لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۲۴

همزمان با تداوم نبرد در ناگورنو- قره باغ آمریکا خواستار راه حل دیپلماتیک شد


تخریب منازل مسکونی در جریان بمباران مناطق مسکونی جمهوری آذربایجان.
تخریب منازل مسکونی در جریان بمباران مناطق مسکونی جمهوری آذربایجان.

همزمان با تداوم نبرد در ناحیه ناگورنو- قره باغ و نادیده گرفتن آتش بس روز يکشنبه که در واشنگتن مورد توافق قرار گرفت مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا روز سه شنبه ششم آبان باری دیگر از ارمنستان و جمهوری آذربایجان خواست یک راه حل دیپلماتیک را بپذیرند.

به گزارش رویترز دولت ارمنستان اذعان کرد که نیروهای مسلح ناحیه ناگورنو- قره باغ از یک شهر استراتژیک بین این ناحیه و مرز ایران عقب نشینی کرده‌اند. این رویداد برای جمهوی آذربایجان می‌تواند یک پیروزی نظامی تلقی شود.

هر دو کشور روز سه شنبه طرف مقابل را به حمله به اهدافی در خارج از ناحیه ناگورنو- قره باغ متهم کردند که نقض آتش بسی است که روز يکشنبه با میانجی گری مایک پومپئو در واشنگتن اعلام شد.

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای گفت٬ آقای پومپئو که در حال دیدار از هند است روز سه شنبه در گفتگو با نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان و الهام علی یف، رییس جمهور آذربایجان «بر ضرورت اجرای تعهدات دو کشور، توقف درگیری‌ها و یافتن یک راه حل دیپلماتیک تاکید کرده است.»

یکی از اهداف اصلی اقدامات دیپلماتیک قدرت‌های جهانی جلوگیری از گسترش درگیری‌ها در سطح منطقه است که می‌تواند به دخالت ترکیه، حامی جمهوری آذربایجان و روسیه که با دولت ارمنستان پیمان امنیتی مشترک دارد منجر شود. درعین حال محل درگیری‌ها به خط لوله انتقال نفت و گاز جمهوری آذربایجان به بازار جهانی بسیار نزدیک است.

رویترز می‌گوید، پیروزی‌های نظامی آذربایجان ممکن است دستیابی به یک راه حل دیپلماتیک را دشوارتر کند. این کشور با هرگونه راه حلی که کنترل ناحیه مورد اختلاف ناگورنو- قره باغ توسط ارمنی ها را بپذيرد مخالف است.

ناحیه کوهستانی ناگورنو- قره باغ طبق مصوبات سازمان ملل بخشی از خاک جمهوری آذربایجان تلقی می‌شود ولی طی سه دهه اخیر در کنترل ارمنی تبارها بوده که اکثریت جمعیت این ناحیه را تشکیل می‌دهند.

در مقابل ارمنستان این ناحیه را بخشی از سرزمین تاریخی خود می‌داند و حاضر نیست از این منطقه خارج شده و یا حمایت از ارامنه ساکن آن را متوقف کند.

وزارت دفاع دولت محلی ناگورنو- قره باغ اعلام کرده که از آغاز درگیری ها در روز ۲۷ سپتامبر تاکنون هزار و ۹ نفر از نیروهای مسلح ارامنه کشته شده اند. جمهوری آذربایجان تاکنون رقم تلفات خود را اعلام نکرده است. روسیه تخمین می‌زند که حدود پنج هزار نفر در این درگیری‌ها کشته شده‌اند.

وزارت دفاع ارمنستان غروب روز دوشنبه اعلام کرد نیروهای ارامنه «برای پرهیز از تلفات غیرضروری» شهر قبادلی در جنوب ناگورنو- قره باغ را رها کرده اند ولی وضعیت در این جبهه نگران کننده نیست.

وزرای خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان روز یکشنبه پس از دیدار و گفتگو با مایک پومپئو در واشنگتن در مورد آتش بس توافق کردند. ولی این توافق مثل دو آتش بس دیگری که قبلا با میانجی گری روسیه اعلام شده بود اجرا نشد.

وزارت دفاع ناحیه ناگورنو- قره باغ روز سه شنبه اعلام کرد که نبرد در چندین جبهه ادامه دارد و وزارت دفاع آذربایجان نیز گفت درگیری ها در سه جبهه متمرکز شده است. سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان گفت نیروهای جمهوری آذربایجان با پهپاد به چند قرارگاه مرزی این کشور در جوار خاک ایران حمله کرده اند.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان این ادعا را رد کرد و گفت نیروهای ارمنستان چند روستا در داخل خاک این کشور در منطقه آغبند و زنگیلان واقع در جوار مرز با ایران را خمپاره باران کرده اند.

جمهوری آذربایجان ساعاتی بعد اعلا م کرد که بر اثر توپ باران روستای قرای یوسفلی، واقع در ناحیه بردا در مرکز این کشور که با جبهه های جنگ فاصله زیادی دارد چهار غیرنظامی کشته شده اند. ولی سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان این ادعا را رد کرد.

وزارت خارجه ایران روز سه شنبه در توئیتی اعلام کرد که عباس عراقچی معاون وزیر خارجه این کشور با هدف مذاکره در مورد بحران ناگورنو- قره باغ به چندین کشور سفر می کند. رسانه های ایران اعلام کردند که آقای عراقچی قرار است به ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه و روسیه سفر کند.

مولود چاووش اوغلو و سرگئی لاورف، وزرای خارجه ترکیه و روسیه نیز در یک تماس تلفنی در مورد اوضاع ناگورنو- قره باغ گفتگو کردند. دولت روسیه گفت موضوع مذاکرات برقراری یک آتش بس سریع بوده است.

نمایندگان فرانسه، روسیه و آمریکا اعضای شورای مینسک که در چارچوب سازمان امنیت و همکاری اروپا مسئولیت میانجی گری در بحران ناگورنو- قره باغ را برعهده دارد قرار است روز پنجشنبه در شهر ژنو با وزرای خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان دیدار کنند.

دولت ترکیه خواهان ایفای نقش مهم‌تری در میانجی‌گری است.

منبع: رویترز؛ ش.ر
XS
SM
MD
LG