محمود بهمنی: با رضا ضراب دیدار نداشتم
محمود بهمنی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی دیدار با رضا ضراب، تاجر ایرانی-ترکیهای بازداشت در آمریکا را تکذیب کرد.
آژانس خبری «نفت ما» روز دوشنبه (۲۰ آذر) این خبر را به نقل از آقای بهمنی منتشر کردهاست.
وی در واکنش به اظهارات ضراب مبنی بر دیدار و جلسه با وی، افزودهاست: «ضراب مراودهای با بنده نداشتهاست و این اظهارات از نوع اظهاراتی بوده که گفته میشد زنجانی با بنده جلسه داشتهاست.»
بهمنی، «کار» رئیس کل بانک مرکزی را «برگزاری جلسه» عنوان کرده، اما گفته که «باید دید که رئیس کل بانک مرکزی تخلف کردهاست یا خیر، در هر صورت بنده با ضراب هیچ جلسه و مراودهای نداشتهام.»
رئیس کل اسبق بانک مرکزی با اشاره به آنچه «مدیریت تحریم» در زمان تصدی وی بر بانک مرکزی نامید نیز افزوده که «ما در شرایط بحرانی و تحریم کامل بودیم و تحریم را مدیریت کردیم و افتخارمان این بوده که تحریم را مدیریت کردهایم.»
آنطور که بهمنی گفته، «اگر میخواستیم تحریمها را مدیریت نکنیم مشخص نبود که اوضاعمان چگونه میشد.»
وی ادامه دادهاست: «اتفاقاً بهترین کاری که در دوره گذشته انجام شد، مدیریت تحریم بود، چرا که نفت، بانک مرکزی و بانکهای کشور تحریم بودند و نمیتوانستیم کالا را وارد کنیم.»
وی با این حال مدیریت یا دورزدن تحریمها علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی از طریق رضا ضراب را رد کرده و گفته که «ما هیچگونه کاری با ضراب نداشتهایم و مدیریت تحریمها از طریق وی صورت نگرفتهاست.»
خبرگزاری آسوشیتدپرس پیشتر به نقل از اتهامنامه رضا ضراب گزارش کرده بود که وی در سال ۲۰۱۲ با چند مقام «بانکی و مالی» دولتی، از جمله «مدیرکل وقت بانک مرکزی ایران و مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران» دیدار داشتهاست.
سال ۲۰۱۲ میلادی مصادف بود با دوره پایانی ریاست جمهوری محمود احمدینژاد، و رئیس کل بانک مرکزی ایران در آن زمان، محمود بهمنی بود که از سال ۸۸ تا ۹۲، جای طهماسب مظاهری را در این بانک گرفت.
پس از آنکه رضا ضراب در دادگاه نیویورک، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه را متهم کرد که «شخصاً مجوز دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران را صادر کرده بود»، دادستانی استانبول روز جمعه ۱۰ آذرماه اموال و داراییهای وی را توقیف کرد.
این در حالی است که رجب طیب اردوغان، تأکید کرده که ترکیه تحریمهای آمریکا علیه ایران را دور نزدهاست.
رضا ضراب ۳۴ ساله که در ماه مارس سال ۲۰۱۶ در میامی بازداشت شد، ماه گذشته میلادی هفت اتهام خود شامل توطئه، نقض تحریمهای آمریکا، کلاهبرداری بانکی، پولشویی و دادن رشوه به زندانبان برای گرفتن الکل و استفاده از تلفن همراه در زندان را پذیرفته بود. وی روز چهارشنبه هفته جاری گفت در موارد اتهامی با مقامهای آمریکایی در حال همکاری است.
دادستانی آمریکا وی را که متولد ایران است، متهم کرده که در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ به دولت و نهادهای ایرانی کمک کردهاست تا صدها میلیون دلار داراییهای آنها را برای دور زدن تحریمها جابجا کند.
وی در دادگاه خود برای نخستین بار نام «بانک زراعت» و «واکیف بانک» (واقفبانک) ترکیه را به زبان آورد و گفت که آنها در دور زدن تحریمهای ایران نقش داشتهاند.
این در حالی است که محمد هاکان آتیلا، مدیر هالک بانک (بانک خلق) ترکیه اتهامات خود مبنی بر نقض تحریمهای آمریکا علیه برنامه هستهای ایران را نپذیرفته، ضراب گفت که وی با او همکاری میکردهاست.
دادستانهای آمریکایی میگویند ضراب و آتیلا، درآمدهای نفتی و گازی ایران را از طریق پولشویی انتقال دادهاند که این امر نقض تحریمهای آمریکاست.