آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در خصوص مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به برجام اظهار داشت٬ مشخص نیست که ایران واقعا آماده انجام دادن اقدامات لازم برای بازگشت به این توافق باشد.
آنتونی بلینکن در مصاحبه با کانال ۱۲ اسرائیل که روز چهارشنبه پنجم خرداد منتشر شد در خصوص اظهارات حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران مبنی بر نزدیک بودن دستیابی به «توافقی» در مذاکرات احیای برجام در وین پایتخت اتریش، گفت، چنین اظهاراتی برای ما جنبه خبری دارد، چرا که ما الان در پنجمین دور مذاکرات در وین هستیم.
وی در ادامه توضیح داد که ایالات متحده در مذاکرات احیای برجام در وین به طور «غیرمستقیم» حضور دارد و این مشارکت از طریق اتحادیه اروپا و سایر شرکای آمریکا در برجام صورت میگیرد.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه گفت، به طور مضاعفی توضیح دادهایم که هر یک از طرفین برای بازگشت به توافق هستهای برجام باید چه کاری انجام دهند، اما پرسش بدون پاسخ این است که آیا ایران واقعاً آماده انجام دادن اقدامات لازم برای بازگشت به تعهدات است.
پنجمین دور مذاکرات احیای برجام با حضور هیأتهای ایران و فرانسه، آلمان، بریتانیا، روسیه و چین سهشنبه به ریاست انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا از روز سه شنبه آغاز شده است.
اما به رغم اظهارات دیپلماتهای حاضر در این مذاکرات در خصوص حصول پیشرفت در این گفتوگوها، هنوز توافقی برای حل اختلافات و اجرای کامل برجام توسط ایران و آمریکا حاصل نشده است.
آنتونی بلینکن همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص ابراز امیدواری نخست وزیر اسرائیل درباره عدم پیوستن مجدد آمریکا به توافق هستهای با ایران موسوم به برجام گفته است، آمریکا و اسرائیل در خصوص عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی متحد هستند. ما در این هدف و تعهد خود بر آن یکپارچه هستیم.
وزیر امور خارجه آمریکا اضافه کرد، بر کسی پوشیده نیست که ما در خصوص بهترین راه رسیدن به این هدف و جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی با هم اختلاف نظر داریم.
وی اضافه کرد، از منظر ما، برجام دقیقا همان کاری را که می بایست انجام میداد، محقق کرده بود، یعنی مسدود کردن تمام مسیرهایی که ایران مجبور بود برای تولید سلاح هستهای در مدت کوتاه با تولید مواد شکاف پذیر طی کند.
آنتونی بلینکن در ادامه همچنین اشاره کرد که کارشناسان آمریکایی و بین المللی تایید کرده بودند برجام کار میکند و براساس این توافق، سرزدهترین نظام بازرسی در چارچوب هرگونه توافقنامه کنترل تسلیحاتی انجام میشد.
وزیر امور خارجه آمریکا در بخشی دیگری از این مصاحبه با اشاره به اقدام دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در خروج از برجام گفته است، اکنون که از توافق خارج شدهایم، ایران نیز نادیده گرفتن محدودیتهای این توافق هستهای را شروع کرده است.
او اضافه کرد، اکنون ایران قادر است در زمان کوتاهی مواد شکاف پذیر برای تسلیحات هستهای را تولید کند.
آنتونی بلینکن میگوید، به نظرم الان این اضطرار و فوریت وجود دارد که دوباره ایران را به جعبه محدودیتهای هستهای در چارچوب برجام بازگرداند.
در همین زمینه، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفته است که وضعیت «بسیار نگرانکننده» است، زیرا برنامه هستهای ایران طی دو سال گذشته پیچیدهتر شده است.
در همین زمینه، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، روز گذشته گفته است در مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به برجام همچنان «موضوعات» مهمی باقی مانده است.
از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا در ژانویه امسال تاکنون پنج دور مذاکره برای فراهم کردن زمینه بازگشت ایران و ایالات متحده به توافق برجام در وین برگزار شده است.