لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۱۸

حمله نافرجام به یک کشتی عبوری از دریای سرخ؛ حوثی‌ها خواستار خروج شهروندان آمریکا و بریتانیا از یمن شدند


 کشتی‌های آمریکایی و بریتانیایی بارها مواضع حوثی‌ها را در خشکی هدف قرار داده و یا مانع از حمله آن‌ها به کشتی‌های عبوری شده‌اند
کشتی‌های آمریکایی و بریتانیایی بارها مواضع حوثی‌ها را در خشکی هدف قرار داده و یا مانع از حمله آن‌ها به کشتی‌های عبوری شده‌اند

یک نهاد امنیت دریانوردی بریتانیایی روز چهارشنبه چهارم بهمن از وقوع انفجاری در فاصله یکصد متری یک کشتی خبر داد. همزمان، حوثی‌های یمن به اتباع بریتانیایی و آمریکایی یک ماه مهلت داد تا خاک این کشور را ترک کنند.

به گفته موسسه عملیات تجاری دریایی آمبری بریتانیا،‌ انفجار یاد شده در فاصله کمتر از یکصد کیلومتری بندر مخا در جنوب یمن رخ داده اما به کشتی و خدمه‌اش آسیبی وارد نشده است.

به نظر می‌رسد این انفجار ناشی از حمله شبه‌نظامیان حوثی تحت حمایت ایران بوده باشد. این شبه‌نظامیان از دو ماه و نیم پیش، حمله به کشتی‌های عبوری از دریای سرخ را که به ادعای حوثی‌ها با اسرائیل مرتبط بودند،‌ آغاز کردند؛‌ موضوعی که واکنش آمریکا و بریتانیا را به‌دنبال داشت و نیروهای این دو کشور تاکنون چندین بار مواضع حوثی‌ها را در خشکی هدف قرار داده و یا مانع از حمله آن‌ها به کشتی‌های عبوری شدند.

در تازه‌ترین مورد،‌ نیروی دریایی ایالات متحده بامداد چهارشنبه از نابود کردن دو موشک زمین به دریای حوثی‌ها که برای شناورهای عبوری «تهدیدی جدی و فوری» محسوب می‌شد، خبر داد.

بدنبال انفجار امروز در آب‌های دریای سرخ،‌ شرکت کشتیرانی مرسک تائید کرد که دو کشتی متعلق به شاخه آمریکایی این شرکت، که در حال عبور از تنگه باب‌المندب به سمت دریای سرخ بوده‌اند، مسیر خود را تغییر داده‌اند.

بر اساس بیانیه این شرکت،‌ این دو کشتی که از سوی ناوگان ایالات متحده اسکورت می‌شدند،‌ شاهد انفجارهایی در دریا بوده و ناوهای آمریکایی هم چندین پرتابه را رهگیری و منهدم کرده‌اند. در پی این تحولات، ناوگان آمریکا از این دو کشتی خواست با تغییر مسیر، به سمت خلیج عدن بازگردند.

در واکنش به حملات آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثی‌ها،‌ این شبه نظامیان ضمن ادامه حملات خود به شناورهای عبوری، کشتی‌های آمریکایی و بریتانیایی را هم «اهدافی مشروع» اعلام کردند.

دستور حوثی‌ها به شهروندان آمریکا و بریتانیا برای خروج از یمن

در تحولی دیگر و همزمان با اوج‌گیری تنش‌ها بین این شبه‌نظامیان و قدرت‌های غربی، مقام‌های حوثی روز چهارشنبه به همه کارکنان آمریکایی و بریتانیایی دفاتر سازمان ملل متحد و سازمان‌های حقوق بشری مستقر در صنعا،‌ یک ماه فرصت دادند که خاک یمن را ترک کنند.

وزارت خارجه حوثی‌ها در نامه‌ای خطاب به پیتر هاوکینز، سرپرست دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در صنعا، ضمن اعلام این تصمیم، از همه سازمان‌های بین‌المللی هم خواست از به‌کار گرفتن شهروندان این دو کشور در یمن خودداری کنند. خود آقای هاوکینز هم شهروند بریتانیا است و بدین ترتیب مشمول تصمیم تازه حوثی‌ها می‌شود.

حوثی‌ها این تصمیم را در واکنش به حملات آمریکا و بریتانیا علیه مواضع نظامی‌شان اتخاذ و اعلام کردند. هفته پیش ایالات متحده در واکنش به حملات موشکی این شبه نظامیان متحد ایران به کشتی‌ها در دریای سرخ، بار دیگر آن‌ها را به عنوان گروهی تروریستی دسته‌بندی کرد.

سفارت بریتانیا در یمن در واکنش به این تصمیم حوثی‌ها،‌ ضمن تاکید بر این‌که «سازمان ملل متحد با استفاده از مسیرهای آبی دریای سرخ، کمک‌های حیاتی خود را برای مردم یمن به این کشور می‌رساند»، با اشاره به حملات حوثی‌ها نوشت: «باید از هر اقدامی که تلاش‌های سازمان ملل را به خطر بیاندازد،‌ پرهیز کرد».

در تحولی دیگر، نخست‌وزیر بریتانیا حملات اخیر این کشور به همراه ایالات متحده به مواضع حوثی‌ها را «دفاع از خود» توصیف کرد.

ریشی سوناک که در پارلمان سخنرانی می‌کرد، گفت که این حملات، «مطابق با قوانین بین‌المللی» و در پاسخ به «تهدیدهای جدی و فوری» صورت گرفته است؛ تهدیداتی که به گفته او، «همچنان ادامه دارد».

دولت بریتانیا می‌گوید حوثی‌های تحت حمایت ایران تنها ظرف ۱۰ روز اخیر، دوازده بار به کشتی‌های عبوری از دریای سرخ حمله کرده‌اند.

بریتانیا و آمریکا سه‌شنبه شب و صبحگاه چهارشنبه،‌ به هشت موضع حوثی‌های تحت حمایت ایران حمله کرده و در اقدامی جداگانه، نیروهای آمریکایی دو موشک خشکی به دریای آنها را نابود کردند.

حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی که در نیویورک به سر می‌برد،‌ ادعا کرده که کشورش درباره این دست حملات به عنوان «اشتباهی راهبردی»، به آمریکا هشدار داده است.

جنبش حوثی‌ها به‌دنبال نزدیک به ده‌سال جنگ علیه ائتلاف به رهبری عربستان سعودی و تحت حمایت آمریکا‌، کنترل بخش عمده یمن را در اختیار دارد. در شرایط فعلی، درگیری‌ها به وضعیت «نه جنگ،‌ نه صلح» رسیده است، هر چند دو طرف درگیری نتوانسته‌اند آتش‌بسی را که با تلاش سازمان ملل متحد برقرار شده بود،‌ تمدید کنند.

با استفاده از گزارش‌ خبرگزاری‌های رویترز و آسوشیتدپرس/ک.ک/ک.ر
XS
SM
MD
LG