براساس توافقی که اخیرا بین روسیه و بلاروس امضا شده است، مینسک ۲۰۰ پرسنل نظامی به سوریه اعزام خواهد کرد که تحت فرماندهی روسیه مستقر خواهند شد.
رهبران اپوزیسیون بلاروس این تصمیم را به شدت محکوم کردند.
در این توافق که از سوی میخائیل موشوستین، نخستوزیر روسیه، تایید شده است گفته میشود که نیروهای بلاروس در زمینه «کمکهای بشردوستانه» به مردم و خارج از مناطق جنگی فعالیت خواهند کرد.
در بخش دیگری از این توافق که هنوز از سوی وزارت دفاع و خارجه دو کشور رسما تایید نشده است گفته میشود که نیروهای بلاروس پس از استقرار در سوریه تحت فرماندهی نیروهای روسیه خواهند بود.
روسیه از سال ۲۰۱۵ و با هدف کمک به بشار اسد نیروهای خود را به سوریه اعزام کرد. نیروهای روسیه و گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران در بازپسگیری بخش گستردهای از خاک این کشور توسط ارتش سوریه نقش مهم ایفا کردند.
اعزام نیروهای بلاروس به سوریه نشانه دیگری از تقویت مناسبات مسکو و مینسک است.
در هفتههای اخیر واحدهایی از ارتش شرقی روسیه که معمولا در سیبری و شرق دور مستقر است برای شرکت در رزمایش مشترک با بلاروس به این کشور اعزام شدهاند. اعزام این واحدها به خاک بلاروس بخشی از تجمع نیروهای روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین است که دولتهای غربی آن را آمادگی روسیه برای تهاجم احتمالی به اين کشور میدانند.
الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس، که پس از واکنش شدید غرب به سرکوب معترضان به نتایج انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ به مسکو نزدیک شده است در هفتههای اخیر خواستار تقویت همکاریهای نظامی دو کشور شده و پیشنهاد داده که روسیه بخشی از موشکهای هسته ای خود را در بلاروس مستقر کند.
سویتلانا تسیخانوسکایا، یکی از رهبران اصلی اپوزیسیون بلاروس که به دلیل تهدیدهای امنیتی پس از اعلام نتایج انتخابات سال ۲۰۲۰ مجبور شد این کشور را ترک کند به شدت از تصمیم حکومت بلاروس برای اعزام نیرو به سوریه انتقاد کرد.
او این تصمیم را «باز پرداخت» مینسک به مسکو در ازای حمایت روسیه از حکومت لوکاشنکو توصیف کرد و تاکید کرد که این تصمیم ناقض قانون اساسی و مغایر با منافع ملی بلاروس است.
خانم تسیخانوسکایا به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «لوکاشنکو بدهی خود به مسکو برای حمایت از ادامه حکومت او پس از اعتراضات سال ۲۰۲۰ را با نقض استقلال بلاروس میپردازد».