لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۶

خشم چین از افشای اسناد دولتی در رابطه با اقلیت اویغور


دولت چین روز سه‌شنبه افشای بیش از ۴۰۰ صفحه «اسناد حساس حزب کمونیست» توسط روزنامه آمریکایی نیویورک ‌تایمز را که از ارتباط دولت چین به رهبری شی جین پینگ با بازداشت گسترده مسلمانان اویغور پرده برمی‌دارد به‌شدت محکوم کرد.

بازداشت گسترده مسلمان اویغور در منطقه سین ‌کیانگ (به اویغوری: شنجانگ) توسط دولت چین واکنش‌های بین‌المللی زیادی در پی داشته، اما پکن اصرار دارد که آنها بازداشت نشده و تنها به اردوگاه «بازآموزی» منتقل شده‌اند.

نیویورک ‌تایمز روز شنبه هفته جاری با استناد به اسنادی که از «یک منبع داخلی دولت چین درز کرده» گزارشی منتشر کرد که تصویری از سیاست این کشور در قبال اویغورهای ترک مسلمان به دست می‌دهد.

بر اساس برآورد وزارت خارجه آمریکا، دولت چین تاکنون دو میلیون اویغور مسلمان به همراه برخی دیگر از اقلیت‌ها را بدون طی شدن روند قانونی لازم، بازداشت کرده و سعی در «ریشه‎‌کن» کردن زبان و فرهنگ آنها دارد.

دولت چین اگرچه مدت‌ها وجود هرگونه اردوگاه در کشور را انکار می‌کرد، بعدها به این موضوع اذعان کرد و مدعی شد که این اردوگاه‌ها برای «بازآموزی اویغورها و جلوگیری از افراطگرایی اسلامی» است.

با این حال اسناد دولتی چین که نیویورک ‌تایمز منتشر کرده نشان می‌دهد که سیاست پکن «بازداشت عمومی» مسلمانان این کشور است و یک مقام ارشد دستور داده است «هر کسی را که باید جمع‌آوری شوند، جمع کنند».

این اسناد همچنین به دستور سال ۲۰۱۴ رئیس ‌جمهوری چین اشاره می‌کند که گفته است «هیچ اغماضی برای سرکوب تروریسم و جدایی‌طلبی نباید در نظر گرفته شود».

منطقه سین کیانگ پیشینه تاریخی درازی در رابطه با اعتراضات و بازداشت‌ها دارد و سخنان آقای شی جین پینگ بعد از یک حمله تروریستی در این منطقه ایراد شده است.

بر اساس گزارش نیویورک‌ تایمز، این اسناد توسط یک عضو سازمان دولتی چین درز داده شده که می‌خواهد مطمئن شود رئیس‌ جمهوری و دیگر مقامات ارشد چین از زیر بار عواقب سیاست‌های «مجرمانه» خود فرار نخواهند کرد.

گنگ شوانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، روز دوشنبه، ۲۷ آبان، بدون این که این اسناد درز شده را انکار کند، مدعی شد نیویورک تایمز «عامدانه تفسیری نادرست» منتشر کرده است.

وی گزارش این روزنامه آمریکایی را «وصله‌بندی شلخته و تحریف شده» نامید که سعی دارد «تلاش‌های ضد تروریستی و ضد افراط‌گرایی دولت پکن را لکه‌دار کند».

وی به تلاش‌های «موفق» ضد افراط‌ گرایی دولت چین اشاره کرده و گفته است طی سه سال گذشته هیچ حادثه ترویستی در منطقه سین کیانگ انجام نشده است.

وی در ادامه موضوع اویغورهای چین را مسئله‌‌ «داخلی» کشور عنوان کرد و گفت آن چه دولت پکن انجام می‌دهد ربطی به مذهب، حقوق بشر و موضوع اقلیت‌ها ندارد.

مقامات محلی سین کیانگ نیز گفته‌اند گزارش نیویورک تایمز ساخته و پرداخته نیروهای متخاصم داخلی و خارجی و «کاملا ساختگی» است: «دولت‌های ضد چین غربی نمی‌خواهند ثبات و توسعه پایدار سین کیانگ را ببینند.»

ماه گذشته ۲۳ عضو سازمان ملل از جمله آمریکا رفتار دولت چین با مسلمانان اویغور و بازداشت گسترده آنها را مورد انتقاد قرار دادند.

منابع: نیویورک تایمز، سی‌ان‌ان/ ف. ق./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG