مجله هفتگی دریچه
بازداشتهای مرتبط با اعتراضهای آبانماه در شهرهای مختلف همچنان ادامه دارد به خصوص در استانهای خوزستان، کردستان، کرمانشاه و فارس. مدافعان حقوق بشر نسبت به اتهامهای مطرحشده در پرونده این افراد و وضعیت آنان در زندانها ابراز نگرانی میکنند.
پارلمان اروپا با تصویب قطعنامهای از مقامهای ایران خواسته است که تعداد کشتهها و بازداشتشدگان را اعلام کنند با این حال مقامهای جمهوری اسلامی تا کنون این آمارها را اعلام نکردهاند.
عفو بینالملل میگوید دستکم ۳۰۴ تن در اعتراضهای آبانماه کشته شدهاند هر چند به گفته منابع دیگر آمار کشتهشدگان احتمالا بسیار بیشتر از این تعداد است.
همزمان دولت آمریکا نیز ضمن حمایت از معترضان آبانماه، از عملکرد مقامهای جمهوری اسلامی در زمینه حقوق بشر و برخورد خشونتآمیز با معترضان به شدت انتقاد کرد.
و در ادامه برنامه دریچه این هفته:
- تصویب قطعنامه محکومیت «نقض حقوق بشر» در ایران در سازمان ملل متحد
- تحریم دو قاضی دادگاه انقلاب تهران توسط آمریکا به دلیل صدور احکام «ناعادلانه»
- بازداشت چند فعال مدنی در استانهای کردستان و کرمانشاه
- تایید احکام زندان برای ۹ فعال مدنی و کارگری در ارتباط با تجمعات کارگری در ایران
- تایید حکم ۱۲ سال زندان برای سه بهایی در سمنان
- صدور حکم ۴۵ سال زندان برای ۹ نوکیش مسیحی در تهران
- ادامه اعتصاب غذای ۱۴ درویش گنابادی زندانی و «وخامت» وضعیت جسمی برخی از آنان
- و خبرهایی از برخی دیگر از زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران
صدور حکم پنج سال و ۹ ماه زندان برای مژگان کاوسی، نویسنده ساکن نوشهر
به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، مژگان کاوسی، نویسنده و فعال مدنی اهل این استان که در نوشهر زندگی میکند، در شعبه یک دادگاه انقلاب این شهر به پنج سال و ۹ ماه زندان محکوم شد.
اتهامهای او «عضویت در احزاب معاند جمهوری اسلامی»، «تحریک برای برهمزدن نظم عمومی» و «تبلیغ علیه نظام» عنوان شده است.
در صورت تایید این حکم، ۳۳ ماه آن قابل اجرا خواهد بود.
مژگان کاوسی ۲۷ آبانماه در منزل خود در نوشهر بازداشت شده بود و در پی صدور این حکم پس از یک ماه با وثیقهای ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
تحصن اعتراضی پنج زندانی سیاسی زن در زندان اوین
پنج تن از زندانیان سیاسی زن ِ محبوس در زندان اوین روز شنبه اعلام کردند که در همبستگی با قربانیان آبانماه دست به تحصن اعتراضی زدهاند.
نرگس محمدی، نایب رئیس کانون مدافعان حقوق بشر، آتنا دائمی، فعال مدنی و صبا کردافشاری، منیره عربشاهی و یاسمن آریانی، از معترضان به حجاب اجباری در ایران، زنانی هستند که در این تحصن شرکت دارند.
به گزارش کانون مدافعان حقوق بشر، این زنان زندانی در بیانیه خود نوشتهاند که در حمایت از خانواده کشتهها و بازداشتشدگان اعتراضهای آبانماه و نیز حمایت از افرادی که به دلیل سیل یا زلزله در شرایط به گفته آنان غیرانسانی قرار گرفتهاند، شامگاه شنبه پای سفره یلدا نخواهند نشست.
این زنان زندانی گفتهاند که این تحصن تا روز پنجم دی در دفتر بند زنان سیاسی زندان اوین ادامه خواهد داشت.
تایید حکم ۱۲ سال زندان برای سه بهایی در دادگاه تجدیدنظر استان سمنان
دادگاه تجدیدنظر استان سمنان برای سه بهایی احکام زندان صادر کرد.
بر این اساس، یلدا فیروزیان به دو سال و نیم زندان، بهنام اسکندریان به سه سال و نیم و اردشیر فناییان به شش سال زندان محکوم شدهاند.
اتهامهای این شهروندان بهایی «عضویت در گروههای غیرقانونی اقدام کننده علیه امنیت کشور» و «اقدام علیه امنیت ملی از طریق فعالیت تبلیغاتی و تشکیلاتی» عنوان شده است.
همزمان نوشین حکیمی، بهایی ساکن بندر لنگه نیز روز شنبه ۲۳ آذرماه توسط ماموران امنیتی بازداشت شد که از وضعیت و علت بازداشتش خبری در دست نیست.
انتقال چهار درویش گنابادی به بیمارستان در پی یک ماه و نیم اعتصاب غذا
چهار تن از دراویش گنابادی زندانی به نامهای محمد شریفیمقدم، رضا انتصاری، احمد ایرانیخواه و مرتضی کنگرلو، در پی ۴۶ روز اعتصاب غذا و وخامت وضعیت جسمیشان، روز چهارشنبه ۲۷ آذرماه به بیمارستان منتقل شدند.
