جو بایدن روز یکشنبه به اولین رئیسجمهور تاریخ آمریکا بدل شد که به آمازون برزیل سفر کرد؛ منطقهای که بزرگترین جنگلهای بارانی جهان را در خود جای داده است.
کمی قبل از این سفر، کاخ سفید اعلام کرد که ایالات متحده کمکهای دوجانبه خود برای مقابله با تغییرات اقلیمی را در سال جاری میلادی به ۱۱ میلیارد دلار میرساند.
بایدن که روز یکشنبه ۲۷ آبان وارد مانائوس مرکز ایالت آمازوناس برزیل و بزرگترین شهر ناحیه آمازون خواهد شد، روز دوشنبه برای آخرین بار در اجلاس سالانه رهبران گروه ۲۰ شرکت خواهد کرد.
رهبران قدرتهای اصلی اقتصادی جهان موسوم به گروه ۲۰ روز دوشنبه در ریودوژانیرو برزیل با یکدیگر دیدار میکنند.
این اجلاس در شرایطی برگزار میشود که برخی اعضای این گروه در مورد مسائل جاری جهانی مثل درگیریها در خاورمیانه و اوکراین با یکدیگر اختلاف دارند.
نشست سران گروه ۲۰ در برزیل بیش از هر چیز آزمونی بزرگ برای لولا، رئیسجمهور این کشور، خواهد بود از سوی برخی رسانهها به عنوان اصلیترین چهره کشورهای موسوم به «جنوب جهان» و همزمان متحد غرب به شمار میرود.
او که پس از سالها دوری از قدرت، سال گذشته بار دیگر به عنوان رئیسجمهور برزیل انتخاب شد، تلاش خواهد کرد که به ویژه در زمینه حفظ محیط زیست، مبارزه با گرسنگی و مالیات بر «ابر ثروتمندان» به پیشرفتهایی در این نشست دست یابد.
اجلاس گروه ۲۰ همزمان با کنفرانس سازمان ملل متحد در زمینه تغییرات آب و هوایی در باکو، پایتخت آذربایجان، در پایان سالی برگزار میشود که بحرانهای آب و هوایی جهان از جمله در برزیل و اخیرا در اسپانیا ادامه داشته است.
جلسه روز سهشنبه این اجلاس، بر «توسعه پایدار و انتقال انرژی» تمرکز خواهد کرد؛ این در حالی است که سال گذشته، در جریان نشست سران گروه ۲۰ در هند، این گروه خواستار افزایش سه برابری انرژیهای تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ شده بود، اما درخواست برای کنار گذاشتن سوختهای فسیلی را مطرح نکرد.
غایب بزرگ نشست این دوره، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، خواهد بود. او به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین، در دورههای اخیر نیز در این اجلاس غایب بوده است.
در حالی که پوتین تحت حکم بازداشت دادگاه کیفری بینالمللی قرار دارد، اعلام کرده که برای جلوگیری از آن چه «برهم زدن» مذاکرات گروه ۲۰ خوانده، به ریو نخواهد رفت. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در این نشست شرکت خواهد کرد.
از سوی دیگر، شی جین پینگ، رئیسجمهور چین در این مراسم حضور خواهد داشت و حتی به برازیلیا، پایتخت برزیل، نیز سفر خواهد کرد.
چین بزرگترین شریک تجاری برزیل است و این دو کشور تلاش کردهاند تا به عنوان میانجی در بحران اوکراین عمل کنند، هر چند که میانجیگری آنان تاکنون نتیجهای نداشته است.
درگیریهای اوکراین و همچنین تنشهای خاورمیانه، از مسائل احتمالی مطرح در این نشست خواهد بود.
اولین جلسه عمومی اجلاس ریو، در صبح دوشنبه، بر راه اندازی رسمی «اتحاد جهانی علیه گرسنگی و فقر» متمرکز خواهد شد، که ابتکار شاخص لولا، کارگر سابق متولد شده در خانوادهای فقیر است.
این اتحاد کشورهای سراسر جهان و نهادهای بینالمللی را گرد هم میآورد تا منابع مالی برای مبارزه با گرسنگی یا طرحهایی را که در سطح محلی اجرا میشود فراهم کنند.
در مورد مالیات بر درآمد میلیاردرها، کشورهای گروه ۲۰ پیشتر در جریان نشست ماه ژوئیه متعهد شدند در زمینه اطمینان یافتن از اخذ موثر مالیات از افراد بسیار ثروتمند با یکدیگر همکاری کنند.
اما هنوز مشخص نیست که رهبران این گروه درباره این تعهد چه تصمیمی می گیرند.
در پایان نشست ریودوژانیرو، برزیل ریاست دوره ای گروه ۲۰ را به آفریقای جنوبی خواهد سپرد.