مجلس شورای اسلامی صبح چهارشنبه ۲۲ فروردین نشستی غیرعلنی با حضور وزیران نیرو و کشاورزی درباره بحران آب در ایران برگزار کرد.
علی لاریجانی، رئیس مجلس، پس از پایان این نشست و در آغاز نشست علنی گفت: «جلسه بسیار مهم در مورد مشکلات آب در کشور» که از ۸ صبح شروع شد و دو ساعت و نیم طول کشید «نشان داد با توجه به گرم شدن هوا و کاهش باران باید تصمیمات مهمی در خصوص استفاده بهینه از آب در بخشهای کشاورزی و صنعتی گرفته شود».
رئیس مجلس بدون اشاره به جزئیات بیشتر گفت کارگروهی در این باره در دولت تشکیل شده و کمیسیونهای مربوطه در مجلس نیز در جریان پیشرفت کارها قرار میگیرند.
همچنین به گزارش خبرگزاری «خانه ملت» بهروز نعمتی، سخنگوی هیأت رئیسه مجلس، گفت که در این جلسه «مقرر شد کمیتهای در دولت به ریاست معاون اول رئیس جمهور برای پیگیری مشکلات آب تشکیل شود» و «تهیه آمایش آب در دستور کار این کمیته قرار گیرد».
«ساماندهی پس از ۴۰ سال»
رئیس مجلس شورای اسلامی در توضیح جلسه غیرعلنی صبح چهارشنبه گفت: با توجه به گرم شدن هوا و کاهش باران باید تصمیمات مهمی در خصوص استفاده بهینه از آب در بخشهای کشاورزی و صنعتی گرفته شود و «باید ساماندهی روشنتری در این زمینه داشته باشیم».
همزمان بهروز نعمتی، سخنگوی هیأت رئیسه مجلس نیز در گفتوگو با خبرگزاری «خانه ملت» تأکید کرد: «بعد از ۴۰ سال باید یک برنامه منسجم و مدونی از تأمین آب و از مصرف آب» تهیه شود.
آقای نعمتی در عین حال گفت موضوع کمآبی فعلی «با اینکه عدهای میخواهند امنیتی باشد» امنیتی نیست و «مدیریتی است».
همزمان خبرگزاری ایرنا گزارش داده است که سوال سه نماینده از محمدجواد ظریف درباره «لزوم تنظیم روابط با کشور افغانستان در مورد سند اکوسیستم آبی» اعلام وصول شده است.
به گزارش ایرنا، این «سوال ملی» را احمدعلی کیخا و حبیبالله دهمرده، نمایندگان زابل، و حسینعلی شهریاری، نماینده زاهدان طرح کردهاند.
کاهش ۵۰ درصدی بارندگی در شش ماه گذشته
«دفتر مطالعات پایه منابع آب» در تازهترین گزارش خود درباره وضعیت بارندگی ایران اعلام کرده است طی هفت ماه اخیر میزان بارندگی در کشور حدود ۵۰ درصد کاهش داشته است.
به گزارش خبرگزاری فارس، در گزارش این دفتر مطالعاتی آمده است: ارتفاع کل ریزشهای جوی از اول سال آبی و زراعی جاری یعنی مهرماه ۹۶ تا ۲۲ فروردین ۹۷ بالغ بر ۱۰۱ میلیمتر ثبت شده است که نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت» ۴۸ درصد، و نسبت به دوره مشابه سال آبی قبل ۵۰ درصد کاهش نشان میدهد.
از سوی دیگر اللهبخش ریگی، از مسئولان هواشناسی سیستان و بلوچستان، به خیرگزاری ایرنا گفته است که سال گذشته ۱۰۰ درصد گستره این استان دچار خشکسالی «در درجات متوسط، شدید و بسیار شدید» بود.
حبیبالله دهمرده، یکی از سه نماینده مجلس که سوال از وزیر خارجه را امضا کرده، با اشاره به فاجعه خشکسالی در استان سیستان و بلوچستان گفته است: مردم این استان «در اثرعدم مدیریت فرصتها و تهدیدها به چنین سرنوشتی دچار شدهاند».
از سوی دیگر ابراهیم علوی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی، نیز به ایرنا گفته است در حال حاضر ۷۱ درصد از حجم مخازن سدهای این استان خالی است.