خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی اختصاصی روز سهشنبه گزارش داد که نزار زکا، شهروند لبنانی زندانی در ایران، به ده سال زندان و چهار میلیون و ۲۰۰ هزار دلار (نزدیک به ۱۵ میلیارد تومان) جریمه نقدی محکوم شده است.
این خبرگزاری روز سهشنبه، ۳۰ شهریورماه، به نقل از جیسون پابلت، وکیل آمریکایی و نماینده نزار زکا، گزارش داد که این حکم ۶۰ صفحهای در دادگاهی غیرعلنی به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی در دادگاه انقلاب تهران صادر شده، اما گروه حامیان نزار زکا هنوز موفق به دیدن آن نشده است.
رسانههای ایران هنوز هیچ خبری درباره صدور حکم زندان و جریمه نقدی برای نزار زکا منتشر نکردهاند.
دیوید رمضان، از قانونگذاران پیشین ایالت ویرجینیا و از اعضای گروه حامیان نزار زکا، روز سهشنبه در این باره گفت: «ایران برای هیچ یک از درخواستهای بینالمللی، توافقهای بینالمللی یا روابط بینالمللی خود هیچ احترامی قائل نیست.»
حکم زندان و جریمه نقدی در حالی برای این شهروند لبنانی صادر شده است که عفو بینالملل روز جمعه، ۲۶ شهریورماه، ضمن انتقاد از روند دادرسی نزار زکا اعلام کرد که او تنها پیش از برگزاری دادگاه به صورت محدود موفق به ملاقات با وکیل مدافع خود شده و محاکمهاش تنها دو جلسه به طول انجامیده است.
به گفته عفو بینالملل، نزار زکا به «جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم» متهم شده است. خانواده نزار زکا این اتهام را رد کرده است.
نزار زکا علاوه بر تابعیت لبنان، اقامت دائم آمریکا را نیز دارد و پیش از بازداشت در ایران در واشینگتن زندگی میکرد. او کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات است و برای یک مؤسسه غیرانتفاعی فناوری اطلاعات در واشینگتن کار میکرد.
این شهروند لبنانی ۱۸ سپتامبر سال گذشته (۲۷ شهریورماه ۱۳۹۴) در پنجمین سفر خود به ایران توسط مأموران امنیتی در تهران بازداشت شد و از آن زمان تاکنون در زندان اوین به سرمیبرد.
سازمان عفو بینالملل روز ۲۶ شهریورماه در مورد وضعیت سلامت نزار زکا شهروند لبنانی زندانی در ایران هشدار داده و خواستار دسترسی او به امکانات درمانی شد.
در این بیانیه آمده بود در صورتی که این شهروند لبنانی تحت مراقبتهای پزشکی قرار نگیرد، وضعیت جسمیاش رو به وخامت میرود.
عفو بینالملل میگوید نزار زکا از درد شدید کمر و ناراحتی گوارشی رنج میبرد، و به گفته خانوادهاش بسیار ضعیف شده و کاهش وزن قابل توجهی داشته است.
رسانههای ایران روز ۱۲ آبانماه سال گذشته خبر بازداشت نزار زکا را منتشر کردند.
پیش از آن هم خبرهایی مبنی بر ناپدیدشدن این شهروند لبنانی پس از حضورش در کنفرانسی مربوط به فناوری اطلاعات در تهران در ۲۴ شهریور سال ۱۳۹۴ منتشر شده و گفته شده بود که او به دعوت شهیندخت مولاوردی معاون رئیس جمهوری ایران در امور زنان و خانواده برای شرکت در «دومین نمایشگاه و همایش بینالمللی نقشآفرینی زنان در توسعه پایدار» با موضوع «کارآفرینی و اشتغالزایی» به تهران رفته بود.
طی ماههای اخیر چند شهروند دوتابعیتی در ایران بازداشت و زندانی شدهاند.
نازنین زاغری شهروند ایرانی- بریتانیایی، هما هودفر شهروند ایرانی- کانادایی، رضا شاهینی شهروند ایرانی- آمریکایی و سیامک نمازی و پدرش باقر نمازی، شهروندان ایرانی- آمریکایی چند تن از این افرادند.
طی ماههای گذشته، شماری از نهادهای مدافع حقوق بشر و برخی از کشورهای غربی از مقامهای جمهوری اسلامی ایران خواستهاند که این افراد را آزاد کنند.