وزیر امورخارجه ایران و یک مقام ارشد در وزارت امورخارجه سودان نسبت به تصمیم دیوان عالی آمریکا در اجرایی کردن بخشهایی از فرمان ممنوعیت موقت ورود اتباع شش کشور عمدتا مسلمان به ایالات متحده، واکنش نشان دادند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، محمدجواد ظریف که به منظور سفری رسمی در آلمان به سر میبرد روز سهشنبه ششم تیرماه با «دلسرد کننده» خواندن این ممنوعیت، آن را «نابجا و در مسیر غلط» ارزیابی کرد.
وی همچنین افزود این ممنوعیت «بی اساس است و به مبارزه علیه تروریسم کمکی نمیکند».
وزیر امورخارجه ایران تاکید کرد: «متاسفانه چنین ممنوعیتی باعث افزایش امنیت هیچ کسی نمیشود و نکته تاسفبار این است که هیچیک از شهروندان کشورهایی که نامشان در فهرست این ممنوعیت قید شده، هرگز در هیچگونه عملیات تروریستی علیه آمریکا شرکت نداشته است».
آقای ظریف بی آنکه نامی از کشور خاصی ببرد افزود: «مشکل بعضیها تروریسم است، حال آنکه حمایت از تروریسم با میزان پولی که آنان برای خرید سلاح از آمریکا خرج میکنند سنجیده میشود».
در سفری که دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا به عربستان سعودی داشت، قراردادی تسلیحاتی به ارزش ۱۱۰ میلیارد دلار بین دو کشور امضائ شد.
آقای ظریف روز سهشنبه همچنین توئیتی نوشت: «به جای سیاستهایی که افراطیها را تقویت میکند، ایالات متحده باید به جنگ واقعی علیه آنها بپیوندد».
وی در یادداشت توئیتری دیگری تاکید کرد: «یک تنشافزایی دیگر توسط آمریکا در سوریه بر اساس ادعاهای دروغین، کمک به داعش است؛ آن هم در زمانی که این گروه توسط مردم عراق و سوریه به سمت نابودی میرود».
در میان سایر کشورهایی که بر طبق فرمان رییسجمهوری آمریکا، اتباعشان از ورود به ایالات متحده منع میشوند، سودان هم قرار دارد که روز سهشنبه به این فرمان واکنش نشان داد.
یک مقام وزارت خارجه سودان ابراز امیدواری کرد اجرای فرمان دونالد ترامپ تاثیری بر تصمیم ایالات متحده مبنی بر لغو تحریمها علیه سودان نداشته باشد که قرار است ماه آینده به اجرا در آید.
عبدالغنی نعیم، معاون وزارت خارجه سودان، به رویترز گفت: «ما امیدواریم فرمان رییسجمهوری آمریکا تاثیری بر لغو تحریمهای اقتصادی علیه کشورمان نداشته باشد بهویژه از آنرو که سودان تمام الزامات مندرج در نقشه راه که برای لغو تحریمها در نظر گرفته شده بود را تکمیل کرده است».
الزاماتی که سودان موظف به اجرای آنها بود عبارتند از همکاری با آمریکا در مبارزه علیه تروریسم، عدم مداخله در امور سودان جنوبی و اجازه عبور کمکهای انسانی به مناطقی که در آنها مناقشاتی وجود دارد.
تحریمهای آمریکا علیه سودان از سال ۲۰۰۶ برقرار شد و دلیل آن نیز همدستی دولت سودان در خشونتهایی عنوان شد که در منطقه دارفور جریان داشت.
دیوان عالی ایالات متحده روز پنجم تیرماه بخشهایی از فرمان ممنوعیت موقت ورود اتباع شش کشور عمدتا مسلمان و پناهندگان به خاک این کشور را اجرایی کرد.
بر اساس فرمان مهاجرتی آقای ترامپ، ورود شهروندان کشورهای ایران، لیبی، سوریه، سومالی، سودان و یمن به ایالات متحده به مدت ۹۰ روز متوقف میشود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در حکم دیوان عالی آمریکا تصریح شده است این ممنوعیت فقط شامل افرادی میشود که هیچ رابطهای با ایالات متحده ندارند.