دولت چین روز جمعه ۲۰ تیر گفت به تحریم مقامات ارشد این کشور از سوی آمریکا به دلیل نقض حقوق اقلیت مسلمان اویغور با «اقدام متقابل» پاسخ خواهد داد.
چین تحریم های جدید آمریکا را برای مناسبات دو کشور «به شدت مضر» توصیف کرد. مناسبات واشنگتن و پکن علاوه بر جنگ تجاری دو کشور در ماههای اخیر به دلیل اختلاف بر سر نحوه مدیریت بحران کرونا و تشدید کنترل چین بر هنگ کنگ متشنج شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز واشینگتن چن کوانگو، مسئول حزب کمونیست چین در ناحیه سین کیانگ و عضو دفتر سیاسی این حزب و سه مقام ارشد دیگر حزب كمونيست در ایالت سین کیانگ را تحریم کرده است.
به گفته یک مقام آمریکایی چن کوانگو ارشدترین مقام چینی است که تاکنون از سوی آمریکا مورد تحریم قرار گرفته است. این مقام آمریکایی افزود:«این تصمیم شوخی نیست. نه فقط از نظر نمادین مهم است بلکه روی مسافرت این افراد در سطح جهان و انجام کارهای آنها تاثیر خواهد گذاشت.»
سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه در یک نشست خبری گفت این تصمیم آمریکا دخالت جدی در امور داخلی چین است.
او افزود:«در واکنش به این اقدامات غلط دولت چین در مورد مقامات و نهادهای آمریکایی که در زمینه حقوق بشر در رابطه با امور سین کیانگ نقش برجستهای ایفا کردهاند اقدامات متقابل انجام خواهد داد.»
سخنگوی وزارت خارجه چین تاکید کرد: «ما از دولت آمریکا می خواهیم این تصمیم را تصحیح کند. اگر آمریکا این تصمیم را اجرا کند چین با قاطعیت تلافی خواهد کرد.»
تصمیم دولت آمریکا در چارچوب قانون موسوم به «مگنیتسکی » اتخاذ شده که به دولت آمریکا اجازه می دهد ناقضان حقوق بشر در سطح جهانی را با مسدود کردن اموال آنها در آمریکا، ممنوعیت مسافرت به آن کشور و ممنوعیت معامله آمریکایی ها با این افراد مجازات کند.
در تصمیم اخیر آمریکا علاوه بر چن کوانگو، مسئول حزب کمونیست چین در ایالت سین کیانگ، معاون شورای قانونگذاری و کنگره خلق سین کیانگ، مسئول امور امنیتی این ایالت و مسئول سابق دفتر حزب کمونیست در این منطقه مورد تحریم قرار گرفته اند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که این افراد و خانواده های آنها بعلاوه یک مقام دیگر حزب کمونیست چین که نام او ذکر نشد از این پس حق سفر به آمریکا ندارند.
کنگره جهان اویغورها، مهمترین نهاد اویغورهای تبعیدی از این اقدام آمریکا استقبال کرده و از اتحادیه اروپا و سایر کشورهای جهان خواست اقدامات مشابهی انجام دهند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس ماه گذشته گزارش داد که دولت چین از طريق روش های مختلف و اجباری کنترل بارداری تلاش می کند نرخ تولد در اقلیت اویغور را کاهش دهد. دولت چین این گزارش را جعلی توصیف کرد.
با وجود سخنان علنی تند دونالد ترامپ علیه چین جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا در کتاب خاطرات خود از دوران کار در کاخ سفید ادعا کرده که آقای ترامپ به رییس جمهور چین گفته است که احداث اردوگاه و بازداشت اقلیت اویغور را ادامه دهد و از رهبر چین خواسته به پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری بعدی آمریکا کمک کند.
دونالد ترامپ ماه گذشته در مصاحبه ای گفت از اعمال تحريم های شديدتر عليه چين به دليل نقض حقوق بشر اقليت اويغور جلوگيری کرده چون چنين اقدامی روی مذاکرات تجاری با چين تاثیر می گذاشت.
به گفته يک منبع مطلع استيو منوچين، وزير خزانه داری آمريکا نيز با تحريم مقامات چينی به خصوص اعضای دفتر سياسی حزب کمونيست به خاطر تاثير مخرب آن بر مناسبات واشنگتن و پکن مخالف بوده است.
با اين وجود آقای منوچين در بيانيه ای گفت:«دولت آمريکا حاضر است از تمام قدرت اقتصادی خود برای مجازات ناقضان حقوق بشر در سين کيانگ و در سراسر جهان استفاده کند.»
سازمان ملل متحد و کارشناسان مستقل تخمين می زنند که بيش از نيم ميليون نفر در اردوگاههای ايالت سين کيانگ نگهداری می شوند.
منبع: رویترز، ش.ر