لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۱۲

کمال خرازی: با عهدشکنی‌های آمریکایی‌ها، برجام به خوبی اجرا نشده است


کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران، روز سه‌شنبه پنجم مردادماه، با انتقاد از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک، برجام، آمریکا را به «عهدشکنی و فشار بر دیگر کشورها» متهم کرد.

کمال خرازی، روز سه‌شنبه، در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما، گفت: «واقعیت آن است که با عهدشکنی‌هایی که آمریکایی‌ها داشته‌اند و با فشارهای نانوشته‌ای که به دیگر کشورها آورده‌اند، برجام به خوبی اجرا نشده است».

وی تأکید کرد که آمریکایی‌ها با ابزارهای «نانوشته‌ای» که در اختیار دارند، بر عملکرد برجام تأثیر می‌گذارند.

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران در این‌باره افزود: «به دلیل مسائل پیچیده‌تری که بین ما و آنها (آمریکایی‌ها) وجود دارد، فشارها برداشته نخواهد شد».

وزیر اسبق خارجه با بیان اینکه ایران طی سال‌های گذشته، به دلیل تحریم‌ها، از سیستم‌ مالی بین‌المللی عقب مانده است، بر لزوم تلاش بانک‌ مرکزی و سایر بانک‌ها برای جبران این موضوع و برقراری روابط اقتصادی با دنیا تأکید کرد.

همزمان، حسین دهقان، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران، مشکلات بانکی را «بی‌ارتباط» به برجام و مرتبط با تحریم‌ ایران در زمان اشغال سفارت آمریکا دانست.

وی شامگاه دوشنبه چهارم مردادماه، در سخنانی در همدان، گفت: «اگر برجام نبود، هر شش ماه یک بار از فروش ۲۰ درصد از نفت ما جلوگیری می‌شد، اما امروز کسانی که ما را تحریم کردند نفت ما را می‌خرند، البته در جابه‌جایی پول مشکل داریم که این موضوع ربطی به برجام ندارد».

وزیر دفاع ایران، در ادامه، آمریکا را « شیطان بزرگ، دغل‌کار و حیله‌گر» توصیف کرد و ایران را برنده مذاکرات هسته‌ای دانست.

حسین دهقان، با بیان اینکه پایبندی به برجام، اعلام رسمی آیت‌الله خامنه‌ای است، گفت: «در برجام هر چه پذیرفته شده، با نظر نظام بوده و کسی جرأت اینکه کار مخفیانه و پنهانی بکند را ندارد و این اتفاق هم رخ نداده است».

وی تأکید کرد که ایران تحت هیچ شرایطی مفاد برجام را نقض نخواهد کرد مگر اینکه به گفته وی، طرف مقابل نقض برجام کند.

از سوی دیگر، علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی ایران در امور بین‌الملل و عضو هیأت نظارت بر اجرای برجام نیز، دوشنبه چهارم مردادماه، آمریکا را به «بدعهدی در اجرای برجام» متهم کرد و گفت: « دست ما در این زمینه بسته نیست و از سایر اعضای گروه ۱+۵ توقع داریم که به وظایف خود عمل کنند».

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران نیز، روز ۳۰ تیرماه، ضمن ابراز تأسف از گزارش اخیر دبیر کل سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، به دولت، مجلس نمایندگان و سنای آمریکا هشدار داد که «اقدامات ایذایی در مقابله با توافق هسته‌ای به نقطه‌ای رسیده که راهی جز مقابله برای ایران باقی نمانده است».

برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» که ۲۳ تیرماه سال گذشته، میان ایران و گروه ۱+۵ ، به امضا رسید، در ایران و آمریکا منتقدانی دارد.

در پی اجرایی‌شدن برجام در دی ماه گذشته، قرار شد به ازای لغو تحریم‌های بین‌المللی، ایران نیز فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.

اما طی ده ماهی که از آغاز اجرای برجام می‌گذرد، برخی از مقام‌های ایرانی از «عدم همکاری» برخی از مؤسسات مالی و بانک‌های بزرگ دنیا با بانک‌های ایران انتقاد کرده‌اند.

عباس عراقچی، رئیس تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، روز سه‌شنبه ۲۹ تیر در پایان چهارمین نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور دیپلمات‌های آمریکایی و کشورهای دیگر در نشست کمیسیون برجام در وین، اعلام کرد که طرف‌های مذاکره با تهران، موافقت کردند که موانع مبادلات بانکی با ایران را رفع کنند.

XS
SM
MD
LG