در حالی که منابع خبری اعلام کرده بودند فولکسواگن با فشار آمریکا از ایران خارج میشود، اما این شرکت گزارشهای مربوطه را تائید نکردهاست. بامو هم یک خودرو کانسپت جدید را معرفی کرده است و این خودرو احتمالا بازتابدهنده آینده محصولات این شرکت است.
فولکسواگن و اخبار ضد نقیض درباره ایران
در حالی که برخی رسانهها از توقف فعالیت فولکسواگن در ایران با فشار آمریکا خبر داده بودند فولکسواگن در واکنش، این گزارشها را تائید نکرد.
سخنگوی فولکسواگن گفتهاست که موضع این شرکت همان موضع همیشگی «مراعات تمامی قوانین ملی و بینالمللی و همچنین مقررات صادراتی» است. او در ادامه افزوده که «ما همچنین به تأثیرات احتمالی بازگشت تحریمهای ایالات متحده توجه میکنیم».
فولکسواگن ابتدا قصد حضور گسترده در ایران را داشت اما در نهایت ورود محصولات این شرکت به ایران به واردات چند مدل محدود شد. شرکت ماموت خودرو نمانیده این شرکت در ایران است و در چند ماه گذشته تخلفات مختلفی از فروش محصولات فولکسواگن در ایران از این شرکت گزارش شده است. ابتدا فولکسواگن قصد داشت با ایران خودرو یا کرمان خودرو توافق کند، اما در نهایت به سمت همکاری با یک شرکت کاملا خصوصی در ایران رفت. ماموت خودرو در اختیار خانواده فردوس است.
تا سال ۲۰۰۹ فولکسواگن در ایران و با شرکت کرمان خودرو، محصولی با نام «گل» را تولید میکرد قرار بود خودرو پولو هم در ایران تولید شود اما با آغاز تحریمهای هستهای، این شرکت فعالیت خود در ایران را قطع کرد.
آئودی خودرو هزار اسب بخاری الکتریکی میسازد
آئودی میخواهد نسل بعدی آر-۸ را به بازار معرفی کند. این سوپراسپرت تمام الکتریکی، در زمانی حدود دود ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست پیدا میکند. نسل سوم مدل آر-۸ یک خودرو سوپر اسپرت برقی با قدرت هزار اسب بخار است این قدرت به چهار چرخ خودرو انتقال مییابد. این خودرو احتمالا تا سال ۲۰۲۲ وارد بازار خواهد شد.
با ورود این محصول توسعه محصولات آئودی و لامبورگینی بر روی یک پلت فرم متوقف میشود. تا کنون در آر-۸ آئودی با لامبورگینی پلت فرم مشترک داشت.
کانسپت بامو Vision iNEXT
کانسپت بامو بت نام ویژن آننکست، یک کراس اوور در اندازه ایکس-۵ است که در سال ۲۰۲۱ خودرویی شبیه آن وارد بازار خواهد شد. این خودرو میتواند نشان دهنده نگاه بامو برای طراحی محصولات برقی کراس اوور در آینده باشد.
بامو ویژن آننکست از فناوریهای جدید کنترل در داخل خودرو استفاده میکند. با این تکنولوژیها سرنشینان میتوانند با کشیدن انگشت خود بر روی سطح صندلی، رادیو و سیستم مسیریاب را کنترل کنند.
بامو از فناوری حذف نمایشگر برای سرنشینان و بازتاب محتوا بر روی سطوح مختلف در این خودرو استفاده کرده است. این فناوری از سه قسمت مختلف تشکیل شده که شامل دستیار شخصی هوشمند، مواد هوشمند و بازتاب هوشمند است.
این خودرو یک محصول خودران سطح چهار است که میتواند در بزرگراهها بهطور کاملا خودران حرکت کند اما در جاده داخل شهر قابلیت خودران ندارد.
کاهش تولید خودرو در ایران
براساس جدیدترین آمارهای رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت تولید انواع خودرو در مرداد ماه امسال به طور میانگین ۳۸ درصد کاهش یافت.
در این مدت تولید انواع خودرو از ۱۴۴ هزار و ۳۷۰ دستگاه در مرداد ماه سال گذشته به ۸۹ هزار و ۴۵۰ دستگاه رسید.
مرداد ماه امسال تولید انواع کامیون به طور میانگین ۳۳.۳ درصد کاهش یافت. در این مدت تولید انواع کامیون از ۱۲۹۹ دستگاه در مرداد ماه سال گذشته به ۸۶۶ دستگاه کاهش یافت.
همچنین در این بازه زمانی تولید انواع اتوبوس ۶۳.۶ درصد کاهش یافت. در این مدت تولید انواع اتوبوس از ۱۶۲ دستگاه در مرداد ماه سال گذشته به ۵۹ دستگاه رسید.
ولوو و کامیون خودران
شرکت ولوو در حال کار بر روی یک کامیون برقی خودران است. این خودرو به باتریهای لیتیوم یونی با ظرفیت ۱۰۰ الی ۳۰۰ کیلووات ساعت مجهز خواهد بود و میتواند تا شعاع حرکتی ۳۰۰ کیلومتر را طی کند.
این کامیون میتواند بزرگترین تحول در یکی از قدیمیترین و بزرگترین تولیدکنندگان کامیون جهان باشد. ازطرفی شرکت هیوندای تا سال ۲۰۱۹ یک کامیون پیلسوختی عرضه خواهد کرد. در خودروهای پیلسوختی هیدروژن با اکسیژن هوا مخلوط میشود و حاصل این واکنش تولید آب و برق است. برق توسط موتور الکتریکی برای حرکت دادن خودرو مصرف میشود.
کره جنوبی بزرگترین صادرکننده خودرو به ایران
به گزارش ایسنا، بر اساس آمار گمرک ایران از تجارت خارجی پنج ماهه نخست سال جاری، در این مدت در مجموع ۱۲ هزار و ۵۱۲ دستگاه خودروی سواری از ۲۰ کشور دنیا به ایران وارد شده است که ارزش این خودروهای وارداتی به حدود ۳۴۵ میلیون دلار میرسد. بزرگترین صادرکننده خودرو به ایران در پنج ماهه نخست سال جاری، کره جنوبی بوده که بر اساس آمار گمرک ۴۷۸۷ دستگاه از کل خودروهای وارد شده به ایران از طریق کره جنوبی به ایران وارد شده است.
روح پژو ۵۰۴ در خودرو جدید برقی پژو
کوپه ۵۰۴ یکی از خودروهای افسانهای این شرکت در دهه هفتاد بود. حالا پژو میخواهد بر اساس این خودرو و با متحول کردن آن یک خودرو برقی کوپه زیبا را وارد بازار کند.
پژو بر اساس این ایده محصول کانسپت ای-لجند را طراحی کرده است. این خودرو در اجزا مختلف مانند چراغها از پژو ۵۰۴ الهام گرفته است. در داخل خودرو پژو از یک صفحه شش اینچی لمسی و کلیدی گردان کمک گرفته و استفاده از دکمهها را کنار گذاشته است. این خودرو با یک بار شارژ میتوانند ۶۰۰ کیلومتر پیمایش داشته باشد. با تکنولوژی سریع این خودرو تا ۸۰ درصد شارژ میشود.
موتور برقی این خودرو ۴۵۶ اسب بخار قدرت و ۸۰۰ نیوتن متر گشتاور دارد و شتاب صفر تا صد کیلومتر این خودرو چهار ثانیه است.