«کمیته حفاظت از روزنامهنگاران» میگوید شمار روزنامهنگاران زندانی به یک رکورد تاریخی جدید رسیده که «نشاندهنده عقیمماندن جامعه بینالمللی در برخورد با بحران آزادی مطبوعات و رسانهها است».
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، که مرکز آن در نیویورک است، با اشاعه «مطبوعات آزاد برای رشد جوامع مدنی»، در عین حال از حقوق روزنامهنگاران دفاع میکند. این سازمان در تازهترین در گزارش خود که روز ۲۲ آذر منتشر شده، میگوید ۲۶۲ روزنامهنگار در سراسر جهان به خاطر فعالیتهای حرفهای خود در زندان هستند. پس از بدترین شمار ثبتشده در سال گذشته که ۲۵۹ نفر بود، این رقم یک رکورد تاریخی تازه بهشمار میرود.
این تعداد فقط آن بخش از روزنامهنگارانی را در برمی گیرد که تا تاریخ اول دسامبر امسال هنوز در زندان حکومتها بودهاند و کسانی که در طول سال بازداشت و آزاد شده و آنهایی که مفقود شده و یا در اسارت گروههای غیر حکومتی هستند را در بر نمیگیرد.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران میگوید برای دومین سال پیاپی، بیش از نیمی از روزنامهنگاران زندانی در ترکیه، چین و مصر تحت بازداشت هستند که در مجموع تعداد آنها ۱۳۴ نفر است.
این نهاد میگوید آمریکا و سایر قدرتهای غربی به رهبران این سه کشور برای بهبود «وضعیت اسفبار» آزادی مطبوعات «فشار نیاوردهاند».
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران در بخشی از گزارش سالانه خود با انتقاد از دولت ایالات متحده میگوید واشینگتن به جای برخورد با حکومتهایی که رفتاری سرکوبگرانه دارند، مانند ترکیه و چین «مناسبات نزدیک خود را با آنها حفظ کرده است».
این کمیته میگوید حمله به مطبوعات و سرکوب روزنامهنگاران پس از کودتای نافرجام تابستان ۲۰۱۶ در ترکیه شدت یافت. در نتیجه امسال نیز برای دومین سال پیاپی ترکیه بزرگترین زندان روزنامهنگاران بوده و در حال حاضر ۷۳ نفر از روزنامهنگاران پشت میلههای زندان هستند.
یکی دیگر از کشورهایی که روزنامهنگاران زندانی زیادی دارد، جمهوری آذربایجان است که در حال حاضر ۱۰ نفر از آنها زندانی هستند.
در کشورهای ایران و روسیه پنج روزنامهنگار، در ازبکستان چهار روزنامهنگار و در قزاقستان و پاکستان در حال حاضر دو روزنامهنگار در زندان هستند.
آمارهای کمیته حفاظت از روزنامهنگاران نشان میدهد که در هر یک از کشورهای اوکراین، قرقیزستان و ترکمنستان حداقل یک روزنامهنگار پشت میلههای زندان است.
به گفته این نهاد تقریبا سه چهارم از تمامی روزنامهنگاران زندانی در سطح جهان به خاطر اتهامات و جرایمی که «مخالفت با حکومت» توصیف میشود به زندان افتاده یا بسیاری از آنها با استناد به «قوانین مبهم مبارزه با تروریسم» بازداشت و زندانی شدهاند.
۳۵ نفر از روزنامهنگاران در کشورهای مختلف جهان بدون آنکه اتهامات یا جرایم آنها علنا منتشر شود در زندان هستند.