
تصویری از داروی ضد آنفلوآنزای آویگان که شرکت تابعه فوجی‌فیلم آن را تولید می‌کند

وزارت خارجه ژاپن بار دیگر اعلام کرده‌است که در روند آزمایش‌های بالینی گسترده، داروی ضد آنفلوآنزای «آویگان» را به‌طور رایگان به چندین کشور از جمله پنج کشور در خاورمیانه ارسال می‌کند.

توشی‌میتسو موته‌گی، وزیر خارجه ژاپن، نهم اردیبهشت ماه به خبرنگاران گفته ده‌ها کشور درخواست دریافت داروی «فاوی‌پیراویر» یا «آویگان» را مطرح کرده‌اند. به گفته وزیر خارجه ژاپن قرار است دارو زمانی در هفته جاری میلادی در اختیار ۳۸ کشور قرار گیرد.

موته‌گی می‌گوید «پنج کشور در خاورمیانه» نیز این دارو را دریافت خواهند کرد. ژاپن پیش از این در ۱۹ فروردین ماه اعلام کرده بود این دارو را به ۲۰ کشور از جمله ایران اهدا می‌کند.

در جریان کنفرانس خبری موته‌گی در روز سه‌شنبه نیز یکی از خبرنگاران به‌ ایران، اوکراین و اندونزی به‌عنوان کشورهایی که قرار بوده دارو به آن ارسال شود اشاره کرده است.

وزیر خارجه ژاپن خود تاکید کرده که دارو برای آزمایش‌های بالینی در سطح وسیع‌تر مورد استفاده قرار گرفته و به‌طور رایگان در اختیار کشورهای مورد نظر قرار می‌گیرد.

توشی‌میتسو موته‌گی گفته بودجه‌ای برای این‌ کار «با اهداف انسان‌دوستانه» در نظر گرفته شده و آزمایش‌ها و تحقیقات بالینی کشورش برای مقابله با ویروس کرونای جدید گسترش خواهد یافت.

خبر ارسال دارو به ایران در فروردین ماه بی‌حاشیه نبود. اندکی از انتشار خبر اصلی نگذشته بود که کاربران شبکه‌های اجتماعی و برخی وب‌سایت‌ها در ایران گفتند دارو «جمع‌آوری شده» و سر از بازار سیاه در آورده است.

از جمله اظهارات خبرساز در آن زمان مربوط به دکتر محمدرضا هاشمیان، متخصصی در بیمارستان مسیح دانشوری می‌شود که در اینستاگرام خود گفته بود دارو «جمع‌آوری شده است».

همزمان تصاویری از «فروش» آویگان نیز در شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌های داخل ایران منتشر شد.

با همه این‌ها مشخص نیست داروی تحت آزمایش چگونه در بسته‌بندی‌های که تصاویر آن‌ها منتشر شده به بازار راه یافته است.

ارسال دارو به ایران برای انجام آزمایش‌های بالینی در رسانه‌های دولتی از جمله خبرگزاری دولتی ایرنا نیز بازتاب یافته بود.

حاشیه‌های مربوط به آن نیز با واکنش سخنگوی وزارت بهداشت همراه شد. کیانوش جهانپور در ۲۳ فروردین ضمن انتقاد از «روش‌های احساسی و هیجانی در فضای مجازی» گفته بود چند هزار دوز از دارو به ایران ارسال شده است: «برای مطالعه بالینی چند مرکزی در بیمارستان‌های مختلف کشور استفاده شد و در حال ارزیابی است».

ششم اردیبهشت ماه معاون تحقیقات وزیر بهداشت ایران گفت مطالعات در زمینه «فاوی‌پیراویر» «به نتایج قابل قبولی نرسیده است» هرچند هنوز ادامه دارد.

دکتر هاشمیان در مصاحبه‌ای با یورونیوز اظهارات منتسب به خودش که فاوی‌پیراویر​ درمان قطعی کرونا است را تکذیب کرده، اما در عین حال خواستار ارائه آن در سطح گسترده و تجویز آن توسط پزشکان شده است.

آویگان چیست؟ آزمایش‌های بالینی چه می‌گویند؟

«فاوی‌پیراویر» یا «آویگان» دارویی‌ست که برای مقابله با ویروس‌های مختلف، از جمله کروناویروس‌ها یا آرناویروس‌ها، تجویز می‌شود و در اصل ساخت شرکت «فوجی‌فیلم تویوما کمیکال» است.

تاثیر این دارو بر ویروس جدید به نام کروناویروس سارس-۲ هم به‌مانند بسیاری دیگر از داروهای که تحت آزمایش هستند ثابت نشده و روند تحقیقات ادامه دارد.

با این حال طی هفته‌های گذشته چینی‌ها گفته‌ بودند دارو موثر بوده و کره جنوبی برعکس گفته از استفاده از آن خودداری می‌کند.

بنا بر خبرهایی که در ژاپن منتشر شده آویگان بر شمار مشخصی از بیمارانی که علائم خفیف و تا حدی شدیدتر نشان می‌دادند موثر بوده است. برخی گزارش‌ها نیز حاکی از تاثیر دارو بر بیماران در مراحل اولیه بیماری‌ست.

هنوز تاثیر دارو بر بیماران حاد و کسانی که با بیشترین خطر روبه‌رو شده‌اند یا در مراحل اولیه نیستند به‌روشنی مشخص نیست.

خبرگزاری ژاپنی کیودو نیز هفته گذشته گزارش داده بود که نخست‌وزیر آن کشور در حالی مشغول تبلیغ دارو است که تاثیر آن و عوارض جانبی احتمالی آن مشخص نیست و پژوهشگران نیز خواسته‌اند تا دولتمردان احتیاط پیشه کنند.

این خبرگزاری روز سه‌شنبه نیز گفته دولت ژاپن خواستار افزایش تولید دارو توسط فوجی‌فیلم شده، اما آزمایش‌ها ادامه دارد و دارو نباید به زنانی که قصد دارند حامله شوند و یا باردار هستند داده شود.

وزیر خارجه ژاپن خود تاکید کرده که آزمایش‌های بالینی آویگان در کشورش ادامه دارد و طی ماه ژوئن (یک ماه دیگر) نتایجی خواهد داد.

روزنامه یومیوری روز چهارشنبه گزارش داده هدف وزارت بهداشت و رفاه ژاپن این است که بیشترین میزان از داده‌ها و پژوهش‌ها را در کم‌ترین زمان ممکن گرد آورد. به نظر می‌رسد ارسال دارو به شمار بیشتری از کشورها نیز در همین راستا انجام می‌گیرد.

XS
SM
MD
LG