شماری از استانهای ایران که آمار مبتلایان به ویروس کرونا در آنها بالاتر است از کمبود شدید اقلام بهداشتی و همچنین از اجرا نشدن محدودیتهای مسافرتی بهشدت انتقاد میکنند.
روز یکشنبه در حالی که کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت ایران، گفت که در کل ایران «در مجموع ۱۹۴ نفر جان خود را از دست دادهاند»، محمدحسین قربانی، نماینده تامالاختیار وزیر بهداشت در گیلان، در جلسهای در رشت گفت که آمار درگذشتگان مبتلا به ویروس کرونا تنها در استان گیلان «بالغ بر ۲۰۰ نفر» است.
مازندران
وزارت بهداشت ایران تازهترین آمار مبتلایان قطعی به کرونای جدید را ششهزار و ۵۶۶ تن اعلام کرد که بر اساس آن، استان مازندران (پس از تهران و قم) سومین استان با بیشترین تعداد مبتلا محسوب میشود.
روز شنبه ۱۷ اسفند خبرهای ضد و نقیضی درباره وضعیت جادههای ورودی به استان مازندران منتشر شد.
از یک روز پیشتر استانداری مازندران اعلام کرده بود تمامی مسیرهای ورودی به این استان به روی افراد غیربومی بسته شده است اما شامگاه شنبه معاون سیاسی استاندار از باز شدن جادهها خبر داد و اطلاعیه مسدود بودن این جادهها نیز در وبسایت مرکز مدیریت راههای ایران حذف شد.
پس از آن رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی از تجمع شماری از اهالی محل در جادههای ورودی و بستن این جادهها، از جمله جاده هراز، خبر دادند.
همزمان جعفر رسولی، فرماندار ویژه آمل، به خبرگزاری ایرنا گفت: نیروی انتظامی کنترل جاده هراز را بر عهده گرفته و در حال بازگرداندن مسافران است.
جعفر رسولی همچنین افزود که «مردم نباید خود را با مسافران درگیر کنند و باید اجازه دهند مأموران پلیس موضوع را مدیریت کنند.»
خبرگزاری ایرنا نیز مینویسد که «در حالی که از روز گذشته سختگیریهای ممانعت از ورود مسافران به مازندران به ایستهای بازرسی و بازگرداندن آنها از مبادی ورودی به مبدأ متمرکز شده، اخباری مبنی بر تخلفات برای ورود به این استان از راههای فرعی و وسایل دیگر به گوش میرسد.»
به نوشته ایرنا اگرچه مواردی از ورود برخی مسافران از بیراهه به مازندران در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی دست به دست میشود و توسط مردم دهان به دهان میچرخد، ولی رئیس پلیس راه مازندران دربارهٔ ورود غیرمجاز با روشهای غیر مرسوم به این خبرگزاری گفته است: «تاکنون مواردی که شما میگویید مشاهده نشده است.»
وزارت بهداشت آمار مبتلایان به کرونا در استان مازندران را ۶۲۰ اعلام کرده اما ایرنا به نقل از دانشگاه علوم پزشکی مازندران، این تعداد را بیش از ۶۰۰ ابتلای قطعی و بیش از ۸۰۰ مورد مشکوک که بستری شدهاند گزارش کرده است.
گیلان
سخنگوی وزارت بهداشت روز شنبه آمار مبتلایان قطعی در استان گیلان را ۴۹۶ مورد اعلام کرد که پنجمین استان با بیشترین تعداد به شمار میرود.
در ادامه خبرهایی که درباره جان باختن کادر درمانی بیمارستانها منتشر شده بود، خبرگزاری تسنیم روز یکشنبه گزارش داد رئیس اسبق انجمن پزشکان عمومی رشت و همچنین یک پزشک اهل شهر شَفت «در راه مداوای بیماران کرونایی» جان خود را از دست دادند.
از سوی دیگر شماری از کاربران شبکههای اجتماعی با انتشار تصاویر و ویدئوهایی از وضعیت کمبود شدید اقلام بهداشتی و نبود تخت کافی برای مبتلایان در این استان خبر دادهاند.
ذبیح نیکفر لیالستانی، نماینده لاهیجان در مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به پرسش ایلنا که نظر او را درباره «وضعیت بسیار بحرانی در گیلان» پرسیده بود گفته است: «من هیچ جوابی به شما نمیدهم. این سؤالات را باید از اعضای دولت و آقای رئیس جمهور بپرسید که میگویند همه چیز عادی است».
خراسان رضوی
در استان خراسان رضوی نیز یک مسئول صنفی اعلام کرد از هتلهای شهر مشهد فقط پنج درصدشان فعال هستند.
محمد قانعی، رئیس اتحادیه هتلداران مشهد، به خبرگزاری ایلنا گفت در حال حاضر تنها ۵ درصد هتلهای شهر فعالیت دارند که آن هم به خاطر میهمانان ویژه است.
به گفته او، از هفته گذشته هیچ زائر خارجی در شهر نیست و «با اعمال محدودیت رفتوآمد و قرنطینه شهرها»، ورود زائر داخلی نیز نزدیک صفر شده است.
با گسترش ویروس کرونا در ایران در خبرها همچنین آمده است که در استان هرات افغانستان، هممرز با استان خراسان رضوی ایران نیز اکنون چهار مورد از ابتلا به این ویروس تایید شده است.
بیشتر کشورهای همسایه ایران اقدام به بستن مرزهای خود با ایران کردهاند و این امر مشکلات اقتصادی زیادی را نیز به دنبال داشته است.
محمدحسین روشنک، رئیس اتاق بازرگانی ایران و تاجیکستان، روز یکشنبه در گفتوگو با ایلنا در مورد وضعیت ۳۰ واگن مواد غذایی که در هفتههای اخیر در مرز ترکمنستان در وضعیت بلاتکلیف قرار داشت گفت: «متأسفانه این ۳۰ واگن برگشت خوردند و به نظر میرسد که به دلیل ویروس کرونا مسئولان ما روحیه لازم برای پیگیری این موضوعات را ندارند و به عبارت دیگر بلاتکلیفی و سردرگمی مسئولان را شاهد هستیم.»
در سایر استانهای ایران نیز مدیرعامل سازمان بهشت زهرای تهران از مردم خواسته است «سنت حضور در پنجشنبه و جمعه آخر سال» در این گورستان را به زمان دیگری موکول کنند.
در همین حال، یکی از مسئولان مسجد جمکران در جنوب شهر قم گفته است که این مسجد تعطیل نشده و در تعیطلات عید هم همچنان باز خواهد بود.
یاسین حسینآبادی، معاون فرهنگی مسجد جمکران، به خبرگزاری ایلنا گفته است که مسجد باز است و «و فقط برنامه اجتماعات نداریم.»