لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴۰

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران: جمهوری اسلامی مستقیما در قتل روح‌الله زم دست داشت


روح‌الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، با حکم قوه قضاییه ایران بامداد شنبه ۲۲ آذر اعدام شد
روح‌الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، با حکم قوه قضاییه ایران بامداد شنبه ۲۲ آذر اعدام شد

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران (CPJ) در گزارش سالانه خود ضمن اشاره به افزایش دو برابری قتل روزنامه‌نگاران در سراسر جهان اعدام روح‌الله زم را نیز قتل توصیف کرده و جمهوری اسلامی را مسئول قتل این روزنامه‌نگار معرفی کرد.

یافته‌های این نهادِ مستقر در نیویورک که روز سه‌شنبه، دوم دی‌ماه، منتشر شد نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۰، دست‌کم «۳۰ روزنامه‌نگار» در سراسر جهان جان باخته‌اند.

از این میان، ۲۱ روزنامه‌نگار با انگیزه‌های «تلافی‌جویانه» به قتل رسیدند که در مقایسه با آمار قتل ۱۰ روزنامه‌نگار در سال گذشته، جهش نگران‌کننده‌ای داشته است.

بیشترین میزان قتل «تلافی‌جویانه» روزنامه‌نگاران در مکزیک، افغانستان و فیلیپین به ثبت رسیده است.

با وجود این، جمهوری اسلامی تنها حکومتی است که مستقیم و آشکارا فرمان قتل یک روزنامه‌نگار را در سال ۲۰۲۰ صادر کرد.

در ادامه این گزارش ویژه آمده است از آن‌جا که در «روش‌شناسی» کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، کشتن روزنامه‌نگار به دلیل انجام وظیفه حرفه‌ای ذیل عنوان قتل تعریف شده است، این کمیته مرگ روح‌الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، را نیز «قتل» تلقی می‌کند.

دادسرای عمومی و انقلاب تهران روز ۲۲ آذر امسال، از اجرا شدن حکم اعدام روح‌الله زم خبر داد.

ربودن آقای زم از عراق، پخش اعترافات اجباری، روند غیرشفاف دادگاه و در نهایت، اجرای حکم اعدام او تنها چهار روز پس از اعلام تایید آن در دیوان عالی کشور، واکنش‌های جهانی گسترده‌ای در پی داشته است.

در روزهای گذشته، بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا، نهادهای مدافع حقوق بشر و شخصیت‌های سیاسی و مدنی آن را محکوم کرده‌اند.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران می‌گوید حکومت ایران مدت‌هاست که «از حربه زندان برای سانسور مطبوعات» استفاده می‌کند.

در زمان تنظیم گزارش سالانه این نهاد در روز یکم دسامبر (۱۱ آذر)، ایران با ۱۵ روزنامه‌نگار زندانی که روح‌الله زم هم جزو آنها بود، در رده یکی از بدترین کشورهای جهان برای فعالیت حرفه‌ای روزنامه‌نگاران قرار داشت.

بر اساس داده‌های انتشاریافته در وب‌سایت کمیته حفاظت، از سال ۱۹۹۲ تاکنون پنج روزنامه‌نگار شامل روح‌الله زم، ابراهیم زال‌زاده، امیدرضا میرصیافی، ستار بهشتی و زهرا کاظمی در ایران کشته شده یا به قتل رسیده‌اند.

در گزارش این نهاد آمده است که سه تن از روزنامه‌نگاران یادشده «در اثر خشونت ماموران در زمان بازداشت» یا به علت «جراحاتی که در جریان بازداشت متحمل شدند»، در نهایت، جان باختند.

یافته‌های کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران همچنین حاکی است که در سال ۲۰۲۰ باندهای تبهکاری در رده نخست مظنونین به قتل روزنامه‌نگاران بودند و «سیاست»، خطرناک‌ترین حوزه‌ خبری بود.

گزارش سالانه این نهاد مستقل نشان می‌دهد قتل روزنامه‌نگاران با انگیزه‌های «تلافی‌جویانه» در سراسر جهان نسبت به پارسال افزایش چشمگیری داشته است.

این در حالی است که از سوی دیگر شمار خبرنگارانی که هنگام پوشش اخبار مربوط به جنگ جان باخته‌اند، به شدت کاهش یافته است.

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران نیز در گزارش سالانه خود که ۱۹ آذر منتشر شد، اعلام کرد در سال جاری میلادی ۴۲ خبرنگار و کارمند رسانه‌ها حین کار کشته شده‌اند و دست‌کم ۲۳۵ نفر نیز به دلایل مرتبط با حرفه خود در زندان به سر می‌برند.

به گفته یونس جاهد، ر‌ئیس این فدراسیون، «این آمارهای دردناک تاکید مجددی است بر خشونت حکومت‌ها و نقض شدید موازین حقوق بشر و آزادی رسانه‌ها.»

با استفاده از گزارش ویژه کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، رادیوفردا/ آ. ت./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG