مرکز آمار ایران با انتشار گزارشی جزئیات پروانههای ساختمانی صادرشده توسط شهرداریهای ایران طی سال ۹۳ را اعلام کرد.
بر اساس نتایج این گزارش، شمار پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲، با کاهشی ۴۱.۷ درصدی همراه بوده است.
بر اساس نتایج این گزارش آماری، مساحت زیربنای تعیینشده در پروانههای ساختمانی صادره توسط شهرداریهای ایران در سال ۹۳ در مقایسه با یک سال قبل از آن نیز کاهش ۴۹.۴ درصدی را تجربه کرده است.
فراوانی نسبی پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان در استانهای ایران نیز نشان میدهد که استان تهران با صدور ۱۵ هزار و ۶۴۳ فقره پروانه احداث، ۱۳ درصد از کل پروانههای ساحتمانی صادرشده پارسال را به خود اختصاص داد و از این حیث در صدر استانهای ایران قرار گرفت.
استان سمنان با صدور فقط یک هزار و ۸۵ پروانه احداث ساختمان یا سهمی کمتر از یک درصد از کل پروانههای ساختمانی صادره، کمترین سهم را داشت.
بر اساس اطلاعات به دست آمده از شهرداری تهران، این شهرداری در سال ۱۳۹۳، تعداد ۱۰ هزار و ۱۸۵ پروانه ساختمانی صادر کرد که ۹۹.۵ درصد از آن مربوط به احداث ساختمان و نیم درصد مروبط به افزایش بنا بود.
نکته جالب توجه کاهش ۵۲.۳ درصدی شمار پروانههای احداث ساختمان در شهر تهران طی سال ۹۳ نسبت به شمار پروانههای احداث ساختمان صادرشده در سال ۹۲، توسط شهردای تهران است.
مجموع مساحت زیربنای تعیینشده در پوانههای احداث ساختمان صادرشده توسط شهرداری تهران طی سال ۹۳ نیز در مقایسه با سال قبل از آن، با کاهش ۵۲.۶ درصدی مواجه شد.
این اعداد و ارقام میتواند به معنای ادامه رکود در حوزه ساخت و ساز ایران طی سال ۹۳ و کاهش عرضه ساختمان در ماههای آتی باشد.
دولت و بانک مرکزی در ماههای گذشته با طراحی برنامههایی از جمله افزایش سقف تسهیلات مسکن، شکستن انحصار بانک مسکن در پرداخت تسهیلات مربوط به این حوزه و همچنین تدوین برنامه پرداخت وام ۸۰ میلیون تومانی به خانه اولیها در شهر تهران به دنبال بازگرداندن رونق به این حوزه بودند تا با توسل به رونق حاصل در بخش مسکن و ساختمان بتوانند برنامه خروج از رکود در کل اقتصاد ایران را رقم بزنند که این آمار و ارقام موفقیت در این سیاست را تایید نمیکند.
چندی پیش بانک مرکزی نیز در گزارشی از تحولات بازار مسکن شهر تهران در پنج ماه نخست امسال اعلام کرد که شمار معاملات انجامشده در شهر تهران طی پنج ماهه اول امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال، با افت حدود ۲۱ درصد (۲۰.۹ درصد) همراه بود.
بر اساس این گزارش آماری در پنج ماهه نخست سال ۹۴، متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی در شهر تهران به سه میلیون و ۸۴۶ هزار تومان رسید که در مقایسه با متوسط قیمت فروش یک مترمربع زیربنای مسکونی در شهر تهران طی پنج ماهه نخست سال ۹۳، کاهشی ۱.۲ درصد را تجربهکرد.
اما در این گزارش تصریح شده است که در مرداد سال ۹۴، حجم دادوستدهای واحدهای مسکونی شهر تهران در مقایسه با شمار دادوستدهای انجام شده در مردادماه پارسال با رشدی ۳.۲ درصدی همراه شد. این رشد شمار حجم معاملات فروش واحد مسکونی در مرداد ماه ۹۴ نسبت به ماه پیش از آن یعنی تیرماه ۹۴، رشدی ۱۱.۶ درصدی داشت.
بانک مرکزی به استناد این رشد حجم دادوستدهای واحدهای مسکونی در مرداد، آن را «بهبود عملکرد» توصیف کرده و این بهبود عملکرد را با «کاهش نااطمینانیهای موجود در فضای اقتصاد کلان در نتیجه گشایشهای حاصله در تعاملات بینالمللی و همچنین تصمیمات اخیر شورای پول و اعتبار در کمک به تسهیل اعتباری بخش مشکن و ارتقا قدرت خرید مسکن خانوارها، در ارتباط دانسته است.
تحلیلگر بانکمرکزی در پایان این گزارش، «تداوم بهبود معاملات بازار مسکن» در ماههای آتی را «دور از انتظار» ندانست.