وزیر امور خارجه ترکیه میگوید این کشور و «برخی کشورهای اروپایی» مخالف تحریمهای آمریکا علیه ایران هستند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، داوود چاوشاوغلو که روز شنبه ۲۳ آذر در حاشیه مجمع بینالمللی «انجمن دوحه» در قطر در یک جلسه سخنرانی شرکت کرده بود، گفت مردم ایران «بیش از همه» از تحریم متاثر میشوند.
روابط اقتصادی ایران و ترکیه در ماههای تحت تاثیر تحریمهای آمریکا قرار گرفته است.
اداره تنظیم بازار انرژی ترکیه در جدیدترین گزارش خود که روز ۱۰ آبان، منتشر شد، اعلام کرد خرید گاز ایران در ماه اوت تقریباً یک سوم میزانی است که ایران اوت پارسال به این کشور صادر کرد.
بر اساس این گزارش، این کشور از ماه ژوئن هیچ محموله نفتی از ایران دریافت نکرده است.
همچنین مرکز آمار ترکیه گزارش داده که کل صادرات این کشور به ایران در ۹ ماهه سال جاری میلادی به ۱.۷۳ میلیارد دلار رسیده که نسبت به دوره مشابه پارسال و سال ۲۰۱۷ به ترتیب ۵ درصد و ۲۵ درصد کاهش یافته است.
کل صادرات ایران به ترکیه نیز در این دوره زمانی به سه میلیارد دلار رسیده که نسبت به دوره مشابه پارسال و سال ۲۰۱۷ به ترتیب ۴۶ درصد و ۴۹ درصد افت کرده است.
وزیر امورخارجه ترکیه در نشست دوحه همچنین به مقامهای دولت آمریکا گفت: «هیچ مشکلی با تحریم و تهدید حل نمیشود».
او در واکنش به احتمال تحریم ترکیه از سوی آمریکا به دلیل خرید پدافند هوایی اس -۴۰۰ از روسیه نیز گفت: «ترکیه مجبور است واکنش متقابل نشان دهد». آقای چاووشاوغلو توضیح بیشتری درباره واکنش متقابل این کشور نداد.
پیش از این یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در گفتوگو با خبرگزاری رویترز در مورد خرید ادوات نظامی از روسیه و تحریمهای احتمالی ناشی از آن به ترکیه هشدار داده بود.
ایالات متحده مدتهاست به خرید سامانه روسی اس۴۰۰ اعتراض دارد.
ترکیه عضو پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، است و شماری از اعضای ناتو، از جمله آمریکا، سامانههای روسی را از نظر امنیتی و جاسوسی احتمالی از فناوریهای غربی مخل امنیت میدانند.
ناتو و آمریکا میگویند استفاده از این سامانه جنگی یک کشور رقیب ناتو در یک کشور عضو این پیمان، تهدیدی برای جنگندههای فوق پیشرفته اف ۳۵ است که خود ترکیه نیز در ساخت آن مشارکت داشت.
آنکارا اما این اعتراضات و انتقادها را رد کرده و میگوید «خرید سامانه اس ۴۰۰ برای ترکیه نه گزینه، بلکه نیاز بوده است».
وزارت دفاع ترکیه روز ۲۱ تیر ماه سال جاری رسما اعلام کرد که اولین بخش از سامانه اس-۴۰۰ را از روسیه دریافت کرده است.