۴۳ قانونگذار کنگره آمریکا در نامه ای به رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ایالات متحده ضمن ابراز نگرانی نسبت به حضور نظامی ایران در سوریه ، گفته اند، حضور دائمی جمهوری اسلامی در سوریه خطری بزرگی برای اسرائیل، اردن و آمریکا خواهد بود.
این نامه به تاریخ ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان) را وب سایت فری بیکن منتشر کرده است.
در این نامه آمده است: ما با این نامه نگرانی خود را از حضور ایران در سوریه اعلام کنیم. ما اخیرا از بازدید منطقه بازگشته ایم، جایی که نگرانی متحد نزدیکمان، اسرائیل، را از اقدامات ایران در سوریه شنیدیم. این نگرانی هابه دنبال خصوص از زمان امضای آتش بس در ماه ژوئیه و همچنین تشکیل مناطق کاهش تنش در مرز اسرائیل و اردن بیشتر شده است.
این اعضای کنگره آمریکا تاکید کرده اند که ایران علاوه بر حزب الله لبنان، دیگر گروه های شبه نظامی شیعه غیرسوری رابرای جنگ نیابتی رهبری می کند.
در این نامه با اشاره کمک های نظامی، مالی و نیروی انسانی جمهوری اسلامی ایران به حکومت بشار اسد آمده است: ایران حدود ۱۳۰۰ تا ۱۸۰۰ سرباز از سپاه پاسداران و حتی نیروهای ویژه ارتش را به سوریه اعزام کرده که می تواند نادیده گرفتن خط مشی و سیاست های قبلی خود یعنی عدم اعزام نیروهای ارتش به خارج از مرزهای ایران باشد.
این نمایندگان کنگره آمریکا همچنین اضافه کرده اند: حزب الله لبنان هم اینک ۱۵۰ هزار موشک و راکت انبار کرده است ، این ذخایرموشکی از دخایر بسیاری از کشورها بیشتر بوده و می تواند خطری عظیم برای اسرائیل به حساب بیاید. ایران همچنین کارخانه های ساخت سلاح در سوریه راه انداخته که ضمن تولید موشکهایی دقیق، نیاز این کشور به ارسال مستقیم موشک به حزب الله لبنان را از بین برده است. در نهایت، حزب الله همچنان به دریافت سلاح و تعلیمات از منابع گوناگون، به خصوص ایران و روسیه، ادامه می دهد.
نویسندگان این نامه تاکید کرده اند: حضور دائمی و نظامی ایران در سوریه خطری بزرگی برای اسرائیل، اردن و ایالات متحده آمریکا خواهد بود. حضور دائمی ایران می تواند حزب الله لبنان را از طریق سوریه و عراق به ایران وصل کند. این یعنی بسط قدرت ایران از خلیج فارس به دریای مدیترانه.
در این نامه همچنین آمده است: هرگونه توافقی که به ایران اجازه حضور در نزدیکی مرز اسرائیل و اردن را بدهد، به نفع آمریکا نخواهد بود.
این قانونگذاران آمریکایی خطاب به رکس تیلرسون تصریح کرده اند، از شما دعوت می کنیم تا با حضور در کنگره راهبردی در خصوص سوریه وچگونگی مقابله باحضور ایران در نزدیکی مرزهای اسرائیل و اردن و همچنین جلوگیری از ارسال سلاح از ایران به حزب الله لبنان ارائه کنید.
اسرائیل پیش از این بارها نسبت به حضور ایران در سوریه نیز ابراز نگرانی کرده است.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا و ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه شنبه این هفته در حاشیه اجلاس اَپِک در ویتنام، بیانیه مشترکی در باره سوریه صادر کردند، که اسرائیل بلافاصله از آن ابراز ناخرسندی کرد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل دوشنبه در سخنانی در پارلمان این کشور گفت، به ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ گفته است که اسرائیل علیرغم توافق آنها، «مطابق با منافع امنیتی خود به انجام حملات و اقدامات لازم (در سوریه) ادامه میدهد».
زاخی هانگبی وزیر همکاریهای منطقهای و ییسرائل کاتز وزیر اطلاعات اسرائیل روزهای یکشنبه و دوشنبه گفته بودند که توافق آمریکا و روسیه در مورد سوریه نیازهای امنیتی اسرائیل را تامین نمیکند.
در این حال رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که بر اساس توافق یاد شده، نیروهای حزب الله، همپیمان مهم ایران، ممکن است در فاصله حدود پنج کیلومتری مرز سوریه با اسرائیل حضور داشته باشد در حالی که اسرائیل خواهان دور شدن آنها تا دستکم ۴۰ کیلومتری نقطه مرزی بوده است.