دو نماینده پیشین مجلس شرای اسلامی، در میانه پیشروی سریع مخالفان بشار اسد به سمت دمشق و احتمال سقوط حکومت او، از بلاتکلیفی در تسویه «بدهی ۳۰ میلیارد دلاری» سوریه به ایران خبر دادهاند.
بهرام پارسایی، نماینده پیشین مجلس، روز ۱۷ آذر با انتشار پستی در شبکه ایکس نوشت: «تا زمانی که مجلس بودم بدهی سوریه و بشار اسد به ایران ۳۰ میلیارد دلار بود که بر خلاف اصل هشتادم قانون اساسی به تصویب مجلس نرسیده بود».
آقای پارسایی در ادامه تصریح کرده که این بدهی «به دلار ۷۰ هزار تومان برابر است با دو هزار تریلیون تومان. تکلیف این مبلغ کلان چیست؟»
همزمان، حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس، نیز نوشته است: «در پاسخ به ارگانهای کاسبان جنگ و تحریم، که میگویند به خاطر ناآرامی شام، مذاکره را تعطیل کنید! جنگ سوریه جنگ مردم ایران نیست. دولت هنوز تکلیف میلیاردها دلار هزینه جنگ قبل را روشن نکرده، نباید جان و مال ایرانیان را در کمین تازه بیاندازد».
او اردیبهشت امسال نیز رقم بدهی حکومت بشار اسد به ایران را «۳۰ میلیارد دلار» اعلام کرده بود.
بخشی از این بدهیها، به خاطر ارسال نفت از سوی سپاه پاسداران به سوریه است.
آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، نشان میدهد ایران طی سالهای گذشته روزانه بهطور متوسط ۷۰ تا ۸۰ هزار بشکه نفت تحویل سوریه داده است. ارزش سالانه این حجم از نفت حدود دو تا ۲.۵ میلیارد دلار است.
با پیشروی سریع مخالفان بشار اسد، گزارشها حاکی از آغاز خروج نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سوریه است.
دقیقا مشخص نیست ارسال نفت ایران به سوریه کماکان ادامه دارد یا نه، اما آمارهای کپلر نشان میدهد تا پایان ماه گذشته ایران تحویل نفت به سوریه را ادامه داده است.
بلاتکلیفی در پرداخت «بدهی ۳۰ میلیارد دلاری» سوریه به ایران در حالی است که احتمال سقوط حکومت بشار اسد قوت گرفته و این حجم از بدهی، معادل سه برابر کل تولید ناخالص داخلی سوریه است.
ریسک از بین رفتن چنین حجم عظیمی از بدهی سوریه به ایران در حالی است که جمهوری اسلامی مبالغ کلانی برای تامین مالی نیروهای نیابتی در عراق، یمن و لبنان صرف کرده و به تازگی دبیر کل حزبالله لبنان اعلام کرده بود که با کمکهای مالی که بیشتر از سوی ایران است، به هر خانوار که خانهاش در بیروت در نتیجهٔ حملات اسرائیل به طور کامل ویران شده، در مجموع «۱۴ هزار دلار» پرداخت خواهد شد.
این در حالی است که شهروندان خود ایران با فقر، تورم افسارگسیخته و بحران مسکن مواجه هستند و مسعود پزشکیان رئیسجمهور ایران نیز به تازگی از ناترازی پولی و کسری هنگفت بودجه خبر داده است.