لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۰

وزیر ارتباطات ایران می‌گوید مشکل ثبت آیفون «حل شد»


مردم ایران برای خرید مدل پایه آیفون ۱۶باید به‌طور متوسط حدود سه ماه حقوق خود را بدون هیچ‌گونه خرج دیگری کنار بگذارند
مردم ایران برای خرید مدل پایه آیفون ۱۶باید به‌طور متوسط حدود سه ماه حقوق خود را بدون هیچ‌گونه خرج دیگری کنار بگذارند

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی می‌گوید مشکل رجیستری (ثبت) آیفون حل شده است.

ستار هاشمی چهارشنبه نهم آبان جزئیات بیشتری ارائه نداد، اما در شبکهٔ اجتماعی ایکس نوشت با مصوبهٔ هیئت دولت و رفع ممنوعیت «جزئیات و آئین‌نامه مرتبط با واردات آیفون در کوتاه‌ترین زمان اعلام خواهد شد».

مقامات در ایران سال گذشته واردات آیفون ۱۴ و مدل‌های جدیدتر را ممنوع کرد، اما آیفون ۱۳ و مدل‌های قدیمی‌تر به دلیل تقاضای بالا همچنان وارد می‌شدند. این ممنوعیت باعث افزایش قیمت آیفون‌های قدیمی در بازار سیاه شد و نشان‌دهنده مشکلات اقتصادی ایران بود.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، پیش از این از واردات آیفون و کالاهای لوکس آمریکایی انتقاد کرده بود. با این حال، سایر برندهای گوشی‌های هوشمند مانند سامسونگ، شیائومی و هوآوی همچنان در ایران به‌طور گسترده در دسترس هستند.

در حالی که وزیر ارتباطات در شبکه اجتماعی ایکس از آزادسازی رجیستری آیفون ۱۴ خبر داده، اما انجمن واردات موبایل و کنگره زیست‌بوم موبایل ایران از این تصمیم اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند و می‌گویند ابلاغیه‌ای دریافت نکرده‌اند.

پیگیری‌های سایت خبری تجارت‌نیوز از وزارت ارتباطات در همین روز نیز نشان می‌دهد «در اطلاعات منتشرشده نقص‌هایی وجود دارد و در حال حاضر تنها در شبکه ایکس وزیر، این موضوع مطرح شده است.»

آزادسازی رجیستری آیفون ۱۴ به معنای لغو ممنوعیت واردات آن است و نیاز به مصوبات دولت و مجلس دارد.

پیش از این نیز دولت بارها وعده حل مشکل رجیستری آیفون را داده بود که عملی نشده است.

ممنوع شدن واردات نسل‌های جدید تلفن‌های هوشمند به خصوص آیفون نه‌فقط منجر به افزایش قابل ‌توجه قیمت مدل‌های قدیمی گوشی‌های ساخت اپل شده، بلکه دست شهروندان را از استفاده آزادانه از پیشرفته‌ترین مدل‌های موجود در بازار کوتاه کرده است.

نهادهای وابسته به دولت ایران تیرماه ۱۳۹۹ اعلام کردند گوشی‌های بالای ۳۰۰ یورو به عنوان کالای لوکس دیگر ثبت نخواهند شد و بر این اساس جلوی واردات موبایل‌های پرچمدار و برخی میان‌رده‌ها به ایران گرفته شده و این گوشی‌ها امکان استفاده از شبکه اپراتورهای موبایل در ایران را نخواهند داشت.

موبایل‌های پرچمدار و برخی میان‌رده‌ها از قوی‌ترین سخت‌افزار و سیستم‌‌های عامل‌ استفاده می‌کنند که سبب می‌شود کار با آنها سریع‌تر باشد و برخی اپلیکشین‌های سنگین هم تنها روی این گوشی‌ها اجرا می‌شود.

در همین زمینه سخنگوی ستاد مرکزی «مبارزه با قاچاق کالا و ارز» ۳۰ مرداد امسال از آغاز قطع آنتن آیفون‌های ۱۴ و ۱۵ در ایران خبر داد.

او اعلام کرد با وجود ممنوعیت واردات این گوشی‌ها و رجیستر نشدن آن‌ها «یک میلیون دستگاه آیفون ۱۴ و ۱۵ در ایران آنتن می‌گیرند».

مدل‌های سری ۱۴ و ۱۵ موجود در بازار که به شکل غیررسمی وارد کشور شده‌اند به کاربران اجازه می‌دهند تا به مدت یک‌ماه به ازای هر سیم‌کارت از آنتن گوشی استفاده کنند.

از آن‌جا که اغلب این مدل‌ها دارای دو سیم‌کارت هستند صاحبان آن در مجموع تا دو ماه به شکل عادی از گوشی استفاده می‌کنند.

پس از پایان مهلت استفاده از گوشی‌های ثبت‌نشده، کاربران با استفاده از ترفندهای خاص و یا پرداخت هزینه بیشتر به فروشندگان موفق می‌شوند به طور موقت مهلت بیشتری برای استفاده از آنتن موبایل خود داشته باشند اما حالا همین دسترسی هم با خطر قطع آنتن مواجه شده است.

این در حالی است که تحقیقات گروه داده‌کاوی رادیو فردا نشان می‌دهد که مردم در ایران برای خرید مدل پایه آیفون ۱۶باید به‌طور متوسط حدود سه ماه حقوق خود را بدون هیچ‌گونه خرج دیگری کنار بگذارند تا بتوانند این تلفن هوشمند را تهیه کنند.

در همین حال، هیئت وزیران در مصوبه مربوط به واردات و تعرفه رجیستری آیفون، سود بازرگانی واردات «هر نوع» تلفن همراه با نشان تجاری آیفون را ۹۶ درصد تعیین کرده است. «سود بازرگانی» نوعی مالیات غیرمستقیم است که باید در ورودی گمرگ بابت واردات کالا به حساب دولت واریز شود.

در حال حاضر قیمت آیفون ۱۶ معمولی با حافظه ۲۵۶ گیگابایت توسط شرکت اپل در بازار ایالات متحده ۸۰۰ دلار تعیین شده است. وضع سود بازرگانی ۹۶ درصدی در ایران، قیمت این محصول را برای واردکنندگان تا ۱۵۶۸ دلار افزایش خواهد داد.

XS
SM
MD
LG