لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۲۵

وال‌استریت جورنال: بررسی گزینه حمله نظامی به ایران توسط جان بولتون در شهریور گذشته


روزنامه وال‌استریت جورنال روز یک‌شنبه ۲۱ دی نوشت که پس از آن‌که در ماه سپتامبر (شهریور) گذشته خمپاره و راکت‌های گروه‌های هم‌پیمان با ایران به نزدیکی سفارتخانه آمریکا در بغداد اصابت کرد، جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، از وزارت دفاع آمریکا خواست تا گزینه‌های حمله نظامی به ایران را به کاخ سفید ارائه کند.

به نوشته این روزنامه آمریکایی، آن خمپاره‌باران‌ها تلفاتی در پی نداشت اما زنگ خطری بی‌سابقه را در محافل دولتی در واشینگتن به صدا درآورد و تیم امنیت ملی دولت ترامپ را واداشت تا جلسات متعددی را در مورد «یک پاسخ قوی»‌ از سوی آمریکا برگزار کند.

گروه‌های نیابتی ایران در عراق، شهریورماه گذشته چندین راکت کاتیوشا به منطقه دیپلماتیک بغداد و هم‌چنین کنسولگری آمریکا در بصره پرتاب کردند که به خرابه‌های نزدیک اماکن دیپلماتیک آمریکا اصابت کرد و تلفاتی برجای نگذاشت.

در آن زمان، آمریکا اعلام کرد که به خاطر تهدیدات امنیتی از جانب ایران و گروه‌های تحت حمایت آن، کنسولگری خود در شهر بصره را تعطیل خواهد کرد و دیپلمات‌های مستقر در آنجا را از بصره خارج می‌کند.

توئیت وال‌استریت جورنال در مورد این خبر و تصویر جان بولتون:

هدر نائرت٬ سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، روز ۲۹ شهریورماه با اظهار این‌که «دیدیم که موشک‌های کاتیوشا به مراکز ما در بصره شلیک شده و همین اتفاق برای سفارتمان در بغداد هم افتاده است، هشدار داد: «واضح بگویم، اگر هر شهروند آمریکایی جانش را [در این میان] از دست بدهد، ما آنها [ایران] را مسئول خواهیم شناخت.»

اکنون روزنامه وال‌استریت جورنال می‌نویسد که در همان روزها، تیم امنیت ملی آمریکا به رهبری جان بولتون از پنتاگون خواست تا گزینه‌های حمله نظامی به ایران را به کاخ سفید گزارش بدهد.

وال‌استریت جورنال از قول مقام‌های فعلی و پیشین آمریکایی می‌افزاید که این درخواست در وزارتخانه‌های دفاع و خارجه آمریکا نگرانی زیادی به‌وجود آورد اما این درخواست تیم بولتون پیش از این تا به حال رسانه‌ای نشده بود.

یک مقام ارشد پیشین دولت آمریکا به این روزنامه گفت که این درخواست «قطعاً برای افراد تکان‌دهنده بود. همه بهت‌زده شده بودند و واقعاً تحیرآور بود که آنها به چه آسانی در مورد حمله نظامی به ایران حرف می‌زدند.»

به گفته این مقام ارشد پیشین آمریکایی، پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) گزینه‌های درخواستی را به شورای امنیت ملی تحویل داد اما مشخص نیست که آیا آنها این پیشنهادها را به کاخ سفید و شخص رئیس جمهور ارائه کرده‌اند یا نه.

او تأکید می‌کند که مشخص نیست که آیا دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، شخصاً در جریان این درخواست بوده و آیا طرح‌های جدی برای حمله به ایران در آن روزها شکل گرفته یا خیر.

به نوشته وال‌استریت جورنال، گرت مارکیز، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، توضیح داده است که این شورا همچنان در حال بررسی وضعیت پرسنل دیپلماتیک آمریکایی پس از حملات یادشده در بغداد و بصره است و افزوده است که «ما طیف کاملی از گزینه‌ها را برای حراست از آنها و حفاظت از منافع خود لحاظ خواهیم کرد.»

جان بولتون، به عنوان رایزن امنیت ملی، وظیفه دارد تا گستره‌ای از توصیه‌های دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی را به رئیس جمهور آمریکا ارائه کند.

آقای بولتون در سال ۲۰۱۵ نیز در یادداشتی برای روزنامه «نیویورک تایمز» خواستار حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران شده بود و در سال ۲۰۱۶ نیز با آنکه احتمال می‌رفت به عنوان وزیر خارجه برگزیده شود٬ از تغییر رژیم در ایران سخن گفته بود.

وی سال ۹۵ نیز در یک گفت‌و‌گو گفته بود: «حکومت آیت‌الله‌ها خطر اصلی برای صلح جهانی و امنیت خاورمیانه است. سرنگون کردن این حکومت بدون شک آرامش و خوشنودی را به منطقه باز خواهد گرداند و در عین حال مهم‌ترین خطر در منطقه را از بین خواهد برد».

بولتون که ماه مارس از سوی دونالد ترامپ به عنوان جانشین هربرت مک‌مستر٬ مشاور امنیت ملی کاخ سفید انتخاب شد٬ و پیشتر پیشنهاد فشار واشینگتن برای تغییر رژیم در ایران را مطرح کرده بود٬ در گفت‌و‌گویی با شبکه تلویزیونی «ای‌بی‌سی» که روز ۲۳ اردیبهشت پخش شد گفت این موضوع در حال حاضر در «دستور کار» دولت دونالد ترامپ قرار ندارد.

با استفاده از وال‌استریت جورنال و رادیو فردا / پ.پ
XS
SM
MD
LG