لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۳

تظاهرات «ده‌هزار نفری» اسلام‌گرایان تندرو در داکا علیه میانمار


تظاهرات گروه اسلام‌گرای «حفاظت اسلام» در داکا
تظاهرات گروه اسلام‌گرای «حفاظت اسلام» در داکا

گروه اسلام‌گرای تندرو موسوم به «حفاظت اسلام» روز دوشنبه ۲۷ شهریور تظاهراتی را با شرکت بیش از ۱۰ هزار نفر در داکا، پایتخت بنگلادش، به سمت سفارت میانمار برگزار کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، تظاهرکنندگان با شهار «الله اکبر» و «مرگ بر میانمار» خواستار جدا شدن استان راخین میانمار و تشکیل یک کشور مسلمان در آن منطقه شدند.

اقلیت مسلمان روهینگیا که در ایالت راخین میانمار سکونت دارند، جمعیتشان در حدود یک میلیون نفر است؛ حدود نیمی از آنها تاکنون به بنگلادش پناه برده‌اند.

گروه «حفاظت اسلام» که از طلبه‌های مدارس اسلامی تشکیل شده و اقدام به کشتن وبلاگ‌نویسان سکولار در بنگلادش می‌کند در ماه مه ۲۰۱۳ تظاهرات گسترده‌ای علیه وبلاگ‌نویسان به راه انداخت که به خشونت کشیده شد و مرگ حدود ۵۰ نفر را در پی داشت.

در هفته‌های اخیر «صدها هزار» مسلمان نیز در چچن واقع در قفقاز روسیه با برگزاری اجتماع در گروزنی ضمن اعلام همبستگی با مسلمانان میانمار، خواستار توقف کشتار آنها شدند.

در همین حال روز دوشنبه فرمانده ارتش میانمار، مردم این کشور را به اتحاد در برابر مسئله اقلیت روهینگیا فراخواند و گفت عملیات پاکسازی که در ایالت راخین (واقع در شمال این کشور) صورت گرفته به منظور بیرون راندن شبه نظامیان روهینگیایی بوده که در ۲۵ اوت (سوم شهریور) به یک مقر پلیس حمله کرده بودند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ژنرال مین آنگ هلینگ همچنین گفت: «روهینگیایی‌ها هیچ ریشه‌ای در میانمار ندارند».

ادامه خشونت‌ها علیه اقلیت روهینگیایی میانمار تا کنون باعث فرار بیش از ۴۰۰ هزار نفر از آنان به بنگلادش شده‌است.

تعدادی از رهبران سازمان ملل در اظهار نظر پیرامون بحران جاری گفته‌اند تمام نشانه‌های «پاکسازی قومی» روهینگیایی‌ها را در آن می‌بینند.

موقعیت مسلمانان روهینگیایی برای مدت‌ها از مباحث جنجالی در میانمار بوده‌است.

بسیاری از رهبران اکثریت بودایی این کشور معتقدند روهینگیایی‌ها بنگالی‌هایی از بنگلادش هستند که وارد میانمار شده‌اند و موجودیت قومی به نام روهینگیا را رد می‌کنند.

ژنرال مین آنگ هلینگ، فرمانده ارتش میانمار نیز در حساب کاربری فیسبوک خود با اشاره به همین موضوع اشاره کرده و نوشته‌است: «آنان خواستار شناسایی به عنوان قوم روهینگیا شده‌اند که هیچ‌گاه یکی از گروه‌های قومی میانمار نبوده‌است. مسئله بنگالی‌ها یک موضوع ملی است که باید برای روشن کردن واقعیت مربوط به آنان متحد شویم».

دفاع بلندپایه‌ترین مقام ارتش میانمار از عملیات سربازان این کشور پس از آن صورت می‌گیرد که موجی از مخالفت‌های بین‌المللی نسبت به برخورد خشونت‌آمیز علیه غیرنظامیان روهینگیایی برخاسته است.

این مردم مجبور شده‌اند برای فرار از کشتار به بنگلادش بگریزند و دولت بنگلادش برای سکونت دادن به آنان و تأمین غذایی‌شان دچار مشکل شده‌است.

دولت میانمار روز یکشنبه اعلام کرد آن‌دسته از روهینگیایی‌هایی که از کشور گریخته‌اند دیگر حق بازگشت نخواهند داشت زیرا متهم به ارتباط با شبه‌ظامیان مخالف دولت هستند.

در بیانیه دولت آمده‌است: «کسانی که از دهکده‌هایشان به خارج از مرزها گریخته‌اند از ترس دستگیر شدن مبادرت به این کار کرده‌اند زیرا در حملات خشونبار شرکت داشته‌اند. حمایت قانونی تنها به کسانی اعطا می‌شود که از دهکده‌هایشان نگریخته‌اند».

در بیانیه‌های پیشین دولت آمده بود که «اردوگاه‌هایی برای مسلمانان در شمال راخین در نظر گرفته شده تا اطمینان حاصل شود آنان به هیچ وجه با تروریست‌ها ارتباط ندارند».

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل خشونت‌ها در میانمار را «پاکسازی قومی» خوانده و شورای امنیت این سازمان نیز از دولت میانمار خواسته‌است که هر چه سریع‌تر برای پایان دادن به خشونت‌ها اقدام کند.

در بیانیه‌ای که روز چهارشنبه ۲۲ شهریور به امضای هر ۱۵ عضو شورای امنیت رسید، ضمن ابراز نگرانی از خشونت‌های فزاینده نیروهای دولتی در استان راخین، از دولت میانمار خواسته شده‌است شرایط برای بازگشت بدون تبعیض آوارگان روهینگیا به خانه خود فراهم شود.

ساعاتی پیش از صدور این بیانیه، دبیرکل سازمان ملل بار دیگر گفته بود: درست‌ترین عبارتی که می‌تواند برای توصیف رویدادهای میانمار به کار رود «پاکسازی قومی» ست.

از سوی دیگر آنگ سان سوچی که عملاً رهبری دولت میانمار را در اختیار دارد روز چهارشنبه اعلام کرد به دلیل وضعیت داخلی کشورش از حضور در مجمع عمومی سازمان ملل منصرف شده‌است. خانم سوچی پیش از ان هم گفته بود که دربارهٔ رویدادهای کشورش «کوهی از اطلاعات نادرست» پدید آمده که به گفته او «تروریست‌ها» عامل آن هستند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، آنگ سان سوچی، برنده جایزه نوبل را به دلیل آنچه «بی‌عملی» در قبال وضعیت مسلمانان در میانمار نامید، «زنی بی‌رحم» خواند و خواستار «اقدام عملی» دولت‌های اسلامی علیه اقدامات دولت این کشور در این زمینه شده است.

XS
SM
MD
LG