۷۲ تن از این دراویش در زندانهای اوین و تهران بزرگ از ۱۲ آبان دست به اعتصاب غذا زده بودند به دلیل آنچه «اعمال فشار و محدودیتهای امنیتی بر قطب دراویش، بستن حسینیههایشان و فشار بر این اقلیت دینی» عنوان کردند که اعتصاب غذای ۱۴ تن از آنان همچنان ادامه دارد.
در پی وقایع گلستان هفتم در زمستان سال ۹۶ صدها درویش گنابادی بازداشت شدند که برای شماری از آنان احکام زندان،شلاق و تبعید صادر شد.
حدود ۹۰ تن از این دراویش از اسفند سال ۹۶ در زندان تهران بزرگ (فشافویه) به سر میبرند و محکومیت خود را میگذرانند.
صدور حکم زندان برای دو فعال سیاسی در سنندج
شبکه حقوق بشر کردستان از صدور حکم شش سال زندان برای جلال رستمی، فعال سیاسی ساکن سنندج خبر داد.
او در شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به «عضویت در گروه پژاک» و «تبلیغ علیه نظام» متهم شده است.
شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی سعیدی، برای برهان کمانگر، از اعضای گروه موسیقی «کورال» نیز به اتهام «عضویت در گروه پژاک» حکم پنج سال زندان صادر کرد.
همزمان آرمان غفوری، فعال محیط زیست ساکن مریوان نیز روز ۲۱ آذرماه برای گذراندن محکومیت یک ساله خود به زندان این شهر منتقل شد.
بازداشت شماری از فعالان مدنی در استانهای کردستان و کرمانشاه
شبکه حقوق بشر کردستان از بازداشت تعدادی از فعالان مدنی در استانهای کردستان و کرمانشاه خبر داده است.
بر این اساس، سهراب مرادی، داریوش مرادی و احمد بساطی، سه فعال مدنی ساکن شهرستان اسلامآباد غرب و صابر قادری، فعال مدنی ساکن دهگلان طی روزهای گذشته توسط ماموران امنیتی بازداشت شدهاند.
همایون عباسی، روزنامهنگار و سردبیر ماهنامه فرهنگی- سیاسی «ژیلوان» نیز روز سهشنبه توسط ماموران امنیتی در تهران بازداشت شد.
درباره اتهام یا علت بازداشت این افراد خبری منتشر نشده است.
عباس جلیلیان، نویسنده و پژوهشگر ساکن کرمانشاه نیز شامگاه یکشنبه ۲۴ آذرماه، در منزلش بازداشت شده است.
این نویسنده در سال ۸۸ نیز بازداشت و به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» به تحمل ۱۵ ماه زندان محکوم شده بود که پس از پایان محکومیتش در سال ۸۹ از زندان آزاد شد.
بازداشت ناصر خلوصی، فعال مدنی در تبریز
برخی مدافعان حقوق بشر از بازداشت ناصر خلوصی، فعال مدنی در تبریز خبر میدهند.
بر اساس این گزارشها او ۲۳ آبانماه بازداشت شده است اما از علت بازداشتش خبری در دست نیست.
ناصر خلوصی پیشتر در سال ۹۶ هم بازداشت و به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» مدتی زندانی شده بود.
وضعیت «وخیم» جسمی رحیم غلامی، فعال مدنی زندانی
گزارشها حاکی از «وخامت» وضعیت جسمی رحیم غلامی، فعال مدنی محبوس در زندان اردبیل است.
مدافعان حقوق بشر میگویند او از آسم و عفونت کلیه رنج میبرد و از امکانات درمانی کافی محروم است.
رحیم غلامی، شهریورماه امسال جهت اجرای حکم یک سال زندان بازداشت و به زندان اردبیل منتقل شد.
اتهامهای او «توهین به رهبری» و «تبلیغ علیه نظام» از طریق انتشار مطالبی در شبکههای اجتماعی و نیز «عضویت در تشکیلات گاماج» عنوان شده است.
ادامه بازداشت مهدی محمودیان و محمد کیانوشراد، دو تن از امضاکنندگان بیانیه ۷۷ امضایی
یک منبع آگاه در مصاحبه با رادیو فردا خبر داد که مهدی محمودیان، یکی از امضا کنندگان بیانیه ۷۷ نفره، پس از انتقال به بند دو الف سپاه اعتصاب غذا کرده است.
آقای محمودیان روز ۱۹ آذر و پس از احضار به دادسرا بازداشت شد.
او یکی از امضاکنندگان بیانیهای با ۷۷ امضاست که در آن فعالان سیاسی اصلاحطلب خواستار برخورد قانونی با عاملان کشتارها در جریان اعتراضهای آبانماه شدهاند.
مهدی محمودیان، از افشاکنندگان اصلی وقایع کهریزک در سال ۸۸ نیز بازداشت و مدت پنج سال زندانی شد. او پیش از بازداشت خود در توییتی نوشته بود که «برای نزدیک به ۱۷ نفر از امضا کنندگان این بیانیه» پرونده قضایی تشکیل دادهاند.
محمد کیانوشراد یکی دیگر از امضاکنندگان این بیانیه نیز روز یکشنبه ۲۴ آذرماه بازداشت شد.
پس از انتشار این بیانیه، برخی از امضاکنندگان آن از جمله مصطفی تاجزاده، حسین کروبی، قربان بهزادیاننژاد، حسن اسدی زیدآبادی، عیسی سحرخیز و ریحانه طباطبایی به دادسرا احضار شدند.