سازمان ملل در تصمیمی سرنوشتساز اعلام کرد، کسانی که به خاطر بحرانهای اقلیمی به کشوری پناهنده شدهاند، نباید تقاضای پناهندگیشان رد شده و از کشور اخراج شوند.
کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل در خصوص رسیدن به پرونده ایونی تیتیوتا، شهروند جمهوری کیریباتی که به نیوزلند پناهنده شده، حکم داده که پناهجویانی که به خاطر بحرانهای اقلیمی زندگیشان در معرض خطر فوری قرار گرفته است، حق دریافت پناهندگی دارند.
جزیره کیریباتی، واقع در اقیانوس آرام، اولین کشوری است که بنابر گزارشهای نهاد بینالمللی به خاطر تغییرات اقلیمی و بالا آمدن سطح دریاهای آزاد قرار است از نقشه جهان محو شود و زیر آب برود.
کمیسیون حقوق بشر در مورد بهخصوص آقای تیتیوتا با این استدلال که زندگی وی با ریسک فوری مواجه نیست، علیه درخواست پناهندگی وی حکم داده، اما گفته است اگر کسی به خاطر بحران اقلیمی که زندگیاش را تهدید فوری میکند، به کشور دیگری پناهنده شود، باید پناهندگی او مورد بررسی قرار گرفته و نباید از کشوری که رجوع کرده، اخراج شود.
در این میان شبکه «سیانان» گزارش داده است که تصمیم جدید سازمان ملل میتواند موجی از پناهجویان را که تحت تاثیر بحرانهای اقلیمی قرار گرفتهاند، به کشورهای دیگر سرازیر کند.
کشور کیریباتی به همراه چند جزیره دیگر در اقیانوس آرام احتمالا تا سال ۲۰۵۰ غیرقابل سکونت شود و زیر آب برود.
با این حال آقای تیتیوتا مدعی شده بود که جزیرهای که ساکنش بوده با کمبود آب آشامیدنی و ناممکن شدن فعالیتهای کشاورزی دست به گریبان شده و ۱۰ تا ۱۵ سال دیگر کلا غیر قابل سکونت خواهد شد.
نیوزلند قبلا با اعطای شهروندی به آقای تیتیوتا مخالفت کرده بود که این امر باعث شکایت وی به کمیته حقوق بشر سازمان ملل شده است.
این نهاد بینالمللی میگوید بدون افزایش کمکهای دولتی و بینالمللی، حقوق شهروندان کشوری که با بحرانهای تغییرات اقلیمی مواجه شدهاند، میتواند نقض شود.
این حکم میتواند ادعای استحاق دریافت پناهندگی بسیاری از مردم در جهان را برانگیزد. خشکسالیها، از بین رفتن محصولات کشاورزی به خاطر تغییرات اقلیمی و بالا آمدن سطح دریاها آینده میلیونها نفر در جهان را تحت شعاع خود قرار داده است.
بر اساس آمارهای بانک جهانی، ۱۴۳ میلیون نفر در آسیای شرقی، آفریقای سیاه و آمریکای لاتین میتوانند در آینده مجبور به مهاجرت شوند.