جشنهای کریسمس در بیتلحم، شهری تاریخی در اراضی اشغالی کرانۀ باختری، که به باور مسیحیان عیسی در آنجا به دنیا آمده، برای دومین سال پیاپی با حضور جمعی اندک و بدون تزئینات کریسمسی مشهور این شهر برگزار شد.
در سایهٔ جنگ خونبار در نوار غزه و خشونتها در کرانه باختری، خبری از چراغهای جشن در این شهر نیست و درخت عظیم کریسمسی هم که معمولاً در «میدان گهواره» در مرکز بیتلحم قرار میگرفت، امسال برپا نشد.
در سال ۲۰۱۹ و پیش از اوج گرفتن همهگیری کووید-۱۹، حدود دو میلیون نفر زائر و گردشگر از بیتلحم دیدن کرده بودند. جریس قمصیه، سخنگوی وزارت گردشگری تشکیلات فلسطینی، میگوید این عدد حالا در سال ۲۰۲۴ به کمتر از ۱۰۰ هزار نفر رسیده است.
افزایش خشونتها در کرانه باختری، جایی که در مدت احیر بیش از ۸۰۰ فلسطینی و دهها اسرائیلی کشته شدهاند، عامل اصلی این رکود در گردشگری بیتلحم است. مقامات فلسطینی تفکیکی از تعداد غیرنظامیان و شبهنظامیان کشتهشده ارائه نمیدهند.
از زمان حملۀ مرگبار ۷ اکتبر ۲۰۲۳ گروه افراطی حماس به اسرائیل، که باعث شروع جنگ در غزه شد، دسترسی به بیتلحم و سایر شهرها در اراضی اشغالی کرانه باختری هم محدود شده و صفهای طولانی از رانندگانی که منتظر عبور از ایستهای بازرسی نظامی اسرائیلی هستند، به صحنهای آشنا در این ناحیه تبدیل شده است.
آمریکا و اتحادیۀ اروچا گروه حماس را یک سازمان تروریستی میدانند.
در پی ایجاد محدودیتها توسط اسرائیل در اراضی اشغالی، بیش از ۱۵۰ هزار فلسطینی که پیشتر روزانه از این مناطق برای کار به اسرائیل میرفتند، شغل خود را از دست دادهاند و اقتصاد اسرائیل نیز ۲۵ درصد کوچکتر شده است.
لغو جشنهای کریسمس در بیتلحم ضربۀ سختی به اقتصاد شهر وارد کرده است. حدود ۷۰ درصد درآمد بیتلحم از گردشگری حاصل میشود و تقریباً تمام این درآمد نیز به فصل کریسمس وابسته است.
بیتلحم مرکز مهمی در تاریخ مسیحیت است، اما مسیحیان تنها درصد کمی از حدود ۱۴ میلیون جمعیت این ناحیه که در میان ادیان ابراهیمی مقدس شمرده میشود را تشکیل میدهند.
براساس گزارش وزارت خارجهٔ ایالات متحده، حدود ۱۸۲ هزار نفر مسیحی در اسرائیل، ۵۰ هزار نفر در کرانه باختری و بیتالمقدس و ۱۳۰۰ مسیحی نیز در غزه زندگی میکنند.
در شهر صیدنایا در سوریه نیز جمعیت زیادی در کنار صومعهٔ تاریخی این شهر برای جشن کریسمس دور هم جمع شدند.
این جشن فرصتی نادر برای ساکنان این شهر فراهم آورده است که بیش از یک دهه جنگ را پشت سر گذاشتهاند و زندان معروف آن محل شکنجه و قتل دهها هزار مخالف رژیم اسد بود.
یک روز پیشتر، آتش زدن درخت کریسمس در شهر مسیحینشین «سقيلبيه» در نزدیکی حماه اعتراضات گستردهای را در میان مسیحیان سوریه برانگیخته بود.
گروه موسوم به «هیئت تحریر الشام» که با تسخیر برقآسای دمشق به پنج دهه حکومت اسد پایان داد، اعلام کرده است که کسانی را که درخت کریسمس را آتش زدهاند، مجازات خواهد کرد.
شورشیان تحریر الشام در دو هفتهای که از سقوط اسد میگذرد، وعده دادهاند که از اقلیتها حمایت خواهند کرد.
همزمان در واتیکان، پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان، با کوبیدن دروازهٔ کلیسای پطرس قدیس، جشنهای تولد عیسی مسیح را آغاز کرد.
این جشنها تا چند روز دیگر به آغاز سال ۲۰۲۵ گره خواهد خورد که کلیسای کاتولیک آن را سالی مقدس میداند و انتظار میرود در مراسمی که هر ۲۵ سال یک بار و در ربع قرن برگزار میشود، بیش از ۳۰ میلیون زائر مسیحی از واتیکان دیدن کنند.