لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۴۲

چین اولین ناوهواپیمابر ساخت خود را به آب انداخت


ناو هواپیمابر شاندونگ
ناو هواپیمابر شاندونگ

شی‌جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین، در مراسم بهره‌برداری از اولین ناو هواپیمابر ساخت آن کشور شرکت کرد.

این طرح نشانه قدرت‌گیری چین به عنوان یک نیروی دریایی مهم در سطح منطقه و در شرایطی توصیف شده است که علاوه بر تنش تجاری با آمریکا، سیاست پکن در مورد تایوان و دریای جنوبی چین مناسبات آن کشور با همسایگانش را تنش‌آلود کرده است.

این ناو شناور به نام «شاندونگ» دومین ناو هواپیمابری است که به خدمت نیروی دریایی چین در می‌آید. اولین ناو هواپیمابر چین به نام لیائونینگ یک شناور قدیمی اوکراینی بود که در چین کاملا بازسازی شده است.

رسانه‌های چینی گزارش دادند که حدود پنج هزار نفر از پرسنل نیروی دریایی و کارگرانی که در تولید این ناو هواپیمابر مشارکت کرده‌اند در مراسمی که روز سه‌شنبه ۲۶ آذر در پایگاهی در نزدیکی شهر سانیا برای به آب انداختن این شناور برگزار شد شرکت کردند.

این پایگاه در جزایر هاینان قرار دارد که در یکی از ورودی‌های دریای جنوبی چین واقع شده است. این دریا به خاطر اختلافات کشورهای همجوار در مورد حریم دریایی و منابع نفت و گاز بستر دریا به یکی از کانون‌های تنش بین چین و همسایگان آن کشور بدل شده است.

چین مدعی مالکیت بر تقریبا تمامی این آبراه است که سالانه حدود پنج تریلیون کالا از آن عبور می‌کند. ادعای مالکیت چین بر این آبراه با ادعاهای پنج کشور دیگر منطقه در تضاد است.

نمایی از جزایر مصنوعی چین در دریای جنوبی چین که مورد مناقشه کشورهای همسایه این کشور است.
نمایی از جزایر مصنوعی چین در دریای جنوبی چین که مورد مناقشه کشورهای همسایه این کشور است.

در واکنش به اقدامات اخیر چین، از جمله احداث جزایر مصنوعی که در آنها فرودگاه نظامی و سامانه‌های موشکی ساخته است، کشورهای حاشیه این دریا به علاوه آمریکا و متحدانش در منطقه مثل ژاپن و استرالیا نیروی دریایی و حضور نظامی خود را تقویت کرده‌اند.

تلویزیون دولتی چین در گزارش تصویری از این مراسم نشان داد که رئیس‌جمهوری این کشور وارد ناوهواپیمابر شد و با نصب پرچم و نشان رسمی، آغاز فعالیت آن را اعلام کرد. او ضمن ملاقات با ملوانان این شناور از تعدادی از هواپیماها و مرکز عملیاتی ناوهواپیمابر نیز بازدید کرد.

خبرگزاری رسمی چین در گزارشی گفت: «شی‌جین پینگ ضمن ستایش از پیشرفت‌های کشور برای تولید این ناوهواپیمابر آنها را تشویق کرد که به تلاش خود برای خدمت به کشور، حزب و خلق چین ادامه دهند».

ناوهواپیمابر شاندونگ همچون لیائونینگ به نام یکی از ایالت‌های شمالی چین نامگذاری شده و براساس مدل ناوهای هواپیمابر دوران شوروی طراحی شده است.

برخلاف ناوهای هواپیمابر بزرگتر آمریکایی که باند پرواز آنها مسطح است باند پرواز ناو چینی مورب و اصطلاحا شبیه سکوی پرش اسکی است.

نیروی محرکه این ناو را یک موتور گازوئیلی معمولی و مجهز به توربین بخار تامین می‌کند.

آزمايش اين ناو ۵۰ هزار تنی سال گذشته انجام شد و سپس به تاسيسات کشتی‌سازی و محل توليد خود در بندر داليان واقع در شمال چين بازگشت. با ورود هواپيماهای آن که جنگنده‌های جی ۱۵ ساخت چين هستند قرار شد قبل از سال ۲۰۲۰ خدمت اين ناو آغاز شود.

این ناو ماه گذشته در مسير حرکت به سوی پايگاه هاينان از تنگه تايوان عبور کرد. تايوان با اعزام کشتی و هواپيماهای نظامی حرکت اين ناو در آب‌های منطقه را زير نظر گرفت.

کارشناسان می‌گويند چين تلاش می‌کند به عنوان نيروی دريايی برتر آسيا از آمريکا پيش بيافتد و در حال حاضر از نظر تعداد شناور بزرگترين نيروی دريايی جهان است.

پکن می‌گويد برای حفاظت از سواحل و مسيرهای کشتيرانی به ناو هواپيمابر نياز دارد ولی اين شناورها در عين حال ابزاری برای تقويت ادعای مالکيت چين بر تايوان و دريای جنوبی چین تلقی می‌شوند.

با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ ش.ر/ ک.ر
XS
SM
MD
LG