اجلاس سران اقتصادهای نوظهور جهان، چین، هند، برزیل، روسیه و آفریقای جنوبی، موسوم به گروه «بریکس» از ۱۲ شهریور ماه و برای مدت سه روز در «شیامن» چین آغاز شدهاست.
برآورد میشود که تنشهای افزایشیافتهی اخیر، میان پکن و دهلینو، و نیز موضوع کره شمالی در گفتوگوهای سران بازتاب پیدا کند.
پنج کشور عضو «بریکس» (نامی برگرفته از حرف اول نام کشورها در زبان انگلیسی)، ۴۰ درصد جمعیت و بیشتر از ۲۲ درصد تولید ناخالص ملی در سطح جهان را به خود اختصاص میدهند.
شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین اجلاس را افتتاح کرده و میزبان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، نارندرا مودی، نخستوزیر هند و دیگر مقامها خواهد بود. پکن همچنین از کشورهای تاجیکستان، مصر، کنیا، مکزیک و تایلند، که از آنها با عنوان «بریکس +» نام برده میشود برای شرکت در نشست شیامن دعوت کردهاست.
با وجود آنکه این گروه دربرگیرنده قدرتهای اقتصادی نوظهور با جمعیتی انبوه است، اما کشورهای عضو آن سازوکارهای سیاسی و اقتصادی متفاوتی با یکدیگر دارند و از نظر فرهنگی نیز تفاوتهایی آشکار دارند.
پرفسون کریستفر بالدینگ، از دانشگاه «پکینگ» به خبرگزاری فرانسه گفته است این کشورها «چه از نظر اقتصادی، چه از وجه داد و ستد و مسائل مالی، در تفاوت کامل با یکدیگر فعالیت میکنند و به سختی میشود جایی برای همپوشانی میان آنها دید».
پیش از آغاز اجلاس در شیامن، بانک تازهتاسیس «توسعه نوین» که چین، هند، برزیل و روسیه راه انداختهاند گفته ۱.۴ میلیارد دلار وام به سه عضو گروه، چین، روسیه و هند دادهاست. بانک «توسعه نوین» در شانگهای، تلاشی برای ایجاد یک نهاد مالی بهجای «بانک جهانی» که مقر آن در واشینگتن است، به شمار میرود.
بنا بر گزارشها انتظار میرود که تنشهای افزایشیافته میان هند و چین بر نشست پیشرو سایه بیافکند. دو کشور بر سر مرزهای میان خود بر فراز کوههای هیمالیا اختلافاتی شدید دارند و این اختلافات، اخیرا رو به یک درگیری و بحران گسترده رفتهاست.
وزارت خارجه چین گفته دولت آن کشور امیدوار است هند «درس گرفته باشد» و نخستوزیر هند در فیسبوک خود نوشته امیدوار است گفتوگوهایی سازنده با نتایجی مثبت صورت گیرد.
انتظار میرود بحران در شبهجزیره کره و وقایع اخیر با محوریت کره شمالی، آزمایشهای نظامی و هستهای آن نیز در دیدار و گفتوگو میان شی جینپینگ و ولادیمیر پوتین، مطرح شود.
این نـهمین دیدار سران پنج کشور است. شیامن، محل دیدارها، در کرانه تنگه تایوان در جنوب شرقی چین قرار دارد. «بریکس» در سده بیستویکم، و نخست بدون حضور آفریقای جنوبی ایجاد شد. نخستین اجلاس آن به سال ۲۰۰۹ در روسیه باز میگردد. آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۱ به این گروه پیوست. در همان سال اعضای این گروه موضوع افزایش همکاریهای تجاری و ارزی و کاهش وابستگی به ایالات متحده و اروپا را مطرح کردند.