عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور ایران، با انتقاد از عملکرد نهادهای مختلف کشور در زمینه مبارزه با مواد مخدر، گزارشها درباره این باره را «سراسر ملاحظهکاری» خوانده و عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر را در چهار سال گذشته را ناموفق ارزیابی کرده است.
در نشست فصلی شوراهای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سراسر ایران که روز دوشنبه برگزار شد، عبدالرضا رحمانی فضلی، گفته است که با وجود مشخص بودن سیاستها در این زمینه، مبارزه با مواد مخدر جزو اولویتهای نهادهای مختلف ایران نیست.
او با بیان اینکه «۹۷ درصد» مردم ایران، مصرفکننده مواد مخدر نیستند، این سؤال را مطرح کرده که «چطور نمیتوانیم سه درصد جمعیت را که مصرف کننده مواد مخدر هستند کنترل کنیم؟»
آقای رحمانی فضلی به صراحت گفته است که عملکرد ستاد مبارزه با موارد مخدر، در طول چهار سال گذشته، «رضایتبخش» نبوده و «دستگاههای مربوطه» باید در این زمینه «بازخواست شوند».
این مقام مسئول از رشد ۱۴ تا ۱۵ درصدی در کشف مواد مخدر خبر داده، و با اشاره به در دسترس بودن مواد مخدر برای مصرفکنندگان در کشور با این وجود، گفته که «این مواد از در و دیوار همین کشور وارد شده است. چرا نتوانستیم در مرزها کنترل بیشتری داشته باشیم؟»
وزیر کشور دولت حسن روحانی از «عدم برخورد جدی با قاچاقچیان» و به گفته او «زندگی مسالمتآمیز در کنار چرخه مواد مخدر» در ایران انتقاد کرده و افزوده که باید «چرخه معیوب» بازگشت به اعتیاد «در جایی قطع شود».
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ نیز درباره این «چرخه معیوب» گفته است که اگر معتادان را از مناطق «شوش و هرندی بیرون کنیم به آسمان نمیروند، بلکه به منطقه دیگری کوچ میکنند».
محمد بخشنده با ابراز مخالفت با جمعآوری معتادان از سوی پلیس، گفته اگر «معتاد را بیمار میدانیم، پلیس نباید ورود کند و سازمانهای دیگری مانند بهزیستی، شهرداری، وزارت بهداشت باید وارد عمل شوند».
این مقام انتظامی وظیفه اصلی پلیس را «مقابله با ورود مواد مخدر» اعلام کرده و از اینکه در حال حاضر، «بیشترین انرژی پلیس صرف جمعآوری معتادان متجاهر میشود»، ابراز تأسف کرده است.
او همچنین نهادهای دیگر را به «فراموشی مسئولیت» خود در زمینه مبارزه با مواد مخدر متهم کرده است.
به گفته رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ، پلیس از اواخر سال گذشته تاکنون، هفت هزار و ۴۰۰ معتاد متجاهر را از سطح شهر تهران جمعآوری کرده است.
اظهارات این دو مقام رسمی در حالی بیان شده که رئیس سازمان امور اجتماعی و معاون وزیر کشور نیز سوم اردیبهشتماه گفته بود پرونده ۴۳ درصد از جمعیت زندانیان در ایران، در ارتباط با مواد مخدر است.
تقی رستموندی همچنین شمار زندانیان مربوط به جرایم موادمخدر در ایران را ۹۵ هزار نفر اعلام کرده است.
آمار معتادان مواد مخدر در ایران نیز ضدو نقیض است؛ در حالی که رئیس سازمان امور اجتماعی ایران، شمار معتادان کشور را هشت میلیون نفر اعلام کرده، پرویز افشار، سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر و سعید صفاتیان، رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد مجمع تشخیص مصلحت، این آمار را به ترتیب، دو میلیون و ۸۰۸ هزار نفر و سه میلیون و ۳۶۹ هزار تا سه میلیون و ۶۵۰ هزار نفر اعلام کردهاند.
علاوه بر این، صدور احکام متعدد اعدام و اجرای آنها نیز نتوانسته جرایم مرتبط با مواد مخدر در ایران را کاهش دهد، به طوریکه بر اساس تصمیم مجلس شورای اسلامی، قرار بر تعدیل مجازات قاچاقچیان مواد مخدر در ایران است.