مدیر «کمپین معلولان» در واکنش به اظهارات رئیس کل دادگستری بوشهر که فیلمهای بهتازگی منتشر شده از ضربوجرح معلولان در مرکز «نیلوفران آبی» را متعلق به «مرداد پارسال» دانسته و گفته بود فرد ضارب همان زمان از مرکز اخراج شدهاست، این ادعا را رد کرد.
بهروز مروتی یک روز پس از انتشار ویدئویی از ضربوجرح معلولان ذهنی که خشم کاربران شبکههای اجتماعی را برانگیخت و مقامهای قضایی و بهزیستی را به واکنش واداشت، اعلام کرد فرد ضارب تا هشت روز پیش در آن مرکز مشغول بهکار بود.
وبسایت خبرآنلاین روز یکشنبه ۱۵ مرداد به نقل از آقای مروتی نوشت: «فرد ضارب تا هفته پیش در مرکز فعالیت داشت و اخیراً به دلیل تخلفی دیگر و نه کتککاری معلولان اخراج شده است.»
او همچنین با استناد به تصاویر موجود از مرکز یاد شده افزود که «چندین نفر در حال بدرفتاری با معلولان بودند و این یعنی ضارب فقط یک نفر نیست که با اخراج او مسئله کتککاری حل شود».
در همین زمینه، مادر یکی از کودکانی که در این مرکز نگهداری میشد نیز با انتشار ویدئویی گفت چطور فردی که به ادعای مراجع رسمی «پارسال دستگیر شده» تا هفته قبل در این مرکز مشغول به کار بوده و چگونه «خیلی از پرسنلی که دست روی بچهها بلند میکنند»، هنوز در این مرکز هستند؟
«کمپین معلولان» روز شنبه در حساب توئیتر خود تصاویری از برخورد خشن پرستاران و ضرب و شتم معلولان ذهنی در مرکز «نیلوفران آبیِ» بوشهر منتشر کرد.
این کمپین اعلام کرده این تصاویر از این مرکز توانبخشی و از دل ۲۰ دقیقه فیلم و گزارش دریافتی استخراج شده و نوشته علاوه بر «اذیت و آزار و بدرفتاری وحشتاک»، معلولان ساکن در این مرکز دچار «سوءتغذیه و وضعیت بد بهداشتی» هم هستند.
رادیوفردا به دلیل خشونت موجود در این تصاویر نمیتواند ویدئو را منتشر کند.
با افزایش انتقادها در شبکههای اجتماعی رئیس کل دادگستری استان بوشهر عصر شنبه اعلام کرد فیلم منتشر شده در فضای مجازی «مربوط به مرداد سال گذشته» است و فردی که در فیلم منتشر شده اقدام به ضربوشتم معلولان کرده بود، «همان زمان از مرکز اخراج شد».
بر اساس گزارش خبرآنلاین، بهروز مروتی اما ضمن رد این ادعا تأکید کرد «بدترین بخشن» تصاویر منتشر شده جایی است که «رئیس مرکز هم شاهد آزار جسمی مددجویان است و این یعنی کتککاری در این مرکز عادی است».
او از رئیس مرکز نیلوفران آبی و رئیس کل دادگستری استان بوشهر خواست که برای اثبات درستی ادعاهای خود، فیلمهای هشت روز این مرکز را منتشر کنند.
آقای مروتی در ادامه با «ناکافی» خواندن اقدام دستگاه قضایی در این زمینه گفت صدور دستور بازداشت برای یک نفر به عنوان عامل اصلی در شرایطی صورت میگیرد که «آمر ضربوشتم، مدیر مرکز است».
او تصریح کرد که علاوهبر مدیر مرکز، «حداقل دو مرد و دو زن دیگر در جرم صورت گرفته مباشرت داشتهاند».
این نخستین بار نیست که آزار و اذیت معلولان در مراکز نگهداری و توانبخشی نقاط مختلف ایران جنجالساز میشود. در ماههای اخیر، انتشار تصاویری مشابه از مراکزی در شیراز، اهواز، جهرم و ... نیز با انتقادهای شدید و خشم عمومی مواجه شدهاست.
پلمب «نیلوفران آبی» و انتقال معلولان به یک مرکز دیگر
مرکز رسانه قوه قضائیه روز یکشنبه به نقل از رئیس کل دادگستری استان بوشهر خبر داد که مرکز نگهداری معلولان ذهنی نیلوفران آبی «پلمب شده» است.
بر اساس این گزارش، تاکنون ۳۰ نفر از کودکان معلول این مرکز به مرکزی دیگر منتقل شده و کودکان باقیمانده نیز به مرکز دیگری در شهر کنگان منتقل خواهند شد.
این سخنان مهدی مهرانگیز در حالی بیان شده که او روز گذشته در واکنش به انتقادات از وضعیت مرکز نیلوفران آبی گفته بود: «در بازدیدی که از این مرکز به عمل آمد وضعیت بهداشتی و نگهداری کودکان مناسب بود و امکانات مناسبی داشت.»
«کمپین معلولان» روز گذشته همراه با انتشار ویدئوی ضربوجرح کودکان معلول در این مرکز خطاب به سازمان بهزیستی از بیماری به نام «علیرضا حیدریان» نام برد که چند روز پیش «هنگام بستنش به تخت بر اثر شدت ضربات وارده دستش شکسته» و به علت عدم رسیدگی پزشکی «دستش ورم کرده است».
خبر آنلاین میگوید پیش از او نیز پای «محمودجواد کاشانی» از دیگر معلولان این مرکز «به همین شکل آسیب دید» اما مدیر مرکز حاضر به اعزام هیچکدام از آنها به مراکز درمانی نشد.
سازمان بهزیستی کشور روز ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ از افتتاح «مرکز جامع مراقبتی و توانبخشی معلولین ذهنی نیلوفران آبی» در میانه شیوع کرونا و با حضور تعدادی از مسئولان استانداری و اداره کل بهزیستی بوشهر خبر داده بود.
با بالا گرفتن انتقادها در شبکههای اجتماعی، سازمان بهزیستی روز شنبه از لغو مجوز این مرکز خبر داد و با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «اقدامات عاجلی را با قید فوریت» در دستور کار قرار داده و علاوه بر لغو مجوز مرکز نگهداری و توانبخشی «نیلوفران آبی»، از طریق «مراجع قضایی» نیز این مسئله را دنبال میکند.
با محدودیتهای ایجادشده درباره غربالگری جنین به بهانهٔ اجرای قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» از سال گذشته، بسیاری از متخصصان و کارشناسان درباره افزایش تعداد نوزادانی که با معلولیت بهدنیا میآیند هشدار دادهاند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور پیشتر گفته بود که سالانه بین ۴۰ تا ۶۰ هزار نفر به آمار معلولان ایران اضافه میشود.